Vētrā cieš arī zemnieku saimniecības Zemgalē

Naktī uz pirmdienu, 29. jūliju, piedzīvotā vētra skārusi arī vairākas zemnieku saimniecību Zemgales reģionā. Daudzviet vēl nenokultā labība sagāzta vējā un lauki ir zem ūdens. Tāpat postījumi šajā reģionā sagaidāmi kartupeļu un citu dārzeņu laukos, un dažviet cietuši arī augļkoku dārzi.  

Vētrā cieš arī zemnieku saimniecības Zemgalē
00:00 / 03:43
Lejuplādēt

ĪSUMĀ:

  • Dobeles novadā izpostīti labības lauki, tādu vētru jūlijā zemnieks neatminas. 
  • Jelgavas pusē cietuši arī ābeļu dārzi, bet saimniecībai Džūkstē labība nav ļoti cietusi.
  • Apkopos vētras zaudējumus, kartupeļu audzētāji paredz, ka būs daudz postījumu.

Zemgalē daudzviet cietuši labības lauki

"Zemnieku saeimas" vadītājs Juris Lazdiņš, kuram pašam saimniecība ir Dobeles novada Krimūnu pagastā, pastāstīja, ka pirmdienas rītā ir apbraukājis vēl nenokultos laukus un ainava esot dramatiska, jo vēja un lietus radītie postījumi ir milzīgi. Tos gan vēl novērtēs tikai otrdien, jo pirmdien vētra vēl turpinājās.

"Tāpat kā ielas pludo arī lauki, šobrīd labība sagāzta pie zemes, un šāda vētra un ūdens daudzums nav šajā saimniecībā piedzīvots. Atlikušie lauki, protams, visi ir pārplūduši. Līdz ar to, vai mēs vēl kulsim, to mēs nevaram prognozēt, nu skatīsimies, kā notiks ūdens notecēšana no laukiem, kā žūs," sacīja Lazdiņš.

Viņš arī pastāstīja, ka kaimiņu saimniecībā bijis lauks ar nenokulto ziemas rapsi, bet tagad pēc vētras "lauks ir tukšs vienkārši, viss ir izsists ārā".

Viņš lēsa, ka postījumu apzināšanai būs vajadzīga vēl diennakts, bet "tas, ka jūlijā var tā pārsteigt un izpostīt visu ražu, tas nav piedzīvots".

Lazdiņa ģimenes saimniecībās vēl puse ražas nav nokulta, un kopumā reģionā situācija varētu būt līdzīga.

Lai gan patiešām dienu pirms vētras vēl daudzviet zemnieki intensīvi centās nokult labību, arī Lauku konsultāciju centra augkopības konsultants Andris Skudra lēsa, ka aptuveni 50% ražas Zemgalē vēl ir uz laukiem, bet pēc šīm lietavām uz laukiem nevarēšot uzbraukt vēl vismaz 10 dienas.

"Jā, šeit notika intensīva kulšana, jo lauki bija vairāk nogatavojušies un Zemgale pirmā uzsāka kulšanu. Tā kā šajā gadījumā rapsis bija nokults diezgan lielā īpatsvarā, bet agrās ziemas kviešu šķirnes tika iesākts kult pagājušajā nedēļā, un arī nedaudz vēlās šķirnes ir iesāktas. Pieļauju, ka Zemgalē varētu būt vismaz 50 un vairāk procenti, kas nav vēl novākti.

Tā kā varbūt ļoti spēcīgi postījumi un arī šī nokrišņu masa, kas pārgāja pāri Zemgalei, ir faktiski nebijis gadījums," atzina Skudra.

Jelgavas pusē cietuši arī ābeļu dārzi 

Augļkopības saimniecībā "Osīši", kas atrodas Jelgavas novada Sesavas pagastā, saimniece Dace Āboliņa arī iezīmēja postošu ainu, jo dārzs ir applūdis un vējā sagāztas ābeles, ir daudz nopurinātu ābolu.

Saimniecība bija sākusi vākt vasaras ābolu ražu, bet lielākā daļa vēl ir kokos.

Augļkope sacīja, ka tik lieli plūdi šajā dārzā nav bijuši.

 "Ūdeņi cēlušies, praktiski uz dārzu gandrīz nevar aiziet, lielie zābaki kājās, ūdens ir daudz. Daudzas ābeles ir sagāzušās, arī pie bitēm ir krituši koki. Ir tā, ka nevar pārvietoties nekur. Mazmeita saka, jāņem laiva. [..] Visas meliorācijas akas ir pilnas, cerēsim, ka noskries, jo ābelēm īslaicīgi pat varbūt tas nav tik kaitīgi kā graudiem," sprieda saimniece.

Bioloģisko graudu saimniecības "Geidas" Tukuma novada Džūkstē saimniece Gundega Jēkabsone šorīt apsekojusi savus laukus un sacīja, ka arī tur lielākā daļa vasarāju vēl nav nokulti, bet viņai pagaidām šķiet ka labībai nav lieli postījumi.

"Nu, mēs apbraucam apskatīties lauku, un ir tā, ka daļu ražas mēs bijām ziemas kviešus novākuši, visi nebija novākti, bet izskatās, ka daudz maz ir noturējušies, un auzas vēl pavisam labi stāv gaisā, un kvieši ir nedaudz pieliekti, bet nav tādā veldrē pie zemes. Tā kā mums liekas, ka, ja nožūs, tad varēs vēl kult un nebūs tā ka galīgi postījumi," stāstīja Jēkabsone.

Tiesa, lauksaimniece piebilda, ka postījumi reģionā ir un no rīta Džūkstē nebija elektrības un arī mobilo sakaru.

Apkopos vētras radītos zaudējumus

Kooperatīvs "Latraps" vēl par saviem biedriem apkopos datus pēc vētras.

Bet Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienībā norādīja, ka daļa saimniecību ir Zemgalē un lietavas, visticamāk, radīs postījumus arī šiem saimniekiem.

Zemkopības ministrs Armands Krauze (Zaļo un Zemnieku savienība) uzdevis Zemkopības ministrijas ekspertiem sadarbībā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru, Lauku atbalsta dienestu un Valsts meža dienestu operatīvi apzināt 28. un 29. jūlija stiprās vētras un lietavu nodarītos postījums un to apmēru lauksaimniecībā (sējumi, augļudārzi, lauksaimniecības būves u.c.) un mežsaimniecībā, informēja ministrija.

KONTEKSTS:

Pirmdien, 29. jūlijā, Latvijas vidienē plosās spēcīga vētra, kas nesusi arī postījumus, laužot kokus. Izplatīts sarkanais brīdinājums par ekstremālu lietu un vēju. Sagaidāms, ka vētra norims pirmdienas pēcpusdienā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēmis simtiem izsaukumu par vētras nodarīto postu. Visvairāk izsaukumu saņemts no Jūrmalas, Rīgas un Pierīgas. Nakts laikā bez elektrības bija palikuši pat 50 000 mājsaimniecību. Visvairāk nokrišņu nakts laikā fiksēts Jelgavas novada Kalnciemā.

Iedzīvotājus vētras smagāk skartajās vietās, tostarp Jūrmalā, Jelgavā un Rīgā, pirmdien aicina palikt mājās.

Vētras ietekmē kavējas sabiedriskais transports, tostarp vilcienu kustība. 29. jūlijā "Rīgas satiksmes" sabiedriskajā transportā spēkā "vētras biļetes" – autovadītāji sabiedrisko transportu galvaspilsētā var izmantot bez maksas, uzrādot derīgu vieglā transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti