Panorāma

Aprit divi gadi, kopš Ukrainas karavīri ārstējas Latvijā

Panorāma

Panorāma

Muita neļauj no Latvijas izvest 15 jaunus "Porsche"

Aizdomās par eksportu uz Krieviju muita neļauj izvest no Latvijas 15 jaunas automašīnas «Porsche»

Aizdomās par iespējamu eksportu uz Krieviju muita nav ļāvusi izvest no Latvijas 15 jaunas automašīnas "Porsche", aģentūrai LETA pavēstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji.

Sociālajos tīklos izplatījies video, kur Rēzeknē redzami vairāki pilnīgi jauni "Porsche"  automobiļi. Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja Baiba Šmite-Roķe norādīja, ka mašīnas no Vācijas bija plānots vest uz Kazahstānu.  

Pamatojoties uz riska informācijas analīzes rezultātiem un aizdomām, ka automašīnas varētu tikt nogādātas nevis saņēmējam Kazahstānā, bet gan nonākt Krievijā, prece netika izlaista eksportā un Latvijas muita liedza to izvest no Eiropas Savienības (ES). 

"Pārbaudot dokumentus, mums radās aizdomas, ka preces, iespējams, tieši vai netieši tiks nogādātas Krievijā. Un tādēļ arī mēs liedzām šo konkrēto 15 automašīnu eksportu," LTV pastāstīja VID Muitas pārvaldes direktora vietniece Sandra Kārkliņa-Ādmine.

Par konkrēto sankciju apiešanas mēģinājumu VID Muitas pārvalde ir nosūtījusi riska informāciju Vācijas muitas dienestam.

VID norādīja, ka aizdomas radījis tas, ka konkrētā eksportētāja iepriekš vestie ekskluzīvie auto jau nonākuši tieši Krievijā. Taču ne vienmēr šādus gadījumus izdodas atklāt.

Pat ja prece, piemēram, šajā gadījumā automašīna, tiek nogādāta savā sākotnējā galapunktā, kādā no Vidusāzijas valstīm, VID nereti konstatē, ka pēc tam automobilis tiek pārdots tālāk un Krievijā tomēr nonāk.

Eiropas Savienības sankcijās noteikts, ka tranzītā caur Krieviju šobrīd nevar vest tikai tādas preces, kam ir militārs pielietojums.

"Tas, protams, padara sankcijas efektīvākas. Bet ne uz visām preču kategorijām ir šāds preču aizliegums par preču tranzītu caur Krieviju aizliegumu. Līdz ar to tas ir vēl viens virziens, kurā Eiropas Savienības likumdevējiem, mūsuprāt, būtu jādomā," LTV pauda Finanšu izlūkošanas dienesta priekšnieka vietnieks Paulis Iļjenkovs.

Kopumā 2024. gadā sankciju apiešanas mēģinājumu skaits nav mazinājies, izņemot skaidras naudas izvešanas gadījumus, bet pat ir pieaudzis. Šī gada pirmajos septiņos mēnešos VID Muitas pārvalde ir konstatējusi 4814 pārkāpumus, kas saistīti ar pret Krieviju un Baltkrieviju noteikto sankciju neievērošanu, kamēr 2023. gadā kopā tika novērsti 7789 sankciju pārkāpumi. 

Tajā skaitā šogad 1821 gadījumā muitas kontroles rezultātā tika liegta muitas procedūru noformēšana sankcijām pakļautu preču kravām, novēršot to izvešanu no ES (1612 kravas) vai ievešanu ES no Krievijas un Baltkrievijas (209 kravas). 2023. gadā kopā bija 2175 šādi gadījumi.

Šī gada pirmajos septiņos mēnešos VID Muitas pārvalde ir liegusi izvest no ES jaunas vieglās automašīnas, kravas vilcējus, piekabes, transportlīdzekļu un tehnikas rezerves daļas, dažādas elektroierīces, motoreļļu, grieztus ziedus, ziedu sīpolus, apģērbus un citas preces. Savukārt ievest ES šogad visbiežāk liegts koku un koka izstrādājumus, koksnes kurināmo, celtniecības materiālus, rezerves daļas, mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļus, lopbarību, dzelzs, alumīnija un tērauda izstrādājumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti