Tirgotāji gaidāmo nodokļu reformu raksturo kā «zārka naglu»

Tirgotājus satrauc gaidāmā nodokļu reforma, to raksturojot kā "zārka naglu", – Latvijas Radio raidījumā "Labrīt" skaidroja Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs. Visvairāk satraucot tieši minimālās algas pacelšana.

Tirgotāju noskaņojums nodokļu reformas priekšvakarā esot "mēreni negatīvs", atzīst Danusēvičs. Pašlaik apgrozījums stagnē. Vienlaikus cenas pieaugušas vairākām produktu grupām. Kopējā pirkuma groza cena pieaugusi par 9%, informē Tirgotāju asociācijā.

Visvairāk cenas augušas augļiem, konservējumiem, piena produktiem un gaļas produktiem. Bet kritušās izmaksas par graudiem un ūdeni. Mazajos veikalos šogad apgrozījums krities.

Šajā situācijā tirgotājus pamatīgi satrauc plānotās izmaiņas nodokļos. Pirmkārt, minimālās algas pacelšana, stāsta Danusēvičs.

"Ir virkne profesiju, kuru darbam nav pievienotās vērtības tirgošanā, bet minimālās algas pacelšana viņu darbu sadārdzinās. Uz pusslodzi viņus nodarbināt nevaram, jo tad jāmaksā dubults nodoklis," skaidro asociācijas prezidents.

Tirgotāju asociācijā uzskata, ka vajadzētu samazināt darbaspēka nodokļus uz kapitāla nodokļa rēķina. Proti, ieviešot virspeļņas nodokli un papildu nodokli turīgākajiem iedzīvotājiem.

KONTEKSTS:

Situācija saistībā ar topošo Latvijas valsts budžetu 2025. gadā ir saspringta. Fiskālā telpa saskaņā ar pašreizējām aplēsēm ir negatīva, un, ja netiks rasti risinājumi, kā to novērst, valdībai var nākties meklēt ietaupījumus miljoniem eiro apmērā. 

Lai budžeta iespējas varētu segt valdības noteiktās prioritātes, valdībā šobrīd gatavo nodokļu reformu. Valdībā jau nolēma samazināt izdevumus publiskajā sektorā, nosakot algu pieauguma griestus un samazinot izdevumus par precēm un pakalpojumiem.

Finanšu ministrs un premjerministre vairākkārt uzsvēruši, ka neapsver PVN samazināšanu. Tomēr par gaidāmo reformu joprojām ir daudz neskaidrību. Par izmaiņām jāizlemj līdz septembra vidum.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti