Igaunijas parlaments pieņem pārskatīto likumu par auto nodokli

Igaunijas parlaments pirmdien pieņēmis pārskatīto likumu par automobiļu nodokļa ieviešanu. Par likumu nobalsoja 54 deputāti, 28 bija pret.

Mehānisko transportlīdzekļu nodokļa likums paredz ieviest nodokli, kas sastāv no divām daļām. Viena daļa ir ikgadēja nodeva, kuru transportlīdzekļa īpašnieks maksā par ceļu satiksmes reģistrā reģistrēto transportlīdzekli, bet otra daļa ir reģistrācijas maksa pirms transportlīdzekļa iekļaušanas reģistrā.

Nodokļa mērķis ir mudināt cilvēkus, kas iegādājas jaunu spēkratu, izvēlēties videi draudzīgākus transportlīdzekļus, kā arī pagarināt vecāku automašīnu izmantošanas laiku.

Igaunijas parlaments šo likumu pieņēma jau 12. jūnijā, taču 25. jūnijā prezidents Alars Kariss atteicās to izsludināt, norādot, ka tas neatbilst valsts konstitūcijai, jo tajā nav ievērots vienlīdzīgas attieksmes princips.

Noraidot likumu, Kariss pauda, ka "likums noteic, ka ar transportlīdzekļa nodokli netiek aplikts fiziskai personai piederošs mehāniskais transportlīdzeklis, kas ir speciāli pārveidots vai pielāgots personu ar invaliditāti pārvadāšanai vai izmantošanai personām ar invaliditāti.

Šādam transportlīdzeklim nav jāmaksā arī reģistrācijas nodeva. Taču atbrīvojums neattiecas uz personu, kuras pārvietošanās traucējumi ir tādi, ka personai nav nepieciešama transportlīdzekļa pārbūve vai pielāgošana".

Prezidents pieprasīja likumu izskatīt atkārtoti, nodrošinot, lai tas atbilst valsts pamatlikumam.

Rīgikogu Finanšu komisija veica grozījumus likumprojektā, iepriekš plānotos nodokļu atvieglojumus pielāgotiem transportlīdzekļiem, aizstājot ar atbalsta pasākumiem cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Saskaņā ar pieņemto likumu cilvēkiem ar invaliditāti katru mēnesi tiks izmaksāti sociālie pabalsti, lai daļēji segtu invaliditātes radītās papildu izmaksas.

Ar ierosinātajiem grozījumiem tiek palielināti pabalsti bērniem un darbspējīgām personām ar smagu un ļoti smagu invaliditāti un standartizēts pabalsta apmērs darbspējīgām personām ar smagu invaliditāti. Tas nodrošina ievērojamu papildu atbalstu ikmēneša budžetā personām ar invaliditāti.

Turklāt pabalsti bērniem un darbspējīgām personām ar vidēji smagu invaliditāti un gados vecākiem cilvēkiem ar invaliditāti tiks noapaļoti uz augšu. Izmaiņas skars visus bērnus un darbspējīgas personas ar smagu un ļoti smagu invaliditāti.

Plānotais palielinājums nozīmē, ka valsts pabalsts bērniem ar smagu invaliditāti pieaugs līdz 180 eiro un bērniem ar ļoti smagu invaliditāti līdz 270 eiro, tādējādi ģimenēm ar bērniem invalīdiem nodrošinot papildu ikmēneša atbalstu attiecīgi 18,91 eiro un 28,36 eiro apmērā.

Pabalsts darbspējīgām personām ar smagu invaliditāti tiks palielināts līdz 100 eiro, nodrošinot papildu 46,3–56,53 eiro mēnesī. Atbalsts darbspējīgām personām ar smagu invaliditāti tiks standartizēts līdz 50 eiro, nodrošinot papildu 0,91–15,22 eiro mēnesī.

Turklāt nākamgad, pirms stāsies spēkā invaliditātes pabalstu palielinājums, ir plānots piešķirt vienreizēju invaliditātes pabalstu bērniem un darbspējīgām personām ar smagu un ļoti smagu invaliditāti, lai kompensētu papildu izmaksas, kas radušās saistībā ar transportlīdzekļa nodokli.

Jaunais likums spēkā stāsies 2025. gada 1. janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti