Dienas ziņas

Šogad labības kvalitāte zemāka nekā pērn; graudu cenas zemas

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Cigarešu ražotāji maksā par izsmēķu apsaimniekošanu

Cigarešu ražotāji izsmēķu apsaimniekošanai pusgadā samaksājuši vairāk nekā 55 000 eiro

Cigarešu ražotāji Latvijā šī gada pirmajos sešos mēnešos atkritumu, galvenokārt cigarešu izsmēķu apsaimniekošanā iemaksājuši vairāk nekā 55 tūkstošus eiro. To paredz šogad ieviestā ražotāju atbildības sistēma. No ražotāju iemaksātā izveidots teju 200 atkritumu urnu, maksāts pašvaldībām un veidotas izglītojošas kampaņas.

Ražotāju paplašinātās atbildības sistēma tabakas izstrādājumiem ar filtriem Latvijā ieviesta šī gada sākumā ar mērķi samazināt mikroplastmasas piesārņojumu, un tā sasniegšanā iesaistīti arī cigarešu ražotāji.

Sistēmu apkalpo SIA "Latvijas Zaļais punkts", un šī gada pirmajā pusē pa visu Latviju uzstādītas 172 atkritumu urnas pašvaldību ierosinātās vietās. Tas izmaksājis 55 tūkstošus eiro.

"Ja mēs skatāmies, pieņemsim, pētījumus "Mana jūra", tad joprojām izsmēķi ir tas, kas dominē šādās pludmaļu un atpūtas zonās," stāsta SIA "Latvijas Zaļais punkts" vides pārvaldības vadītāja Laura Berga.

Un, lai pašvaldībām kompensētu tabakas izstrādājumu filtru radīto piesārņojumu, vietvaras no sistēmas saņem arī tiešos maksājumus.

Līdz šī gada beigām visas pašvaldības kopā varētu saņemt aptuveni 35 tūkstošus eiro.

"Pašvaldības saņem nelielu daļu finansējuma par atkritumu apsaimniekošanu, tātad šo tabakas izstrādājumu savākšanu, utilizēšanu, atkritumu urnu iztukšošanu un tā tālāk," skaidro Tradicionālo un bezdūmu tabakas izstrādājumu apvienības valdes loceklis Anrijs Matīss.

Tāpat kā ar visiem atkritumiem, arī izsmēķu piesārņojuma jautājumā vislielāko darbu prasīs sabiedrības izglītošana, saka Zaļajā punktā. No ražotāju atbildības sistēmas līdzekļiem veidotas izglītojošas kampaņas. Viena no tām "Izsmēķis – mīna ar laika degli" bijusi ļoti pieprasīta pašvaldību vidū.

"Sabiedrības izglītošanas darbs, viņš vēl būs nepieciešams ļoti liels. Un pateikt, vai šīs izmaksas ir pietiekamas vai nē… sistēma strādā tikai pirmo gadu, un tāpēc man ir tā ļoti grūti pateikt, cik tas efektīvs. Beigsies gads – tad arī sapratīsim," atzīst Berga.

Savukārt Tabakas izstrādājumu asociācijā pirmo pusgadu vērtē kā ļoti veiksmīgu.

Bet kādu pienesumu ražotāju atbildības sistēma būs devusi, varēs uzzināt 2026. gadā. Ik pēc trim gadiem paredzēts veikt atkārtotus pētījumus, lai mērītu izsmēķu daudzumu un tā izmaiņas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti