Dienas ziņas

ASV Kongresa pārstāvji: Ukraina pārsteidza Putinu nesagatavotu

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Šogad labības kvalitāte zemāka nekā pērn; graudu cenas zemas

Šogad labības kvalitāte zemāka nekā pērn; graudu cenas zemas

Graudu raža Latvijā šogad ir ļoti atšķirīga dažādos reģionos. Laika apstākļi ievērojami ietekmējuši gan ražas apjomu, gan kvalitāti. Vairākās vietās lauksaimniekiem nācās saskarties ar ziemāju izsalšanu. Turpretim ziemas kvieši daudzviet izturēja skarbo ziemu, bet tiem kaitēja vēlāk pavasara un vasaras sausums.  

Graudu kvalitāte šogad zema

"Joži" ir viena no lielākajām graudkopības saimniecībām Latvijā, apsaimniekojot aptuveni 5000 hektāru zemes. Saimnieks Gunvaldis Sproģis, apskatot savus graudus, šobrīd secina, ka kvalitāte šogad graudiem ir zemāka un arī raža būs mazāka.

Saimnieks Gunvaldis Sproģis.
Saimnieks Gunvaldis Sproģis.

"Katrai kultūrai savādāk. Ziemas miežiem raža bija par trešdaļu mazāk nekā citus gadus. Rapsim uz pusi mazāk.  Ziemas kviešiem par tonnu mazāk. Vasaras miežiem arī par tonnu mazāk," stāstīja SIA "Joži" īpašnieks Gunvaldis Sproģis.

Uz to, ka graudu kvalitāte ir zemāka, norāda arī  lauksaimnieku organizācijas un graudu uzpircēji.

"Šobrīd aptuveni pusei no visiem graudiem, kas ir novākti, proteīna saturs ir zem 12%, un tādējādi tie atbilst vai nu zemai pārtikas kvalitātei, vai pat lopbarībai," stāstīja Zemnieku saeimas valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre.

AS "Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils savukārt norādīja, ka "ziemas kviešiem ražas bija lielas, bet līdz ar to zaudēja savu kvalitāti".

Graudu kulšana sākās 10 dienas agrāk nekā parasti, un šogad bija viens no agrākajiem pļaujas laikiem Latvijas vēsturē. Kamēr Zemgalē un Kurzemē 30 dienās visa labība tika nokulta, tikmēr Vidzemē un Latgalē darbi turpinās.

"Ļoti liela atšķirība ir reģioniem. Ir reģioni, kuros ziemāji ziemā izsala, līdz ar to bija jāpārsēj ar vasarājiem. Pārsvarā tie gan bija rapši, bet ir vietas arī Kurzemē un Latgalē, arī Vidzemē, kur arī ziemas kvieši bija jāpārsēj," atzina Maira Dzelzkalēja-Burmistre.

Graudu cena krīt

Latvijā nav oficiālas šķirņu pārbaudes, un zemnieki paši eksperimentē ar šķirnēm, kas tiek testētas Eiropā, līdz ar to tas ir izaicinājums, jo ne visas Eiropā pārbaudītās šķirnes ir piemērotas Latvijas klimatam.

Arī cenas graudu tirgū šobrīd ir zemas, ko ietekmē pasaules tirgus un biržas cenas, kā arī ģeopolitiskā situācija.

"Īsi pirms ražas maija, jūnija mēnesī biržas cena bija uzkāpusi pat līdz 270 eiro tonnā, tad šobrīd viņa ir nokritusies, bija pat zemākais punkts sasniegts pagājušās nedēļas beigās, kad nokrita līdz 205 eiro pa tonnu. Šobrīd, teiksim tā – no saimniecību puses skatoties un no ražotāju, graudu ražotāja, tā situācija nav īpaši labvēlīga," sprieda AS "Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

Zemnieku saeimā atzīst, ka nākamā sezona lauksaimniekiem varētu būt grūta, jo šī gada ražas apjomi un cenas ir zemākas, kas ietekmē finansiālo situāciju un iespējas investēt nākamajā gadā.

Tāpat lauksaimnieku ieskatā nepietiekams esot valsts atbalsts dažādu krīžu gadījumos, tāpēc joprojām lielākā paļaušanās esot uz apdrošināšanu.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti