Budžets 2025: Darba devēji uzstāj uz tēriņu griešanu ministrijās vismaz 5% apmērā

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) iestājas par tādu 2025. gada valsts budžetu, kura tēriņi ir uz rezultātu vērsti un paredz konkrētu minimālo robežu izdevumu samazināšanai ministrijās, to padotības un citās centrālajās pārvaldes iestādēs, teikts LDDK paziņojumā medijiem.

"LDDK atbalsta valdības 27. augusta Ministru kabineta sēdē izvirzīto mērķi ierobežot valsts pārvaldes tēriņus, kas esošajā situācijā ir būtiski un veicams, vienlaikus domājot par ekonomikas stimulēšanu caur nodokļu reformu un birokrātijas mazināšanu. Prioritāri ir nepieciešams pāriet uz efektīvu budžeta veidošanu, kas vērsta uz noteiktu uzdevumu sasniegšanu, lai veicinātu ekonomikas izaugsmes strauju augšupeju," skaidro LDDK prezidents Andris Bite.

Pirmdien, 30. septembrī, notiekošajā Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē LDDK izklāstīs savus priekšlikumus 2025. gada valsts budžeta kontekstā. Pirmkārt, LDDK uzskata, ka ir nepieciešams noteikt konkrētu minimālo robežu ministriju, to padotības un citu centrālo pārvaldes iestāžu kopējo tēriņu samazinājumam.

LDDK piedāvā to noteikt 5% apmērā. Vienlaikus LDDK aicina piemērot izņēmumus attiecībā uz izglītības, sociālās aprūpes, kā arī drošību un kārtību uzraugošajām iestādēm.

LDDK norādīja, ka ietaupītos līdzekļus prioritāri nepieciešams virzīt drošības, tai skaitā iekšējās un ārējās aizsardzības industrijas prioritātēm un citu nozīmīgu reformu īstenošanai, piemēram, nodokļu reformai, darbnespējas lapu regulējuma izmaiņām un izglītības finansēšanas reformas pabeigšanai, par ko ir vienošanās arī NTSP. Jebkuriem budžeta papildu izdevumiem būtu jāmeklē avoti esošo izdevumu ietaupījumā, uzskata LDDK.

Otrkārt, LDDK ieskatā, ir svarīgi, lai pamata regulējumā, nevis pārejas noteikumos, tiktu iekļautas izmaiņas attiecībā uz strādājošo vecāku pabalstu, ko plānots palielināt no 50% uz 75% no piešķirtā vecāku pabalsta apmēra.

"Treškārt, tēriņu samazinājuma apjomam jāspēj nosegt ieguldījumus, kas ļautu veikt sistēmiskas izmaiņas, kas atgrieztu ekonomiku uz izaugsmes ceļa.

Rosinām pakāpeniski – trīs ministrijām un to padotības iestādēm – katru gadu īstenot šādus tēriņu samazināšanas pasākumus: īstenot nulles budžeta pieeju; ministrijai savā resorā pārskatīt normatīvos aktus, lai būtiski samazinātu birokrātisko slogu, kā arī sagatavot nepieciešamo  normatīvo aktu grozījumus un iesniegt Ministru kabinetā; premjerministrei nodrošināt uzdevuma uzraudzību un par sasniegtajiem rezultātiem informēt NTSP," atzīmēja LDDK.

Vienlaikus organizācijā norādīja, – pašlaik noteikts, ka NTSP sēdes sasaucamas ne retāk kā reizi divos mēnešos. LDDK rosina vienoties par turpmāko NTSP sēžu norises datumiem. Tas nepieciešams, lai sociālā dialoga procesu padarītu efektīvu un caurspīdīgu un lai sociālie partneri tiktu iesaistīti budžeta projekta izskatīšanā, ievērojot procedūru. Nepieciešams rīkojumā par budžeta sagatavošanas grafiku noteikt, ka NTSP valsts budžetu skata pirms tā apstiprināšanas valdībā, kā arī nākamgad prioritāros pasākumus skatīt NTSP apakšpadomju ietvaros.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti