Brazīlijā sāk bloķēt sociālo mediju «X»

Brazīlijā sāka bloķēt pieeju populārajam sociālajam medijam "X", kas kādreiz bija pazīstams kā "Twitter", pēc tam, kad uzņēmums neizpildīja Brazīlijas Augstākās tiesas prasību. Notikušais ir kulminācija ilgstošajām nesaskaņām starp "X" īpašnieku Īlonu Masku un Brazīlijas varasiestādēm, kas pieprasīja sociālajam medijam stingrāk vērsties pret dezinformāciju un viltus ziņām.

Augstākās tiesas tiesnesis Ališandri de Moraiss piektdien izdeva rīkojumu apturēt sociālā medija "X" darbību valstī, jo uzņēmuma vadība līdz tiesneša noteiktajam laikam nebija nozīmējusi jaunu juridisko pārstāvi Brazīlijā. Moraiss paziņoja, ka piekļuvi "X" bloķēs līdz brīdim, kad uzņēmums būs izpildījis visas tiesas prasības un samaksājis tam iepriekš piespriestos 18,5 miljonu reālu (3 miljoni eiro) naudas sodus.

Brazīlijā ar tiesas lēmumu bloķē sociālo mediju "X"
00:00 / 03:10
Lejuplādēt

Tiesnesis deva Nacionālajai telekomunikāciju aģentūrai 24 stundas, lai izpildītu viņa rīkojumu. Pēc paziņojuma saņemšanas aģentūrai bija jānodod rīkojums Brazīlijas vairāk nekā 20 000 interneta pakalpojumu sniedzējiem, un katram no tiem ir jābloķē "X". Telekomunikāciju aģentūra paziņoja, ka tuvākajās dienās visi interneta pakalpojuma sniedzēji izpildīs prasību.

Moraiss arī aicināja tehnoloģiju uzņēmumus "Apple" un "Google" ieviest tehnoloģiskus šķēršļus, lai novērstu sociālā medija "X" lietošanu, izmantojot mobilās operētājsistēmas "iOS" un "Android".

Privātpersonām un uzņēmumiem, kas mēģinās turpināt lietot "X", izmantojot virtuālo privāto tīklu (VPN), draudēs 50 000 reālu (8000 eiro) soda nauda.

Brazīlijas un sociālā medija "X" nesaskaņas sākās aprīlī, kad tiesnesis Moraiss pieprasīja uzņēmumam slēgt vairākus kontus, kurus apsūdz dezinformācijas izplatīšanā 2022. gada Brazīlijas prezidenta vēlēšanu laikā. Vairums no tiem ir saistīti ar bijušo Brazīlijas galēji labējo prezidentu Žairu Bolsonaru.

"X" īpašnieks Īlons Masks atteicās pildīt prasību un 17. augustā paziņoja, ka nekavējoties slēdz uzņēmuma darbību Brazīlijā. Masks apsūdzēja tiesnesi Moraisu vārda brīvības apspiešanā. Neraugoties uz viņa paziņojumiem, "X" turpināja darbu Brazīlijā, bet bez sava juridiskā pārstāvja.

Moraiss trešdien pieprasīja "X" 24 stundu laikā iecelt jaunu juridisko pārstāvi, kas ir obligāta prasība ārvalstu uzņēmumiem, kuri strādā Brazīlijā. Taču Masks paziņoja, ka nepildīs šo, viņaprāt, nelikumīgo rīkojumu, kura mērķis esot cenzēt Moraisa politiskos oponentus. Masks tiesnesi apsaukāja arī par "diktatoru" un "tirānu".

Strīdā iesaistījās arī Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva, kurš paziņoja, ka ikvienam, kurš iegulda naudu Latīņamerikas lielākajā ekonomikā, ir jāievēro Brazīlijas likumi.

"Tikai tāpēc, ka kādam ir daudz naudas, nenozīmē, ka viņš var izturēties necienīgi. Viņš [Masks] ir Amerikas pilsonis, nevis pasaules pilsonis. Viņš nevar staigāt apkārt apvainojot prezidentus, kongresmeņus, apvainot Senātu, Pārstāvju palātu, Augstāko tiesu. Par ko viņš sevi uzskata? Viņam ir jāciena Brazīlijas Augstākās tiesas lēmums," Silva sacīja intervijā radiostacijai "MaisPB".

"X" bloķēšana Brazīlijā ir liels trieciens sociālajam medijam, ko vismaz reizi mēnesī izmantoja aptuveni 40 miljoni jeb gandrīz 25% Brazīlijas iedzīvotāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti