Ārpus Rīgas

Bēgļu stāsti Latvijā: Irākietis Karzāns

Ārpus Rīgas

Daugavpilī plāno būvēt divas promenādes

Kārsavas novada «Mežvidu» tomātu audzētājs grasās izvērst dārzeņu pārstrādi

Kārsavas novada «Mežvidu» tomātu audzētājs grasās izvērst dārzeņu pārstrādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 1 mēneša.

Lai arī Kārsavas novadā strādājošais uzņēmums SIA “Latgales dārzeņu loģistika” pagājušo gadu beidza ar ceturtdaļmiljonu lieliem zaudējumiem, uzņēmums turpina attīstīties. Jau tuvākajā laikā tur plānots ieguldīt vairāk nekā divus miljonus eiro jaunas siltumnīcas un pārstrādes ceha būvniecībā.

Uzņēmums “Latgales dārzeņu loģistika” atrodas pašā austrumu pierobežā, Kārsavas novada Mežvidu pagastā, un tas ir lielākais tomātu audzētājs Latgalē. Tomāti ar "Mežvidu" atpazīstamības zīmi tur tiek audzēti jau ceturto gadu.

Pašlaik kārtējā tomātu sezona Kārsavas novada Mežvidos ierīkotajā ziemas siltumnīcu kompleksā ir beigusies. Lai arī pagaidām vecie tomātu stādi vēl nav iznesti no siltumnīcas un, kā ierasts, joprojām siltumnīcā dzirdami circeņi un san kamenes, jau šonedēļ visi augi tiks izvākti, telpas iztīrītas, dezinficētas un sagatavotas jauno stādu stādīšanai.

Ik sezonu, kas ilgst no oktobra līdz jūlijam, Mežvidos tiek novāktas līdz pat 300 tonnām tomātu. Ar darbu šobrīd tur nodrošināti 20 cilvēki – galvenokārt vietējie iedzīvotāji.

"Pirmajos gados nebija tās darba pieredzes, bija mazāk darbinieku. Šobrīd, lai mēs uzturētu produkta kvalitāti, mums ir vairāk darbinieku, jo mums ir sarežģīta fasēšana ar uzlīmītēm un fasēšana kastītēs un maisiņos," par līdzšinējo siltumnīcu kompleksa attīstību stāsta darbu vadītāja Renāte Reinika -Lucjanova, kura Mežvidu siltumnīcās strādā kopš to atklāšanas.

"Mums ir papildināts apgaismojums. Sākumā bija tikai augšējās lampas, tagad mums ir arī starprindu apgaismojums, LED diodes sarkanas un zilas," viņa piebilda.

Kopumā četru gadu laikā "Mežvidu" siltumnīcu kompleksā ar piegulošo infrastruktūru ieguldīti aptuveni 1,5 miljoni eiro. Lielāko daļu no ieguldījumiem veido bankas finansējums un pašu piesaistītie līdzekļi, bet 20% ir Eiropas Savienības atbalsts. 

Lai arī pērn "Mežvidu" tomātu audzētājs gadu beidzis ar ievērojamiem zaudējumiem, saskatot attīstības perspektīvas nākotnē, jau tuvākajā laikā “Latgales dārzeņu loģistika” uzņēmuma attīstībā ieguldīs vismaz divus miljonus eiro. Līdz 2018.gadam tur paredzēta vēl vienas siltumnīcas un pārstrādes ceha būve, ar darbu nodrošinot vēl 30 cilvēkus.

"Esam iecerējuši nākošgad paplašināt siltumnīcu kopā ar pārstrādes cehu.

Tā būtu tikpat liela siltumnīcas platība plus pārstrādes cehs, lai mēs varam tepat uz vietas gatavot no tomātiem mērces, sulas un vēl vis kaut ko no apkārtējām dabas un dārza veltēm," skaidro uzņēmuma pārstāvis Juris Gruduls.

Viņš arī  ir pārliecināts ka vērienīgie  ieguldījumi atmaksāsies un bez uzņēmuma paplašināšanas nākotnē neiztikt.

"Četri gadi parādīja, ka peļņas iespēja ir, bet, lai nopelnītu, ir ļoti smagi jāstrādā. Protams, attālums līdz Rīgai ir liels, loģistikas izmaksas ir lielas, bet nu tāpēc ir vairāk jāražo. Tāpēc mēs plānojam vēl nākošo siltumnīcas platību vēl klāt, lai mēs varam ražot vairāk produkcijas, lai tās loģistikas izmaksas kopumā sanāk mazākas," atzina Gruduls.

Latgales plānošanas reģiona pārstāve Iveta Maļina-Tabūne uzskata, ka paplašinot uzņēmuma darbību –

izbūvējot pārstrādes cehu, uzņēmums "Latgales dārzeņu loģistika" var pretendēt arī uz dažādām nodokļu atlaidēm, ko paredz jaunizveidotā Latgales speciālā ekonomiskā zona.

Pierobežas tomātu audzētājs "Latgales dārzeņu loģistika" jau šobrīd izsludinājis iepirkumu par apgaismojuma sistēmas iegādi jaunceļamajai siltumnīcai par kopējo vērtību 900 000 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti