Reirs par IIN daļas mazināšanu vietvarām: To daļēji kompensēs ES fondi, bet tas nav ilgtermiņa risinājums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Mazinot pašvaldībām daļu, ko tās saņem no iedzīvotāju ienākuma nodoklī (IIN) iekasētajiem līdzekļiem, to daļēji kompensētu ar investīcijām no Eiropas Savienības (ES) fondiem. Vienlaikus tas nebūtu ilgtermiņa risinājums, diskusijā LTV raidījumā “Šodienas jautājums” atzina finanšu ministrs Jānis Reirs (“Jaunā Vienotība”).

Finanšu ministrs apstiprināja, ka viens no galvenajiem kompensāciju avotiem pašvaldībām šajā gadījumā būtu Eiropas Savienības fondi. Arī mediķu un skolotāju algu pieaugums caur IIN maksājumu daļēji nonāks pašvaldību budžetos.

Savukārt Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis (Latvijas Zemnieku savienība) norādīja, ka ES fondi būs ceļiem un ēkām, bet ne pamatvajadzību nodrošināšanai pašvaldībās. “Šie līdzekļi bija plānoti pamatbudžetā pamatvajadzību nodrošināšanai. Un tie ir papildu līdzekļi, kas nodrošina citas vajadzības saistībā ar nākotni,” sacīja Kaminsksi.

Reirs gan nepiekrita, ka visa nauda pašvaldību budžetos būtu plānota pamatfunkcijām: “Ļoti liela daļa – pašvaldības plāno apmēram 20-30% – investīciju projektiem. Līdz ar to mums ir vieta un laiks, lai meklētu, kā aizvietot šos 90 miljonus eiro.”

Vienlaikus Reirs atzina, ka ES fondi šajā gadījumā nav ilgtermiņa risinājums. “Šī proporciju izmaiņa ir bijusi ļoti bieži un izejot no situācijas budžetos,” norādīja Reirs.

Tiesa, pēdējos septiņas gados tā nav mainīta. “Tas bieži izraisīja situāciju, ka valsts budžetam objektīvi nepietika līdzekļu savu funkciju veikšanai. Un nav noslēpums, ka šī gada janvārī Finanšu ministrija pārskaitīja 90 miljonus pašvaldībām kā pārpildījumu par pagājušā gada budžetu. Un pašreizējā situācijā vairāk nekā 150 vai 180 miljoni ir pašvaldību kontos uzkrājums,” norādīja ministrs.

Turklāt tikšot meklēti veidi, lai neapstātos neviens “saprātīgs investīciju projekts” pašvaldībās.

Izskanējis aicinājums valstij līdz ar nodokļa proporcijas maiņu arī pārņemt kādu no pašvaldību funkcijām. “Tas nav variants. Katram varas zaram jāveic savas funkcijas. Valstī iztrūkums ir 1,2 miljardi eiro,” sacīja Reirs.

Savukārt atbalstu viņš pauda iecerei nodrošināt pašvaldībām lielākas iespējas aizņemties.

Pašvaldības drīkst aizņemties līdz 20% no sava budžeta.

KONTEKSTS:

Septembra sākumā valdība atbalstīja priekšlikumu no 2021. gada mainīt IIN pārdali pašvaldību budžetam no pašreizējiem 80% līdz 75%, bet valsts pamatbudžetam no pašreizējiem 20% līdz 25%. Iecerētās izmaiņas IIN sadalē pašvaldību budžetus kopumā samazinās par 104,6 miljoniem eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti