Dienas ziņas

Latgales vēstniecība "Gors" svin gada jubileju

Dienas ziņas

Konkurētspējīga izglītība novados

Latgalē attīstās metālapstrādes nozare

Rēzeknē atvērs jaunu metāla rūdīšanas cehu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 3 mēnešiem.

Mašīnbūve un metālapstrāde Latvijā ir vienas no galvenajām rūpniecības nozarēm un ieņem vadošo vietu preču eksportā. Savukārt rūpnīca „LEAX Rēzekne” ir viens no vadošajiem metālapstrādes uzņēmumiem Latgalē, un tas arvien paplašina ražošanu. Līdz šim detaļas pazīstamu zīmolu automašīnām rūpnīcā bija iespējams tikai izgatavot, bet pēcapstrādi veica mātesuzņēmumā Zviedrijā. Tagad detaļas rūdīs uz vietas, un plānots, ka rūdīšanas ceha atvēršana apgrozījumu palielinās par 20%.

Iespaidīga 1000 kvadrātmetru liela platība, kas aprīkota ar jaudīgam, speciāli projektētām rūdīšanas krāsnīm un modernām laboratorijas iekārtām – tāds izskatās metālapstrādes rūpnīcas jaunais rūdīšanas cehs, kas uzņēmumam izmaksāja 1,4 miljonus eiro.

Tieši rūdīšanas operācija varbūt nedos tik milzīgu palielinājumu apgrozījumā, bet viņa ir saistīta ar ļoti daudzu produktu ražošanas pilnvērtīgu ķēdi; līdz ar to, ja mēs skaitīsim klāt visas tās pēcoperācijas, kuras mums ir iespēja veikt tieši tādēļ, ka mums ir šis rūdīšanas cehs, tad jau šis procentuālais daudzums būs ievērojams, varbūt 15% - 20%,” norāda SIA „Leax Rēzekne” vadītājs Gints Jačuks. 

„Šeit „Leax Rēzekne” tagad mums ir, var teikt, visa tērauda termiskā apstrādes līnija, sākot ar mazgāšanu, sākot ar rūdīšanu un beidzot ar atvēsināšanu. Mēs izejam visus tempus un beigās iegūstam vajadzīgo, teiksim, detaļas struktūru un cietību (..) Mums ir cietības mērītājs, kas mēra pēc Vikersa skalas, arī parastais cietības mērītājs, kas mēra pēc Rokvela skalas, kā arī mēs mēram detaļas struktūru uz speciālā metaloskopa,” saka termiskās apstrādes tehniķis Jānis Jačuks.

Rūdīšanas cehs devis arī septiņas jaunas darba vietas. Cilvēki, kas strādā rūpnīcā, pārsvarā ir no Rēzeknes apkārtnes. Uzņēmuma vadība atzīst, ka nevar sūdzēties par speciālistu trūkumu, jo viņi tiek apmācīti uz vietas, tomēr Latgales reģionā esošam profesionālās izglītības iestādēm būtu jāpadomā par metālapstrādes speciālistu sagatavošanu, jo šobrīd šī niša nav aizpildīta.

Problēma ir tikai tādā ziņā, ka trūkst tieši cilvēku, kuri zinātu metālapstrādi (..) Tieši vajag, lai gatavo virpotājus, frēzētājus, tādās specialitātēs,” norāda personāldaļas vadītāja, ražošanas līdere Svetlana Beleviča.

Līdz ar jaunās darbības līnijas izveidi rūpnīca plāno palielināt arī produkcijas noieta ģeogrāfiju. „Mūsu galvenais tirgus ir Zviedrija, kur mēs eksportējam, bet, sākot ar šo gadu, mēs eksportēsim arī uz Vāciju, (..) tas ir tāds stratēģisks lēmums veikt šo operāciju, piedāvāt šo pakalpojumu un līdz ar to arī iekļauties vēl citu sarežģītu produktu ražošanā,” skaidro Jačuks.

Metālapstrādes rūpnīca “LEAX  Rēzekne” darbojas jau kopš 2008. gada, un tajā šobrīd nodarbināti vairāk nekā 100 operatori. Ražotne ir viena no Zviedrijas metālapstrādes uzņēmuma „LEAX Baltix” struktūrvienībām, kas Baltijas valstīs savā sektorā ir vienīgais šāda tipa uzņēmums

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti