Rīta Panorāma

Intervija ar Kārli Kupču un Maiju Radziņu

Rīta Panorāma

Intervija ar galda hokejistiem Ati Sīli un Edgaru Caicu

Ukrainā valsts kontrolē pārņemti vairāki lieli uzņēmumi

Ukrainā valsts kontrolē pārņemti vairāki lieli uzņēmumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada un 10 mēnešiem.

Ukrainā valsts uz laiku pārņēmusi kontroli pār vairākiem stratēģiski svarīgiem uzņēmumiem. Par to sanāksmē pie prezidenta Volodimira Zelenska paziņojis Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs.

Lēmums attiecas uz dzinēju ražošanas uzņēmumu "Motor Sič", lielāko naftas ieguves uzņēmumu "Ukrnafta" un naftas pārstrādes uzņēmumu "Ukrtatnafta".

"Motor Sič" vadītājs Vjačeslavs Bohuslajevs ir aizturēts un apsūdzēts par darbu Krievijas labā. Naftas nozares uzņēmumu īpašnieks līdzās valstij bija oligarhs Volodimirs Kolomoiskis.

Uzņēmumu vidū, kas nonākuši valsts kontrolē, ir arī lielkravas automobiļu ražotājs "AvtoKraz" un rūpniecības iekārtu ražotājs "Zaporižtransformator".

Kā sacīja Daņilovs, lēmums pieņemts galvenā virspavēlnieka štāba sanāksmē.

Valsts aktīvus nepārņem pavisam.

"Noslēdzoties karastāvokļa darbībai, atbilstoši likuma prasībām minētie aktīvi tiks atdoti īpašniekiem vai arī tiks kompensēta to vērtība," sacīja Daņilovs.

Skaidrojot kontroles pārņemšanu pār šiem uzņēmumiem, Ukrainas prezidents Zelenskis norādīja, ka tas ir nepieciešams, lai apmierinātu Ukrainas neatliekamās vajadzības kara apstākļos.

Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs savukārt norādīja, ka minētie uzņēmumi turpmāk bez apstājas strādās Ukrainas militāro vajadzību labā.

KONTEKSTS: 

24. februārī Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēlēja sākt Krievijas karaspēka iebrukumu Ukrainā. Putins apgalvoja, ka NATO gatavojas izmantot Ukrainu kā placdarmu agresijai pret Krieviju, lai gan šiem apgalvojumiem nebija nekādu pierādījumu. Ukraina uzskata, ka Putina patiesais mērķis ir iznīcināt Ukrainas valstiskumu un pakļaut šo teritoriju Maskavas kontrolei.

Rudens sākumā Ukrainas pretuzbrukumā no okupantiem atbrīvota lielāka teritorija, nekā Krievijai bija izdevies ieņemt kopš aprīļa sākuma. Ukrainas spēkiem izdevies pietuvoties Hersonas pilsētai, ko nolēmušas pamest okupantu varasiestādes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti