Dienas ziņas

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Siguldas novadā senioru sadziedāšanās svētki

Maizes svētki Vārmē

Vārmē ar vērienu pavadīti Maizes svētki

Sākot ar tikko ceptas maizes celšanu galdā līdz pat vēsturiskai tehnikai, kas savulaik palīdzējusi labības laukā – tik plaši Vārmē aizvadīti Maizes svētki.

Ne viena vien roka jāpieliek, lai no grauda izaugtu labība, bet no tās tiktu pie maizes. Tā simboliski, lielāku un mazāku roku nests, rupjmaizes kukulis ieņem savu goda vietu, un tas nozīmē, ka svētki maizei ir sākušies.

"Es domāju, ka jebkuram latvietim ir īpašas attiecības ar maizi, bet Vārmē, protams, mūsu ļoti slavenā kādreiz maizes ceptuve "Zelta kliņģeris", vārmeniekiem ļoti svarīgi, jo gandrīz tajos laikos katrā Vārmes ģimenē kāds bija saistīts ar maizes ceptuvi," pauda Vārmes pagasta pārvaldes vadītāja Lelde Ose.

Par spīti tam, ka šobrīd uz lauka ir karstākais darba laiks tieši labības kulšanai, ne viens vien vārmenieks atsaucās svētkus bagātināt ar tehnikas parādi. Viņi smejot nosaka, - kaut kas jau vēl ir palicis arī parādei. Kāds tikko restaurētā senākā spēkratā, kāds svētku apmeklētājiem sagādāja patiesu pārsteigumu ar kāpostu pilnām piekabēm, un kur tad bez teatrāliem elementiem.   

"Es braucu savu veco T 25, kas izmantots tikai saimniecības mazajiem darbiņiem piemājas, kāds 90. gadu sākums varētu būt. Sanāca tā, kā ziemājus nokūla un līdz vasarājiem nedaudz vēl jāpagaida, tad šodien trijos es tikai sapratu, kas es īsti varu paspēt piedalīties," stāstīja vārmenieks Kaspars Āboliņš.

Kamēr svētku apmeklētāji baudīja daudzo aktivitāšu klāstu, vairākas maizes cepējas, kuras bija atsaukušās svētku rīkotāju aicinājumam piedalīties konkursā, gatavojās savus meistardarbus nodot žūrijas un svētku apmeklētāju vērtējumam. 

"Tā saldskābā maizīte viena ir ar sēkliņām. Un viena ir ar kūpināto gaļīti, ar speķīti, tā kārtīgi, lai nav nekas jāliek maizei pa virsu. Gan ikdienā, gan uz svētkiem - visu laiku pašiem sava maizīte ceptā," rādīja un skaidroja konkursa "Gardākā maize" dalībniece Laura Kārkliņa.

"Man īstenībā ļoti patīk ar sēklām, dažāda maize, šeit nav sēklas, bet šeit ir nu balansā sāls, cukurs," tikmēr atzīmēja svētku apmeklētāja  Inese Egle.

Viens no maižu vērtētājiem Aigars Opihtins, kurš par maiznieka meistaru ir atzīts ne tikai Latvijā, bet arī Lielbritānijā un Amerikā, stāsta, ka reiz šī aroda noslēpumus mācījies arī Vārmē, pie vecmeistara Alberta Blumberga.

"Man ļoti patīk tieši šeit to maizes garšu sajust, to maizes auru. Man liekas, ka arī no debesīm skatās mūsu vecmeistars un priecājas. Man liekas, ka nekur citā vietā Latvijā [šādi svētki] nevarētu būt," uzskata augstākās kategorijas tiesnesis maizes un konditorejas konkursos Aigars Opihtins.

Pirms četriem gadiem uz autoceļa, kas savieno Saldu un Kuldīgu, saldenieki izveidoja jaunu tūrisma objektu "Tehnikas ceļš". Nu vārmenieki to turpinājuši jau Kuldīgas novadā – visiem pieejamā vietā novietojot divzirgu vilkmes labības pļaujmašīnu, kuru izmantoja pagājušā gadsimta 20., 30. gados.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti