Bioloģiskie vietējo zemnieku produkti skolas kopgaldā – Siguldas novada pieredze

Līdz 1. septembrim atlikušas nedaudz vairāk kā divas nedēļas, un šai laikā jaunajam mācību gadam gatavojas ne vien vecāki un pedagogi, bet arī skolēnu ēdinātāji. Siguldas novadā nu jau vairākus gadus viena no prioritātēm ir vietējās produkcijas izmantošana izglītības iestāžu ēdināšanas pakalpojumos. Ir ieviesti zaļā iepirkuma principi. Tas tiks turpināts arī šajā mācību gadā.

Bioloģiskie produkti skolas kopgaldā – Siguldas novada pieredze
00:00 / 04:13
Lejuplādēt

Siguldas Laurenču sākumskolā pirms jaunā mācību gada arī ēdinātājiem darba netrūkst, Latvijas Radio uzsvēra ēdināšanas pakalpojumu sniedzēja SIA "Arseja" valdes priekšsēdētāja Solvita Soldāne:

"Ir jāsāk, protams, gatavoties! Ir jāsazinās ar skolām, jāzina, cik ir bērnu, cik jaunu uzņemti pirmajās klasēs, cik lielo aizgājuši prom. Jāskatās, lai pietiek trauku, – tas jau viss ir sagatavošanās darbs līdz 1. septembrim, tāpat iekārtas [jāpārbauda], vai viss ir kārtībā."

Ēdināšana Laurenču sākumskolā.
Ēdināšana Laurenču sākumskolā.

Bailīgs iesākums, bet pozitīvs rezultāts

Laurenču sākumskola bija pirmā novadā, kurā pirms trim gadiem kopējā ēdināšanas iepirkumā tika integrēti arī zaļā iepirkuma principi. Tagad skolas galdā ir 100% kartupeļu un citu dārzeņu, kurus audzējuši vietējie zemnieki ar bioloģiskās lauksaimniecības metodēm. Soldāne neslēpa, ka sākumā bija ne viens vien izaicinājums, arī – kas būs ar cenu vietējo zemnieku produkcijai.

"Pašā sākumā mēs nācām kopā, runājām ar pašvaldību. Piegādātāji, mēs, ēdinātāji, devām skaitļus.

Mēs rēķinājām, vai varam iekļauties tajā cenā, lai varētu nodrošināt šo bioloģisko ēdināšanu. Tad tā arī bija, ka tas iesākums bija tāds nezināms.

Baidījāmies, bet finālā viss izvērtās ļoti pozitīvi. Nu, šis ir komandas darbs," pastāstīja Soldāne.

Vissvarīgākais ir savstarpēja sazināšanās starp zemniekiem, ēdinātājiem, pašvaldību.

Liela nozīme skolēnu vecāku iniciatīvai

To, ka pirmkārt svarīgi bija atrast kopīgu valodu pašvaldībai, zemniekiem un ēdinātājiem, lai skolēnu ēdināšanā tiktu izmantota vietējā produkcija, uzsvēra arī zemnieks un kooperatīva "Ekoloģisks.lv" valdes priekšsēdētājs Raitis Rodiņš:

"No zemnieku puses atslēga ir jāmeklē kooperācijā. Kooperatīvs mums ir instruments, kas nodrošina loģistiku, nodrošina noliktavu, līdz ar to es kā zemnieks saražoju, piegādāju kooperatīvam, vai arī kooperatīvs pats atbrauc pakaļ produktiem, uzglabā noliktavā un attiecīgi piegādā skolai."

Ēdināšana Laurenču sākumskolā.
Ēdināšana Laurenču sākumskolā.

Ne maza loma tajā, lai izglītības iestādēs būtu bioloģiski audzēta vietējo zemnieku pārtika, bija arī vecākiem. Nodibināta vecāku biedrība, kas arī radīja vēlmi pēc bioloģiskiem produktiem. 

Būtiskākais ir pašiem vecākiem izteikt savu vajadzību, vēlmi viņu bērniem ēst kvalitatīvu pārtiku.

Zemnieki var rēķināties ar pasūtījumu

Taujāts, kāda ir šo trīs gadu pieredze, apgādājot mācību iestādes ar pašu audzētajiem bioloģiskajiem dārzeņiem, Rodiņš atzina, ka ir pat vairāki plusi:

"Pirmais lielais pluss ir pašvaldība, kas ir atvērta strādāt ar zemniekiem. Tas ir ļoti liels bonuss, ka mēs esam atraduši patstāvīgu, stabilu sadarbības partneri, ar ko mēs varam rēķināties.

Mums ir stabils noiets, ir zināms apjoms, kas ir jāizaudzē. Tas ir pats svarīgākais zemniekam – izaudzējot vajag savu produkciju kaut kur realizēt un saprast, kur viņš konkrēto apjomu varēs likt. 

Līdz ar to, zinot skolēnu skaitu, skolas, ar ko mēs strādājam, mēs varam rēķināties ar apjomiem."

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Kristaps Zaļais (Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu apvienība/Latvijas Zaļā partija), kura pārziņā ir izglītības jautājumi, vērtēja, ka ieguvums, šādā veidā atbalstot vietējos zemniekus, ir daudz plašāks:

"Mēs kā pašvaldība jūtamies maksimāli labi, ja mēs maksimāli daudz varam saražot šeit uz vietas. Redzam diemžēl, kas notiek pasaulē, tad šis ir svarīgi arī kopumā Latvijā, lai spētu paši sevi nodrošināt. Šis ir viens no veidiem, kā mūsu uzņēmējiem radīt šo piedāvājumu, pieprasījumu. Tas vietējais zemnieks rada gan darbavietu, gan arī, ja viņam bērns šeit mācās, nekad sliktu ēdienu te nepiegādās."

Prioritāte par spīti spiedīgam budžetam

Lai arī pašvaldībām šobrīd nav tie biezākie maki, Zaļais norādīja, ka novadā pašvaldības atbalsts skolēnu ēdināšanā būs arī šajā mācību gadā:

"Tas nav nekādā ziņā sitiens vecāku maciņam, bet pamatā, ja tā var teikt, mēs to iznesam uz pašvaldības pleciem. 

Mēs šo uzskatām par augstu prioritāti arī spiedīgos budžeta apstākļos."

Aizvadītajā mācību gadā konkursā "Latvijas labākais skolu ēdinātājs" Vidzemē par labāko tika atzīta Laurenču sākumskola. Tagad Siguldas novadā cer ar vietējo zemnieku sarūpēto nodrošināt arī pārējās izglītības iestādes.

Siguldā ieviesta arī digitālā ēdināšanas apmaksas sistēma "Paēdis" , kur mobilajā lietotnē var izsekot līdzi izlietotajam ēdienreižu skaitam, un vecāki var novērtēt, vai bērns ir pilnvērtīgi un veselīgi paēdis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti