Indikācijas, ka "Michelin" tuvojas Latvijai, radās jau pirms pusotra gada, kad kā pirmie Baltijā "Michelin" zvaigznes saņēma divi Igaunijas restorāni – "Noa Chef's Hall" un "180 Degrees by Matthias Diether". Tikmēr Lietuvā "Michelin" vēl nav ienācis.
Pavisam nesen, septembrī, informāciju, ka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) slēgs 1,27 miljonu eiro vērtu līgumu ar Francijā reģistrēto "Michelin" pārstāvniecību "Manufacture Francaise des Pneumatiques Michelin", izplatīja ziņu aģentūra LETA. Sazvanot aģentūru, tās pārstāvji paskaidroja, ka sarunas notiek, bet līgums ir ļoti strikts un komentārus nedrīkst sniegt pirms paša "Michelin" paziņojuma. LETA informāciju par naudas atvēlēšanu ieguvusi no Elektronisko iepirkumu sistēmā pieejamās informācijas.
Otrdien, 26. septembrī, ar paziņojumu presei klajā nāca pats "Michelin" un arī LIAA Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava apstiprināja, ka
sarunas ar "Michelin" sākušās jau pagājušajā gadā un "Michelin" nominācijas Latvijas restorāni saņems īpašā ceremonijā jau šogad, 21. novembrī.
Eksperti jau paspējuši novērtēt Latvijas restorānu augsto līmeni, un zvaigznes kādam tiks piešķirtas, apstiprināja Šīrava.
"Sadarbības līgums ar "Michelin Guide" ir noslēgts uz trīs gadiem. Lielais ieguvums Latvijai ir starptautiskā reputācija un informācijas izplatīšana auditorijai, kas seko "Michelin" ceļvedim. To uztveram kā reklāmas kampaņu Latvijas tūrisma nozarei un īpaši restorānu nozarei," pauda Šīrava.
Tikmēr pati restorānu nozare, pat tie, kam varētu būt izredzes iekļūt "Michelin" ceļveža apbalvojumu listē, vadās pēc principa: pirms neesi pārlēcis, nesaki "hop!".
Līgatnes pieminēšana preses relīzē, visticamāk, nozīmējot to, ka "Michelin" inspektori ir pabijuši Ērika Dreibanta vadītajā "Pavāru mājā"’. Pats šefpavārs Latvijas Radio apstiprināja, ka "Michelin" ienākšana Latvijā ir priecīgs un nozarē ilgi gaidīts notikums:
"Tas uzreiz pievērš reģionam lielāku uzmanību. Ir daudzi tūristi-gardēži, viens no tiem esmu es. "Michelin" vērtējums man dod rāmi: tas nebūs eksperiments, vējā izsviesta nauda."
Latvijas Radio aptaujātie pauda nožēlu, ka šo brīdi nesagaidīja restorāna "Vincents" šefpavārs Mārtiņš Rītiņš.
"Michelin Guide" ir vadošais un populārākais restorānu ceļvedis pasaulē, tas tiek uzskatīts par starptautisku atsauci, it īpaši tiem tūristiem, kas vietas apskata pēc citu vērtējumiem.
"Michelin" ceļveža inspektori vērtē restorānu piedāvātās virtuves kvalitāti, vadoties pēc pieciem starptautiskajiem ceļveža kritērijiem: produktu kvalitātes, pavāru meistarības un gatavošanas tehnikas, garšu harmonijas, šefpavāra personības, kas atspoguļojas pasniegtajā ēdienā, nemainīgas ēdienkartes kvalitātes.
Viena "Michelin" zvaigzne tiek piešķirta restorāniem par "augstas kvalitātes pavārmākslu, kur ir vērts piestāt", divas zvaigznes – par "izcilu pavārmākslu, kuras dēļ var novirzīties no plānotā maršruta", bet trīs zvaigznes – par "izcilu virtuvi, kas pelnījusi īpašu braucienu."