Kopības spēks, olu joki un aizkulises. LSM ar Donu iesildās pirms Eirovīzijas

"Kad tu zini, kas stāv tev aiz muguras un blakus domās – visi tie cilvēki, kuri skatās un jūt līdzi, tad mēs visi esam kopā uz skatuves. Tas iedod to pārliecību iet un vienkārši darīt. Tur nav ko baidīties," savas sajūtas pirms Eirovīzijas dziesmu konkursa pusfināla 9. maijā sarunā ar LSM.lv atklāj mūziķis Artūrs Šingirejs jeb Dons.

Viņš Zviedrijas pilsētā Malmē ir jau vairāk nekā nedēļu, un pa šo laiku izdarīts esot tiešām daudz, taču lielākais darbs vēl priekšā. Līdz ceturtdienas, 9. maija, galvenajam uznācienam plānoti vēl dažādi pasākumi ar medijiem un, protams, mēģinājumi. "Darīšu visu, kas ir manos spēkos, un vēl vairāk," teic mūziķis.

Lielais atbalsts

Dons Malmē neatrodas viens. Gan mēģinājumos, gan komunikācijā ar medijiem un atbalstītājiem sociālajos tīklos Donam palīdz komanda: "Viens es šeit netiktu vispār ne ar ko galā. Man ir tāda komanda, kurai var uzticēties un paļauties, ka viss vienmēr tiek izdarīts laikus. Daudzas lietas [komanda] atceras arī manā vietā, ja man ir tāda aizmāršīga galva reizēm. Viens par otru parūpējas," stāstīja Dons. 

Eirovīzijas dalībnieki visu nedēļu atrodas starmešu gaismā, kas prasa ne tikai spēku nenogurt, bet arī prasmi tikt galā ar uztraukumu un koncentrēšanos. Dons atklāja, ka viņam pārliecību par sevi dod lielais latviešu atbalsts: "4. maijā bija lieliska pēcpusdiena Latvijas vēstniecībā Dānijā, Kopenhāgenā, un tas cilvēku mīļums, latvieši, kuri bija sanākuši kopā vienuviet, dod, teikšu tā, drosmes kapsulas. Ja to patur prātā, tad satraukumam jau nav pamata. It kā pēc loģikas jau vajadzētu būt lielam lampu drudzim un gan jau ka būs, bez tā jau nepalikšu.

Taču tad, kad tu zini, kas stāv tev aiz muguras un blakus domās – visi tie cilvēki, kuri skatās un jūt līdzi, tad mēs visi esam kopā uz skatuves. Tas iedod to pārliecību iet un vienkārši darīt. Tur nav ko baidīties."

Noskaties pilno LSM.lv sarunu ar Donu!
 

Kritika kā daļa no mūsu brīvības

Jautāts par negatīvajiem komentāriem vai kritiku, kuru, protams, mūziķim arī nākas izjust pastiprināti, viņš atklāja, ka cenšas koncentrēties uz priekšnesumu, savu balsi un dziedājumu – uz to, ko viņš var izdarīt un kontrolēt. 

"Kritika vienmēr būs. Mums ir jāpriecājas, ka mēs dzīvojam brīvā valstī, kur varam paust savu viedokli internetā un televīzijā, brīvi [paust] savu nostāju, savu patiku, nepatiku. Tas taču ir jauki, ka tāda iespēja ir. Tā ir brīvība, un uz to es skatos kaut kā tā, ka tas tiešām ir labi, ka mums nav tāds režīms, kurā nedrīkst neko tādu runāt," vērtēja Dons.

Runājot par iespēju sasniegt Eirovīzijas finālu, ko tik plaši apspriež Latvijas sociālo tīklu vidē, Dons teic, ka tas mums visiem ir jāizdara kopā, aicinot savus draugus ārvalstīs balsot: "Tas ir atkarīgs no mums pašiem. Viens ir gaidīt veiksmi. Veiksmes faktors arī ir ļoti svarīgs, neapšaubāmi. Bet ļoti daudz kas ir atkarīgs no mums pašiem. Tāpēc, mīļie draugi, vēlreiz atgādināšu, pusfināla valstīs mums katram ir draugi – nu, apzvanām [viņus], atgādinām par sevi! Devītajā maijā devītais kārtas numurs, deviņas reizes jābalso par Latviju – ļoti viegli atcerēties. Tas ir viss, kas jāizdara!

Ja mēs tiešām sadosimies rokās, es domāju, ne tikai fināls, var arī visādi brīnumi notikt. Manuprāt, tas mums ir jāizdara kopā!"

Tās trīs minūtes, kuras Donam atvēlētas, lai kāptu uz Eirovīzijas skatuves ar dziesmu "Hollow", būs ļoti īpašas, atzina mūziķis, bet, viņaprāt, lai viss izdotos tā, kā iecerēts, svarīgi justies brīvam: "Ja es sākšu domāt, cik šausmīgi daudz cilvēku skatās vai kaut ko tādu, tas var radīt lieku stresu. Tā ka man būs sava tehnika, ko gan es neatklāšu, lai tas paliek noslēpums, ko es darīšu pirms tam. Iziešu cauri saviem rituāliem, sagatavošos tā, kā mans ķermenis jau ir pieradis. Tā ka turēsim īkšķus par Latviju, es darīšu visu, kas ir manos spēkos, un vēl vairāk." 

Dons atklāja, ka pēc uzvaras "Supernovas" finālā vērsies arī pēc padoma pie iepriekšējiem Latvijas pārstāvjiem lielajā Eirovīzijā. Labus padomus viņam devusi gan Aminata, gan Jānis no grupas "Citi zēni": "Paldies viņiem, tie [padomi] tiešām palīdzēja, noderēja!"

"Ja paprasa padomu, cilvēki jau parasti neatsaka un padalās. Tā ka arī es nākamgad būšu sagatavojis mapīti ar tādu, kā saka, ceļvedi," sacīja mūziķis.

Dons ar dziesmu "Hollow" pārstāv Latviju Eirovīzijā. Otrais mēģinājums Malmē, Zviedrijā
Dons ar dziesmu "Hollow" pārstāv Latviju Eirovīzijā. Otrais mēģinājums Malmē, Zviedrijā

Tāpat viņš uzsvēra, ka Latvijai nav iemesla arī kautrēties par to, kādas dziesmas no Latvijas sūtītas uz Eirovīziju iepriekšējos gados – par tām atceras un uzdod jautājumus joprojām. "Mēs esam darījuši labu darbu," vērtēja Dons. 

Mīts vai patiesība? Atbild Dons

Mīts vai patiesība: Dons katru gadu skatās Eirovīziju.

"Jā, pēdējos, teiksim, 10 gadus – jā. Katru gadu."

Vai esi izdomājis, vai šogad, pēc ceturtdienas, skatīsies arī ierakstā to otro pusfinālu pēc tam?

"Nu droši vien, ka noskatīšos, lai izanalizētu, kas tad ir izdarīts, ko vēl var labāk izdarīt, gadījumā, ja tiekam finālā, un turam īkšķus, lai arī tiktu. Jābalso! Zvanām draugiem Eiropā  un atgādinām par sevi, un sakām, ka devītais kārtas numurs, deviņas reizes [jābalso] par Latviju!"

Mīts vai patiesība: Latvietis var uzvarēt Eirovīzijā tikai, ja izģērbjas. 

"Es teikšu, ka mīts."

Mīts vai patiesība: Dons gatavojas Eirovīzijai un paralēli cenšas nopelnīt sadarbību ar kādu olu ražotāju.

"Jā, ola ir kā tāds labs trends aizgājis, un katrā otrajā intervijā man jautā, kas tad ir mans mīļākais veids, kā pagatavot olas. Tā, manuprāt, ir tāda forša lieta, par ko pasmieties, un es jau arī izskatos mazliet pēc olas, ja tā pavisam nopietni. Bet noteikti, ka [tas ir] mīts. Es nealkstu pēc tā. Tas nav tāpēc, kāpēc mēs to darām. Mēs vairāk ar humoru pieejam tam, un visu nevajag uztvert baigi nopietni, bišķiņ vajag pasmieties mazliet pašam par sevi arī."

Mīts vai patiesība: Eirovīzijā muzikālo pavadījumu jeb mūzikas instrumentus spēlē kāda grupa jeb tie skan dzīvajā

"Tas ir mīts. Skan ieraksts. Vienīgais, kas ir dzīvajā, ir balsis un piebalsis. Bet tas, ko es varētu uzteikt, un es domāju, ka piekritīs arī iepriekšējie Eirovīzijas dalībnieki, kas ir pārstāvējuši Latviju, tādu līmeni, tādu miksu ausīs… Tā ir vienkārši bauda dzirdēt to. Bauda dziedāt. Skan perfekti. Es arī paņēmu numuru no skaņotāja. Teicu, ka es labprāt sarunāšu, lai mans skaņotājs uzzvana viņam un kādu konsultāciju [sarunā] uz priekšdienām, lai arī mēs Latvijā varam pacelt kaut kādā veidā šo kvalitātes līmeni."

Mīts vai patiesība: Eirovīzijā dziedātāji nedzied, bet skan fonogramma.

"Nē, nē, dzied dzīvajā. Kas ir vēl [svarīgi] – nevar būt ierakstā piebalsis unisonā. Tā ka, pieņemsim, kad tu dziedi savai balsij pa virsu. Tā tas nedrīkst būt, un ir labi, ka tāds noteikums ir, jo tad visiem spēles noteikumi ir godīgi."

Pirmā pusfināla tiešraide – 7. maijā pulksten 22.00 LTV1, portālā LSM.lv un vietnē REplay.lv.

Eirovīzija 2024 – dalībnieki

Vairāk

KONTEKSTS:

2024. gada Eirovīzijas dziesmu konkursā Malmē, Zviedrijā, savu dalību ir apstiprinājušas 37 valstis.

31 valsts sacentīsies divos pusfinālos – 7. un 9. maijā, bet finālā – 11. maijā – par vietām cīnīsies 26 valstis.

No katra pusfināla 10 valstis iekļūs Eirovīzijas finālā, tādējādi 20 valstis pievienosies 2023. gada Eirovīzijas uzvarētājai Zviedrijai un "lielajam piecniekam" – Spānijai, Apvienotajai Karalistei, Vācijai, Itālijai un Francijai.

To, kurš pārstāvēs Latviju Eirovīzijā, ik gadu žūrija un skatītāji nosaka Latvijas Televīzijas konkursā "Supernova". Šogad par tā uzvarētāju kļuva Dons ar dziesmu "Hollow", tā izskanēs Eirovīzijas dziesmu konkursa otrajā pusfinālā 9. maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti