FOTO: Jaunā Rīgas pasažieru un ro-ro kravu termināļa metu konkursā uzvar Londonas birojs «Zaha Hadid Architects»

Jaunā pasažieru un ro-ro kravu termināļa "Riga Ropax Terminal" arhitektoniskajā konkursā uzvarēja Londonā bāzētais arhitektu birojs "Zaha Hadid Architects". Nākamais solis termināļa projekta attīstībā būs būvprojekta izstrāde, informēja projekta realizētāji.

Ja projekts virzīsies veiksmīgi, "Riga Ropax Terminal" pasažieriem durvis vērs 2028. gadā.

Saskaņā ar Rīgas domes apstiprināto Eksportostas dienvidu daļas lokālplānojumu arhitektoniskajā konkursā piedalīties varēja ikviens interesents, kurš kvalificējās prasībām. Metu konkursā tika saņemti 10 konkursa pieteikumi.

Žūrijas komisijas sastāvā bija Rīgas domes, Rīgas Brīvostas pārvaldes, Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes, Pētersalas–Andrejsalas apkaimes biedrības, "Bouygues Bâtiment International", kā arī Latvijas Arhitektu savienības un "Riga Ropax Terminal" pārstāvji.

"Riga Ropax Terminal" projekta vadītāja Jūlija Bērziņa atzina, ka "darbs pie konkursa ir pabeigts, bet pats atbildīgākais darbs tagad tikai sākas – sadarbojoties "Riga Ropax Terminal", Rīgas brīvostai, Rīgas domei, Satiksmes ministrijai un atbildīgajām institūcijām, izveidot tādu mobilitātes risinājumu galvaspilsētai, kas radītu ērtības un reālu vērtību, piesaistītu investorus, attīstītu Rīgas un Latvijas ekonomiku".

"Zaha Hadid Architects" direktors Džanluka Rakana pauda, ka "otrreizēji izmantojot būvlaukumā esošās betona konstrukcijas, kā arī vietējos materiālus no pārstrādātiem un atjaunojamiem avotiem, jaunais terminālis būs etalons videi draudzīgā arhitektūrā, kas ietver progresīvus dizaina risinājumus, lai samazinātu enerģijas patēriņu un oglekļa emisijas. Pateicoties ievērojami uzlabotai piekļuvei krastmalai un plašām jaunām publiskajām telpām, projekts nodrošinās, ka šīs teritorijas kļūs par populāru galamērķi."

"Zaha Hadid Architects" (ZHA) ar saviem projektiem, kas aizrāvuši visu pasauli, ir no jauna definējuši 21. gadsimta arhitektūru. Radot ēkas, kas ir unikāli pielāgotas sabiedrības vajadzībām un apkaimēm, kurai tās kalpo, ZHA ir saņēmusi visaugstākos profesionālo un akadēmisko institūciju apbalvojumus visā pasaulē. Zaha Hadida (Zaha Hadid) 1979. gadā dibināja ZHA, un tās projektos ir ierakstīti gadu desmitiem ilgie pētījumi, lai kļūtu telpiski atjautīgāki, strukturāli efektīvāki, tehnoloģiski modernāki un videi draudzīgāki.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti