Iedvesmojoties no ēdināšanas militārajā jomā, kur ar vienkāršiem produktiem jāspēj pagatavot barojošs un garšīgs ēdiens, Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" pavārs Renārs Purmalis iesaka ikvienam izmēģināt pagatavot jauno kartupeļu pankūkas, neizmantojot citas piedevas.
Autora ziņas
Lai šobrīd visā pasaulē zināmo itāļu rīsu ēdienu risoto padarītu nedaudz sātīgāku, tam var pievienot sviestā ceptus baklažānus un grauzdētus rīsus. Izmēģini šo risoto versiju, sekojot Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēnu receptei, ko viņi atklāja Latvijas Radio 5 starpskolu ēst gatavošanas konkursā "Pavārs Nost".
Liela daļa īpašās Gruzijas garšas slēpjas garšvielās – hmeli suneli, ucho suneli, timiānā, koriandrā, Svanetijas sālī. Ja kādreiz šīs garšas bija kaut kas tāls, tagad tās atceļo arī pie mums, tāpēc visu nepieciešamo gruzīnu ēdienu pagatavošanai iespējams iegādāties lielveikalā arī Latvijā, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" norādīja pavārs Renārs Purmalis.
Kopš brīža, kad šefpavārs Mārtiņš Rītiņš Cēzara salātus ienesa Latvijas gastronomijas ainā, tie ir visiem labi zināmi. Taču recepte ir vien atspēriena punkts, lai katrs nonāktu līdz garšai, kas apmierina, uzskata Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēni. Tādēļ Latvijas Radio 5 starpskolu ēst gatavošanas konkursā "Pavārs Nost" viņi gatavoja šī ēdiena veģetāro versiju, ietērpjot to jaunās garšās, bet saglabājot kodolu.
Vistas šķiņķīši un griķi ir šķietami ikdienišķi produkti, taču, papildinot tos ar ko neierastāku, šajā gadījumā – persiku mērci, var piedzīvot neparastu garšu baudījumu. Pagatavo šo pamatēdienu pēc Rīgas Angļu ģimnāzijas skolēnu receptes, ko viņi atklāja Latvijas Radio 5 starpskolu ēst gatavošanas konkursā "Pavārs Nost"!
Dzirkstošais persiku dzēriens "Fizz" var kļūt par neatņemamu vasaras ballīšu sastāvdaļu – tas ir atspirdzinošs, gards un pagatavojams no vienkāršām sastāvdaļām. Pagatavo persiku "Fizz" pēc Rīgas Angļu ģimnāzijas skolēnu receptes, ko viņi atklāja Latvijas Radio 5 starpskolu ēst gatavošanas konkursā "Pavārs Nost"!
Trešdien, 22. novembrī, pirmatskaņojumu Latvijas Radio 5 ēterā piedzīvojusi šī gada sabiedrisko mediju labdarības maratona "Dod pieci!" oficiālā himna – grupas "Sudden Lights" un Gustavo izpildītā dziesma "Adata un diegs". Dziesmas simboliskais vēstījums izgaismo šī gada labdarības maratona mērķi – aicināt sabiedrību palīdzēt riskam pakļautiem bērniem un jauniešiem. Statistika ir skaudra – Latvijā šobrīd ir vairāk nekā 10 tūkstoši bērnu un jauniešu jeb vidēji viens bērns no katras klases, kurš meklē patvērumu uz ielas, klaiņo, neapmeklē skolu, lieto apreibinošas vielas vai ir soļa attālumā līdz nozieguma izdarīšanai. Par to esam atbildīgi mēs, pieaugušie, uzsver šī gada labdarības maratona "Dod pieci!" rīkotāji.
Brūkleņu koservēšanas veidi ir daudz un dažādi. Pavāra Ritvara Toma Logina viens no iecienītākajiem veidiem ir brūkleņu fermentēšana, viņš savulaik atklāja Latvijas Radio 5 raidījumā "Piecas garšas".
Šobrīd jautājums par Stambulas konvencijas ratificēšanu Latvijā ir tik politizēts, ka cilvēki atsakās skatīties uz konvencijas būtību un galveno mērķi – palīdzēt cilvēkiem, kas cietuši no vardarbības. Tas ir vienīgais, ko konvencija kā juridisks dokuments spēj regulēt un izdarīt, neko citu, Latvijas Radio 5 jeb "Pieci.lv" raidījumā "Atkod valsti" skaidroja biedrības "Centrs Marta" politikas koordinatore Beata Jonite.
Darbinieku opcijas ir iespēja darbiniekam pēc noteikta laika ar vai bez papildu samaksas kļūt arī par uzņēmuma līdzīpašnieku. Uzņēmēji to izmanto, lai motivētu darbiniekus, bet darbiniekiem tas ir pievilcīgs veids, kā paātrināt karjeru un veiksmes gadījumā arī labi nopelnīt, Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" rubrikā "Jauni un bagāti" norādīja vecākais jurists Edgars Turlajs.
Nekustamais īpašums var būt fantastisks ieguldījums, bet ar vienu nosacījumu – tu saproti, ko tu dari. Pirmajā brīdī šķiet vienkārši – izīrē dzīvokli un dzīvo laimīgs no pasīvajiem ienākumiem, taču arī ieguldījumam nekustamajā īpašumā ir riski, un šajā gadījumā tie ir vairāki, Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" rubrikā "Jauni un bagāti" norādīja finanšu analītiķis Valters Vestmanis.
Receptes, ko gatavot pie dabas, var būt gan vieglas un ātras, gan visai izaicinošas. Uz akmeņiem tvaicēts līnis vai skautu hotdogs – nav svarīgi, ko izvēlies gatavot, galvenais to darīt ar prieku, Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica un ar receptēm dalījās pavārs Renārs Purmalis.
Vasara ir laiks, kad bieži draugu kompānijās dodamies atpūsties vai izklaidēties, taču arī tad nedrīkst aizmirst par savām finansēm. Lai sadalītu tēriņus vienlīdzīgi un neviens nevienam nepaliktu parādā, var izmantot dažādas lietotnes, kas aprēķinus veic tavā vietā, Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" rubrikā "Jauni un bagāti" skaidroja finanšu analītiķis Valters Vestmanis.
Gārsa, zaķkāposti, skābenes, pienenes un pat nātres – visus šos pavasara un vasaras zaļumus var baudīt, pievienojot gardiem un vienkāršiem ēdieniem. Pārsteigt sevi un savas garšas kārpiņas Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica un ar receptēm dalījās pavārs Renārs Purmalis.
Ēdiens, kura pagatavošanai nepieciešams tikai viens katls, ir ērts risinājums, ne tikai gatavojot mājās, bet arī dodoties pie dabas. Uz ugunskura vienā katlā iespējams pagatavot gan brokastis, gan pusdienas, gan vakariņas, Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica un ar receptēm dalījās pavārs Renārs Purmalis.
"Mums pavisam noteikti uzlabojas dzīves kvalitāte, ja mēs ēdam labus, garšīgus desertus un pavadām laiku pie dabas," pārliecināts ir pavārs Renārs Purmalis, kurš mudina abas šīs lietas apvienot. Pie dabas vai svētkos pagalmā vasaras sezonā vislabākie deserti ir tie, kas ir vienkārši un bieži vien pagatavoti no pāris augļiem un ogām, pavārs ieteica Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci".
Investēšana ne vienmēr nozīmē pilna laika darbu, analizējot datus, sekojot līdzi finanšu tirgum un riskējot ar lielām naudas summām. Investēt var arī droši un vienkārši, ik mēnesi novirzot naudu ieguldījumu vai indeksu fondos, kas var atmaksāties ilgtermiņā, Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" rubrikā "Jauni un bagāti" skaidroja finanšu analītiķis Valters Vestmanis.
Šobrīd ar visu spēku no zemes lien nātres, gārsa, pienenes un daudzas citas dabas veltes, kuras vērts pavasarī nobaudīt. Turklāt pavasara zaļumus var baudīt ne tikai svaigā veidā, bet no tiem gatavot lieliskus ēdienus ikdienai un svētkiem, Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" eksperimentēt virtuvē mudināja pavārs Renārs Purmalis.
Nāve ir kaut kas, par ko mums ikdienā nepatīk ne domāt, ne runāt, bet no tās izbēgt nevar neviens. Mantojumu jautājumu sakārtošana nav domāta tikai bagātajiem – ikvienam no mums ir lietas, ko labprāt vēlētos nodot saviem tuviniekiem pēc nāves. Pats mantošanas process ir salīdzinoši vienkāršs – to kārto zvērināti notāri, pie kuriem arī jāvēršas gada laikā pēc tuvinieka aiziešanas. Svarīgi, ka jādodas pie tā notāra tajā reģionā, kurā dzīvojis aizgājējs, Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" rubrikā "Jauni un bagāti" skaidroja advokāts Jānis Gavars.
Vairākās Latvijas pilsētās notikuši restorānu nedēļas pasākumi, kuru laikā restorāni saviem klientiem piedāvā īpašas ēdienkartes. Visai bieži tās papildinātas ar dažādiem terminiem, kas var radīt apjukumu, bet patiesībā apzīmē pavisam vienkāršas lietas. Ko nozīmē frikasē, šifonāde, milfejs, espuma un tapioka, Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" skaidroja pavārs Renārs Purmalis.
Lai ietu strādāt par fizikas skolotāju vai zinātnieku, vajag tikai apņēmību to mācīties, jo fiziķu Latvijā trūkst tik ļoti, ka darba vietu atrast, visticamāk, nebūs sarežģīti jau pirmajā studiju gadā, Latvijas Radio 5 raidījumā "Profesiju skatlogs" vērtēja Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas fizikas skolotājs, Latvijas Universitātes skaitliskās modelēšanas institūta lektors un Jauno Fiziķu Skolas vadītājs Ģirts Zāģeris.
Bieži vien cilvēki izvēlas iegādāties dārgākus auto, nekā patiesībā var atļauties, savu lēmumu pamatojot ar to, ka tas ir ieguldījums nākotnei. Patiesībā auto līzings ir viena no vidējā slāņa iedzīvotāju lielākajām finansiālajām problēmām, jo auto iegāde nav labs ieguldījums – tā vērtība, laikam ritot, krīt, Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" rubrikā "Jauni un bagāti" skaidroja finanšu analītiķis Valters Vestmanis.
Covid-19 pandēmija, pieaugušās energoresursu cenas un Krievijas izvērstais karš Ukrainā gluži kā ķēdes reakcija noveda pie augstas inflācijas. Centrālās bankas uzdevums ir ar to cīnīties un atgriezt cenu stabilitāti, līdz ar to tiek celtas procentu likmes un aug arī "Euribor" likme, padarot kredītus dārgākus, Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" rubrikā "Jauni un bagāti" skaidroja Latvijas Bankas ekonomists Erlands Krongorns.
Viena no lietām, kas var nest lielāku vērtību ikviena maciņam ilgtermiņā, ir prasme naudu tērēt apzināti. Tas nozīmē piefiksēt visus savus tēriņus, lai saprastu, vai tie atbilst 50/30/20 likumam un kā tos potenciāli optimizēt, Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" rubrikā "Jauni un bagāti" skaidroja finanšu analītiķis Valters Vestmanis.
50/30/20 zelta likums izmaksu sadalījumam ir plaši pieņemts atskaites punkts, pēc kura noteikt, vai tavi tēriņi ir veselīgās proporcijās. Tas iedala tavus tēriņus trīs lielās kategorijās: pamatvajadzības, vēlmes un uzkrājumi, Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" rubrikā "Jauni un bagāti" skaidroja finanšu analītiķis Valters Vestmanis.
Līdzīgi kā cilvēki, arī valstis aizņemas naudu, kas veido valsts parādu. Katrs parāds ir jāatdod, citādi var sākties virkne problēmu. Katram cilvēkam, piemēram, ir kredītreitings, kuru, aizdevumu laikus neatmaksājot, viegli var sabojāt. Līdzīgi ir arī valstīm, Latvijas Radio 5 rubrikā "Jauni un bagāti" skaidroja finanšu analītiķis Valters Vestmanis.
Latviešiem parādi un kredīti nepatīk. Mums tautā pat ir teiciens "parāds nav brālis". Taču ne visi parādi ir slikti – ja tos pareizi un apzināti izmanto, tie var pavērt daudzas iespējas. Līdzīgi kā privātpersonām, arī valstīm ir parādi, jo arī tās aizņemas no privātā sektora, citām valstīm un pašas no sevis, Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" rubrikā "Jauni un bagāti" skaidroja finanšu analītiķis Valters Vestmanis.
Ikviens ieguldījums ir saistīts ar risku pazaudēt naudu. Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka ieguldīšana ir kā kazino, kur iznākums ir praktiski pilnībā atkarīgs no veiksmes. Ir ieguldījumi, kas paši par sevi rada ekonomisku vērtību, neatkarībā no to cenas, Latvijas Radio 5 "Pieci.lv" rubrikā "Jauni un bagāti" skaidroja finanšu analītiķis Valters Vestmanis.