Mūsdienās nereti tīmeklī un sociālajos tīklos var vērot dažādus tā dēvētos influencerus, kuri ar kokosriekstu rokā un datoru klēpī sēž šūpuļtīklā un stāsta, cik lieliski ir ceļot un strādāt no jebkuras vietas pasaulē. Nesen arī Latvijas Radio 5 - "pieci.lv" rubrikas "Jauni un bagāti" veidotājs, finanšu analītiķis Valters Vestmanis pavadīja sešas nedēļas Taizemē, lai apvienotu darba ikdienu Latvijā ar dzīvi tropos.
Autora ziņas
Uzņemties pilnu atbildību, saņemot par to pilna mēra sodu, vai nodot policijai kādu citu iesaistīto, izglābjot sevi? Ar šādu izvēli saskārās jaunais režisors Klāvs Kristaps Košins. 2021. gadā pirmizrādi piedzīvoja viņa izrāde "Konklāvs", kurā stāstīts par pieredzi saistībā ar marihuānas tirgošanu. Izrāde pērn saņēma "Spēlmaņu nakts" balvu. No izrādes viņš nebija gaidījis panākumus, tā vienkārši bija vajadzīga viņam pašam kā sava veida terapija, lai atzītos par pastrādāto, viņš atklāja Latvijas Radio 5 podkāstā "5 zem 25".
Joprojām ir gadījumi, kad, internetā nonākot maksājumu kartes datiem, ļaundari no bankas konta izkrāpj lielas naudas summas. Lai to novērstu vai laikus pamanītu, ikviens var ieslēgt iespēju saņemt telefonā paziņojumus par izejošajiem maksājumiem, uzstādīt mazākus kartes limitus, atvērt otru kontu norēķiniem internetā un visur iestatīt divu faktoru autentifikāciju, Latvijas Radio 5 rubrikā "Jauni un bagāti" ieteica finanšu analītiķis Valters Vestmanis.
Lai gan šis ir laiks, kad jebkuram ir iespēja kļūt populāram internetā, nevarētu teikt, ka tas izdodas daudziem. Paulīnei Paucītei, kautrīgajai un klusajai meitenei no Limbažiem, tas izdevās. Šobrīd sociālajā tīmekļa vietnē "TikTok" viņai ir 300 tūkstoši sekotāju, bet vairāki viņas video ir noskatīti pat 35 miljonus reižu, viņa atklāja Latvijas Radio 5 podkāstā "5 zem 25".
Labas zupas, mērces un sautējuma pamatā ir labs buljons, pārliecināts ir pavārs Renārs Purmalis. Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" viņš uzsvēra, ka dažādu veidu buljonus mājās var pagatavot ikviens. Tad to var sadalīt pa kastītēm un likt saldētavā, lai varētu izmantot tad, kad rodas nepieciešamība pēc bāzes vai papildu garšas kādam ēdienam.
Pēdējo gadu notikumu virpulī Ņikita Trojanskis (24) kļuva par diskusiju un virsrakstu epicentru. No pasaules olimpiāžu pjedestāliem, cauri Kembridžas gaiteņiem jaunais zinātnieks pēkšņi nokļuva valdības ārkārtas sapulču zālēs, kur viņam bija jāpārliecina Latvijas valdība veikt izšķirošus soļus saistībā ar Covid-19 pandēmiju. Šobrīd viņš jau uzsācis doktorantūras studijas Oksfordas Universitātē, izlaižot maģistrantūru, jo "tas ir nelietderīgs veids, kā pavadīt gadu", viņš stāstīja Latvijas Radio 5 podkāstā "5 zem 25", norādot, ka allaž dzīvē jūtas tā, it kā viņam būtu maz laika.
Nav jābūt geimerim, lai atpazītu Yekindar jeb Mareka Gaļinska vārdu, jo viņš ir viens no pirmajiem, kurš atzīmēja Latviju pasaules e-sporta ringā. E-sporta lielvalstis ir Amerika, Vācija, Ķīna un Krievija, taču Mareks kopā ar citiem latviešiem ir pierādījis, ka gūt ievērojamus sasniegumus var arī spēlētāji no Latvijas. Jau ļoti agrā vecumā Mareks sāka pelnīt pietiekami labi, lai vecāki saprastu – no datorspēļu hobija var veidoties karjera. Nākotnē viņš cer attīstīt savu e-sporta organizāciju un komandu Latvijā, viņš atklāja Latvijas Radio 5 podkāstā "5 zem 25".
Oktobris ir cidoniju sezonas laiks, kad Latvijas audzētāji tās piedāvā iegādāties par vislabākajām cenām gan dažādu produktu izskatā, gan svaigā veidā. No cidonijām ļoti vienkārši iespējams pagatavot gan sīrupu, gan sukādes, gan to izmantot kā piedevu citos ēdienos, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica pavārs Renārs Purmalis.
Sezonas produktu dzērvenes var ēst ne tikai uzreiz svaigas vai saldos desertos pagatavotas, bet arī sāļā veidā – ogas raudzējot jeb fermentējot, Latvijas Radio Pieci raidījumā "Piecas garšas" ieteica pavārs Ritvars Toms Logins. Fermentētas dzērvenes ir kaperiem līdzīga piedeva, ko baudīt dažādos ēdienos.
Ikdienā cilvēku izmestais pārtikas daudzums ir tiešām liels, taču katram no mums to ir iespējams samazināt, izmantojot produktus pilnībā. Piemēram, dārzeņu mizas un zivs asakas var izlietot, lai pagatavotu garšīgus buljonus, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica pavārs Renārs Purmalis.
''Zero waste'' jeb bezatkritumu dzīvesveida principus iespējams ieviest arī virtuvē, mēģinot samazināt izmesto ēdiena atlikumu daudzumu. To var darīt, gan rūpīgi plānojot savu ēdienkarti un neiegādājoties neko lieku, gan izmantojot produktus pilnvērtīgi. Piemēram, ne visi dārzeņi obligāti jāmizo, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica pavārs Renārs Purmalis.
Strikts personīgais budžets ir kā strikta diēta – tas labi var strādāt tikai īstermiņā, lai sasniegtu kādu konkrētu mērķi, taču ilgtermiņā pieturēšanās pie tā var palikt novārtā, jo uzliek mūsu ikdienai pārāk lielus ierobežojumus. Ērtāk ir uzreiz atlikt daļu algas uzkrājumiem, bet atlikušo naudu tērēt pēc vēlmēm, tik daudz sev nepārmetot, ja kādā pozīcijā iztērēts par daudz, Latvijas Radio 5 rubrikā "Jauni un bagāti" ieteica finanšu analītiķis Valters Vestmanis.
Ribiņas ir labākais cūkgaļas gabals, jo tajā ir viss – treknums, liesums, sulīgums. Ņemot vērā, ka nupat sākusies cidoniju un ābolu sezona, ir īstais laiks, lai ribiņas pagatavotu tieši ar šīm rudens veltēm – ar savu recepti un ieteikumiem Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" dalījās pavārs Renārs Purmalis.
Ceļu policista darbs ir psiholoģiski smags – ikdienā nākas sastapties gan ar iedzīvotāju nelaipnu attieksmi, gan smagu avāriju sekām. Lai būtu par policistu, jābūt patriotam, jābūt mērķim padarīt valsti labāku, Latvijas Radio 5 raidījumā "Profesiju skatlogs" uzsvēra Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Ceļu policijas bataljona komandieris Jānis Parādnieks.
Ja parādījusies lieka nauda un ir jādomā, ko darīt, – atmaksāt kredītu vai līdzekļus ieguldīt, jāizvērtē dažādi riski un aspekti. Piemēram, ja kredīta likme ir virs 5%, to vajadzētu censties atmaksāt pēc iespējas ātrāk, ja tā ir zemāka, ilgtermiņā izdevīgāk sanāk ieguldīt, Latvijas Radio 5 rubrikā "Jauni un bagāti" skaidroja finanšu analītiķis Valters Vestmanis.
Kabacī ir ārkārtīgi daudz C vitamīna, folijskābes un karotīna, savukārt cukīni satur daudz magnija un kālija, tāpēc šos dārzeņus ir vērts iekļaut ikdienas uzturā. Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ar deviņiem veidiem, kā pagatavot kabačus un cukīni, dalījās pavārs Renārs Purmalis.
Valsts robežsardzes koledžas lektoriem darbs nenozīmē tikai nodarbību vadīšanu un jauno robežsargu skološanu, bet ir jāaktualizē un jāizstrādā izglītības programmas un mācību līdzekļi, jāpiedalās projektos, Latvijas Radio 5 raidījumā "Profesiju skatlogs" stāstīja Valsts robežsardzes koledžas robežsardzes un imigrācijas dienestu priekšmetu katedras lektore, majore Jolanta Gaigalniece-Zelenova, kura skaidroja, ka darbs ar jauniešiem paģērē nemitīgu iešanu līdzi laikam.
Katram cilvēkam ir savs kredītreitings – skaitlis, kas nosaka riska līmeni, kad runa ir par naudu. To veido informācija no jebkura uzņēmuma, kuram cilvēks ir parādā naudu. Tāpat arī informācija par kavētiem rēķiniem, neapmaksātām autostāvvietām, braukšanu bez biļetes, Latvijas Radio 5 rubrikā "Jauni un bagāti" skaidroja Kredītinformācijas biroja valdes loceklis Intars Miķelsons.
Pat ja kredītā aizņemies nelielu summu, vienmēr ir jāpadomā divreiz. Patēriņa kredīti vai līzingi nav veids, kā risināt ārkārtas situācijas, jo šādiem nolūkiem būtu jākalpo uzkrātajam "drošības spilvenam", bet gadījumi, ja cilvēks ņem kredītus, lai savilktu galus līdz algai, var nepatikt bankām, Latvijas Radio 5 rubrikā "Jauni un bagāti" vērtēja finanšu analītiķis Valters Vestmanis.
Lai gan Latvijā par sporta psiholoģiju runā arvien vairāk, joprojām tas notiek salīdzinoši lēni un kūtri, kamēr ārzemēs tā ir ierasta prakse. Sporta psiholoģija sniedz iespēju attīstīt savu potenciālu vēl vairāk, iemācīties pārvarēt satraukumu un grūtības, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Radio rings" stāstīja kādreizējais kalnu slēpotājs, sporta psiholoģiskās sagatavotības treneris Kristaps Zvejnieks.
Cilvēku vidū valda dažādi viedokļi par kredītu ņemšanu – vieni tos uzskata par sliktiem, citi – izmanto kredītu sniegtās iespējas. Tomēr par "labiem kredītiem" var saukt tādus aizņēmumus, kas ir izsvērti un uzlabo dzīves kvalitāti. Vienlaikus bankas, lemjot par kredīta piešķiršanu, vērtē dažādus parametrus, kas var liecināt par aizņēmēja spēju atmaksāt, Latvijas Radio 5 rubrikā "Jauni un bagāti" skaidroja kredītu eksperts Kaspars Sausais.
Aukstajai zupai nav jābūt garlaicīgai – to var pagatavot gan no dažādiem piena produktiem, airāna, rjaženkas. Var arī vispār bez piena produktiem, sablendējot saulespuķu sēklas un Indijas riekstus ar ūdeni, šādā veidā radot vegānisko versiju, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ar garšu variācijām dalījās pavārs Renārs Purmalis.
Runājot par inflāciju eirozonā – Baltijas valstīs to izjūt īpaši, jo salīdzinoši esam nabadzīgāki un mums lielāka maciņa daļa jātērē tieši enerģijai un pārtikai, kamēr lielo un turīgo valstu iedzīvotājiem atliek nauda arī kam citam, Latvijas Radio 5 rubrikā "Jauni un bagāti" skaidroja Latvijas Bankas ekonomiste Ieva Opmane.
Ja dzirdam vārdu savienojumu "monetārā politika", vienkāršojot tas nozīmē – centrālās bankas atbalstu pārējām bankām, kas var būt, vai nu palielinot vai samazinot procentu likmes. Ikdienā tas nozīmē, ka, piemēram, būs dārgāk vai lētāk paņemt kredītu, Latvijas Radio 5 rubrikā "Jauni un bagāti" skaidroja Latvijas Bankas Monetārās politikas analīzes daļas galvenā ekonomiste Krista Kalnbērziņa.
Lai nepavadītu visu svētku laiku, gatavojot mielastu, jāpiekopj paradumi, kas ietaupa laiku un uztraukumu. Piemēram, pirms cepšanas folijā kartupeļus iepriekš var izvārīt, bet dārzeņus un vistas šķiņķus sākumā var grilēt, tikai pēc tam apslacīt ar marinādi, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica pavārs Renārs Purmalis.