Igaunijas pārstāvji Eirovīzijā: Būtu lieliski, ja finālā mēs būtu kopā ar Latviju un Lietuvu

Eirovīzijas otrajā pusfinālā Latvija būs kopā ar kaimiņieni Igauniju, kuru šogad pārstāv divu grupu – "Puuluup" un "5miinust" – apvienība ar dziesmu "(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi" ("Mēs (vēl) neko nezinām par (šīm) narkotikām"). Ar grupām tikāmies Tallinā, dienu pirms sadarbības albuma "Kannatused ehk külakiigel pole stopperit" iznākšanas. Grupas pastāstīja gan par savu sadarbību, gan atrādīja savas zināšanas Latvijas mūzikā, gan smīdināja ar asprātīgām patiesībām.

No abām grupām zināmākā Latvijā būs "Puuluup" – duets ir uzstājies festivālā "Porta", viņu asprātīgie videoklipi ar balvām novērtēti festivāla "Riga IIF" Baltijas mūzikas video skatē. Varētu teikt, ka "Puuluup" ir mūsdienu dziesminieki, kuri savu mūziku izpilda ar folka instrumentiem, taču viņiem ir tuvas arī rečitatīva – hiphopam raksturīgā vokāla – daļas. Viņi zinās, kā radīt jestru atmosfēru arī modernākajā popmūzikas festivālā.

Grupai "5miinust" ar Latviju ir bijusi maza darīšana – viņi šobrīd ir Igaunijā vispopulārākā grupa kā hiphopa, tā kopējā kategorijā – radoši un asprātīgi reperi, kas maskējas aiz skatuves vārdiem, līdzīgi kā to dara "Singapūras satīns". Latviešu producents JJ Lush ir bijis iesaistīts grupas aizvadītā gada veiksmīgā singla "Kõrvetab" radīšanā. Abas grupas viena otru novērtēja Igaunijas mūzikas balvu ceremonijā un sadraudzējās. Tapa Eirovīzijas dziesma, un vēlāk, lai būtu iemesls visiem atkal satikties, nolēmuši kopā sarakstīt albumu.

"Puuluup" un "5miinust" kopējā Eirovīzijas dziesma sākotnēji liekas absurda tematikā (ja valoda nav zināma). Taču, papētot tekstu tuvāk, kaut vai tikai tulkojumā, tas ir bagāts ar dažādām popkultūras atsaucēm, un tās var būt ne mazāk reibinošas kā dažādas vielas. Grupas ir izdomājušas deju, ar kuru iekustina skatītājus gan pie telefona un TV ekrāniem, gan dzīvē.

Savukārt abu kopējā albumā "Kannatused ehk külakiigel pole stopperit" (ciešanām jeb ciema šūpolēm nav hronometra) ir 13 kompozīcijas (dziesmas un skiti), tajā skaitā arī Eirovīzijas dziesma. Tiem, kas igauņu valodu nesaprot, dziesmas visdrīzāk būs kā tautas mūzikas kompozīcijas – enerģiskas un ritmiskas, kam dzīvot, dejot līdzi. Kopumā šāda veida stilu sintēzes albums ir hiphopa robežu paplašināšana, gan valodas ziņā, gan producēšanas darbā, laužot priekšstatus, kā kaut kam būtu jāskan. Hiphops un tautas mūzikas ietekmes neizbēgami satiekas dažādos vasaras pasākumos kā Latvijā, tā droši vien arī Igaunijā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Igauņu valodu padarīt ritmiskāku ir grūtāk, jo valodā nav daudz līdzskaņu. Tāpēc vārdi ir jāsapin, jāloka un visādi citādi jāspēlējas, piemēram, ar pantiņu uzbūvi," skaidro "5miinust" reperi un piebilst, ka valodas garuma ziņā somu valodā teikumi esot garāki. Lai gan Eirovīzijas dziesmai ir tulkojums angļu valodā, tas vairāk paredzēts subtitriem – mūziķi neplāno dziedāt citā valodā. "Iespējams, mums šai dziesmai vajadzētu radīt miglainu versiju nīderlandiešu valodā. Nīderlandes straumētākās mūzikas topā vietnē "Spotify" mūsu dziesma bija tikusi līdz 14. vietai."

Runājot par Latviju Eirovīzijā, "5miinust" novērtē Dona balsi un motivāciju, kā arī apjautājas, kurš Latvijā esot zināmāks – Dons vai Renārs Kaupers? Atbildu, ka visdrīzāk joprojām Kaupers, jo viņš darbojas ilgāk. "Renāru Kauperu mēs vienreiz satikām – Lietuvā. Toreiz sliktu laika apstākļu dēļ tika atcelts mūsu lidojums uz Viļņu. Tāpēc mēs sev saorganizējām autobusu. Tā nebija tā labākā ideja. Viļņā ieradāmies 7 no rīta, bet mūsu soundčeks bija jau 11," atmiņā dalās "5miinust". Viņiem labi atmiņā palikuši arī "Instrumenti" un tas, kā viņi dziesmu "Life Jacket Under Your Seat" izpildīja pandu maskās. Savukārt "Puuluup", kuri "Porta" priekšnesumā sadarbojušies ar Sniedzi Prauliņu, vaicāja par "Tautumeitu" potenciālo dalību Eirovīzijā.

Ko grupas domā par bukmeikeru prognozēm? "Tagad, kad esam prognozētajā astotajā vietā, par bukmeikeriem domājam visu to labāko, nevis kā tad, kad mums tika solīta 28. vieta. Viss ir atkarīgs no tā, uz kāda pamata šīs prognozes ir izdarītas – vai tiek aptaujāti fani, vai vēroti priekšnesumi. Pēc 10. vietas visi ir līdzvērtīgi, un daudz kas ir atkarīgs no pašas uzstāšanās. Mēs esam priecīgi, ka pusfinālā balsos tikai skatītāji."

"Puuluup": Būtu lieliski, ja finālā mēs būtu kopā ar Latviju un Lietuvu.

"5miinust": Jā, tikai mēs trīs! Neviena cita. (Iedziedas "Atmostas Baltija", visi kopā smejamies.)

Eirovīzija 2024 – dalībnieki

Vairāk

KONTEKSTS:

Gaidāmajā 2024. gada Eirovīzijas dziesmu konkursā Malmē, Zviedrijā, savu dalību ir apstiprinājušas 37 valstis.

31 valsts sacentīsies divos pusfinālos – 7. un 9. maijā, bet finālā – 11. maijā – par vietām cīnīsies 26 valstis.

No katra pusfināla 10 valstis iekļūs Eirovīzijas finālā, tādējādi 20 valstis pievienosies 2023. gada Eirovīzijas uzvarētājai Zviedrijai un "lielajam piecniekam" – Spānijai, Apvienotajai Karalistei, Vācijai, Itālijai un Francijai.

To, kurš pārstāvēs Latviju Eirovīzijā, ik gadu žūrija un skatītāji nosaka Latvijas Televīzijas konkursā "Supernova". Šogad par tā uzvarētāju kļuva Dons ar dziesmu "Hollow", tā izskanēs Eirovīzijas dziesmu konkursa otrajā pusfinālā 9. maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti