Sveram mantojuma bagātības! Balvas «Kilograms kultūras» finālistus raksturo pagātnes spēks

Sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras" kategoriju "Mantojums" raksturo pagātnes spēks un mantojuma bagātības šķietamais smagums, kas ir īpaši vērtīgos kultūras kilogramos sverams. Šoreiz balvas finālā iekļuvušas trīs izstādes – "Mūra nojaukšana. Latvijas māksla 1985–1991" Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Dziesmu un deju svētku tautas lietišķās mākslas izstāde "Mēs" un Fotogrāfijas muzeja izstāde "Strenču fotodarbnīcas salons. Fonā ziema".

Balvas "Kilograms kultūras" finālistus nosaka tieši skatītāju, klausītāju un lasītāju viedoklis – visa gada garumā žūrija ir vērtējusi kultūras norises un piedāvājusi tās sabiedrības balsojumam pavasarī, rudenī un ziemā. Nu katra balsojuma uzvarētāji piedalās fināla balsojumā, kas noteikts balvas ieguvējus. Laureātus izziņos svinīgajā ceremonijā 16. februārī, kas tiešraidē būs vērojama LTV1, LSM.lv un REplay.lv, kā arī klausāma – LR1 un LR3 "Klasika".

LASI PAR:

Izstāde "Mūra nojaukšana. Latvijas māksla 1985–1991"

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, kuratores Līna Birzaka-Priekule, Arta Vārpa, Agnese Zviedre.

2023. gadā izstāde "Mūra nojaukšana. Latvijas māksla 1985–1991" Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā režīma nojaukšanas laika aktualitāti iegaismoja šodienā. Avangarda māksla un sociāli politisko parādību kritika – abi izstādes centrālie lielumi – izstādi padarīja par svarīgu notikumu un vienlaikus solidaritātes žestu ar kara postīto Ukrainu. Atmodas laika kultūra un brīvības alkas izstādē atklājās ne vien kā paliekošs laika zīmogs mūsu tautas atmiņā, bet arī kā mākslinieciskas daudzveidības izpausmes palete.

Izstāde "Mūra nojaukšana. Latvijas māksla 1985–1991" Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā tika atklāta 2023. gada februārī un ir daļa no muzeja patstāvīgās ekspozīcijas. Balvas "Kilograms kultūras" žūrija to atzina par vienu no nozīmīgākajiem notikumiem un izvirzīja pavasara balsojumam, kurā izstāde guva lielāko skatītāju atbalstu un iekļuva fināla balsojumā.

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku tautas lietišķās mākslas izstāde "Mēs"

Ap 1300 autoru darbi Sporta ielas 2 kvartālā. Mākslinieciskā iekārtojuma darba grupa: Mārtiņš Heimrāts, Baiba Vaivare, Juris Leitāns, Dace Pudāne, Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku tautas lietišķās mākslas izstāde "Mēs" Sporta ielas 2 kvartālā žilbināja ar krāsu un dažādības prieku, teju vai debesīs cēla pašlepnumu par latvietību un apliecināja spēku – "Mēs" esam un varam. Būt rīt, pastāvēt šodien, lepoties par pagātnes mantojumu. Latvieši ir talantīga, darbīga, skaista un čakla tauta – kas tam neticēja, noticēja, aizejot uz izstādi, kur 1300 audēji, rokdarbnieki, pinēji, rotkaļi, kokgriezēji un keramiķi izstādīja vairāk nekā 3000 darbus. Nenovērtējami skaists dzīpars Dziesmu un deju svētku seģenē.

Izstāde "Mēs" bija daļa no XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku programmas un Sporta ielas 2 kvartālā bija apskatāma visa jūlija garumā. Balvas "Kilograms kultūras" žūrija izstādi iekļāva rudens balsojumā, kur tā saņēma lielāko balsu skaitu.

Izstāde "Strenču fotodarbnīcas salons. Fonā ziema"

Latvijas Fotogrāfijas muzejs.

Latvijas Fotogrāfijas muzeja izstādes "Strenču fotodarbnīcas salons. Fonā ziema" iedvesmas avots ir bagātīgs mantojums – Strenču fotodarbnīcas arhīvs. Ilgus gadus aizmirsta vēstures liecība glabājās Strenču darbnīcas bēniņos, līdz 2004. gadā nonāca Latvijas Fotogrāfijas muzeja krājumā. Izstādi varējām novērtēt ne vien kā apskates un izziņas objektu, bet arī kā īpašu vidi, kurā apmeklētāji paši varēja veidot portretus uz vēsturiskā ziemas fona. Portretēt sevi laikā – šodienā un pagātnē vienlaikus, sajūtot iedvesmojoša un fotogrāfijā izgaismota mantojuma vērtību.

Izstāde "Strenču fotodarbnīcas salons. Fonā ziema" Latvijas Fotogrāfijas muzejā bija aplūkojuma gada noslēgumā, un balvas "Kilograms kultūras" žūrija to iekļāva ziemas balsojumā kā vienu no nozīmīgākajiem kultūras mantojuma projektiem. Tam piekrita arī skatītāji, kas atbalstīja izstādi, garantējot tai vietu balvas finālā.

Izvēlies savus favorītus un balso!

Līdz 31. janvāra pulksten 23.59 portālā LSM.lv notiek balvas "Kilograms kultūras" fināla balsojums.

Apbalvojuma ieguvējus 16. februārī izziņos svinīgajā ceremonijā, kas tiešraidē būs vērojama LTV1, LSM.lv un REplay.lv, kā arī klausāma – LR1 un LR3 "Klasika".

Izvēlies savu favorītu vismaz vienā kategorijā un balsojuma apakšā autorizējies ar savu e-pastu vai sociālo mediju profilu! Balsot iespējams vienu reizi dienā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti