Labrīt

Vai aizsardzība nākamajā ES daudzgadu budžetā būs prioritāte?

Labrīt

Par hipotekāro kredītu pārfinansēšanu interese pagaidām nav ļoti liela

Jautrītes Putniņas audzēkņi aicina uz viņas piemiņas koncertu "Saules mūzika"

«Saules mūzika» – koncertā Mazajā ģildē pieminēs pianisti Jautrīti Putniņu

"Man nav šaubu, ka ir mūžīga dzīvošana. Par to mani katru mīļu dienu pārliecina mūzika" – tā savās atmiņās rakstījusi leģendārā pianiste Jautrīte Putniņa. Šogad viņai būtu apritējuši 95 gadi, pirms septiņiem gadiem viņa devās mūžībā. Pieminot pianistes lielo ieguldījumu Latvijas kultūras dzīvē un viņas īpašo pedagoģes talantu, viņas audzēkņi un domubiedri šo svētdien, 5. maijā, Mazajā ģildē aicina uz koncertu "Saules mūzika". Koncertā būs dzirdams Jautrītes Putniņas personīgais un nule restaurētais "Bechstein" flīģelis, līdzās mūzikai koncerta dalībnieki dalīsies arī atmiņu stāstos, kādu ir ne mazums, jo pianiste bija arī ļoti spilgta, fascinējoša un neordināra personība.

"Mūzikai ir milzīgs spēks. Jo mūzika nāk no saules. Tā ir tāda brīnumaina disciplīna, un, ja cilvēks ar to nodarbojas... es domāju, ka es tik ilgi esmu aizdzīvojusies tieši tāpēc, ka es nodarbojos ar mūziku." Tā Jautrīte Putniņa intervijā Latvijas Radio 3 "Klasika" teica pirms 10 gadiem, sagaidot savu 85. dzimšanas dienu.

"Saules mūzika" – tā saucas arī viņas autobiogrāfiskā grāmata, un tā viņas audzēkņi nodēvējuši arī viņai veltīto koncertu šogad, tādējādi uzsverot, ka Jautrītes Putniņas devumam nav laika noilguma – stāsta viena no koncerta dalībniecēm, pianiste Helēna Laukmane: "Šis biogrāfiskais aspekts – Jautrīte, Jautrītes dzīve, Jautrītes skolnieki, visi, kas ar Jautrīti ir bijuši muzikāli mākslinieciskā kontaktā un arī viņu skolnieki – tā ir tāda pēctecība. Saule – tas, protams, ir kā objekts, kas dod gan siltumu, gan gaismu, gluži tāpat kā gadījumā ar Jautrīti, un šajā gadījumā tam nav tāda laika noilguma. Nav tā, ka cilvēks ir pagājis un viņa vairs nav, nē, tas ir tāds saules mūžs jebkurā gadījumā. Tā klātbūtnes sajūta jau nav izgaisusi."

Jautrīte Putniņa
Jautrīte Putniņa

Īsta, patiesa māksliniece, ar savu oriģinālu skatījumu uz klavierspēles paņēmieniem, mūzikas tēlainību un interpretācijas mākslu. Arī ļoti spilgta, spēcīga personība, bezkompromisu cilvēks un brīvi domājošs gars, kas daudzus fascinēja, bet daudziem arī nepatika. Ne velti sešdesmito gadu nogalē kolēģu apmelojumu dēļ viņu atbrīvoja no darba konservatorijā un 20 garus gadus viņai bija aizliegts piedalīties Rīgas mūzikas dzīvē. Uz skatuves viņa atgriezās astoņdesmito gadu beigās un atgriezās ar triumfu, pēc tam viņas izlolotās solo programmas sekoja viena otrai.

Viņas mīlestība pret mūziku bija visaugstākajā pakāpē un viņa bija mūzikas visdziļāko noslēpumu zinātāja – tā par Jautrīti Putniņu saka piemiņas koncerta dalībnieks, čellists Ivars Bezprozvanovs: "Mani arī, protams, aizrāva viņas kā tik spilgtas personības izpausmes, idejas un tas, kā viņa redz un dzird mūziku. Un tad vēl ar laiku atklājās, ka viņa ne tikai dzird mūziku, bet tik tiešām arī to redz. Viņai piemita īpašība – harmoniju, mūziku redzēt krāsās. Tāpēc daudziem, kuri ar viņu saskārās, dažkārt radās nesapratne, ko Putniņa grib no viņiem izspiest… Ir ne viens vien Latvijā pazīstams, prominents mūziķis, kas atceras viņu ar diezgan lielām šausmām.

Viņas gaumē nebija tāds vienkāršs spēlētājs. Vai nu tu dedz par savu lietu, vai ej pupās… Tāds bija viņas princips."

Koncertā piedalīsies vesela plejāde mākslinieku – Jautrītes Putniņas domubiedri, skolēni un skolēnu skolēni. Viņu vidū pianisti Herta Hansena, Ausma Luste-Anušēvica, Jurģis Andersons, Andrejs Laukmanis, vijolniece Anita Balčuna, flautiste Ilona Meija, saksofonists Vilnis Kundrāts, soprāns Anta Jankovska, tenors Guntars Ruņģis un vēl citi.

Koncertam būs mājas koncerta formāts – stāsta Helēna Laukmane: "Pie Jautrītes šādi mājas koncerti notika bieži. Viņa pati tos vadīja, tāpēc mēs esam uzaicinājuši Edgaru Raginski, kurš to visu saturēs kopā un parunās arī ar koncerta dalībniekiem. Tāpat būs arī daži videofragmenti ar pašu Jautrīti. Bet pati lielākā vērtība šoreiz būs Jautrītes personiskās klavieres – "Bechstein" – kas ir restaurētas. Es palūdzu, lai ārpusi īpaši nepucē un nepulē, lai paliek tie vēsturiskie nospiedumi, bet, protams, visa mehānika, stīgas un viss pārējais ir gatavs koncertdarbībai."

Leģendārās pianistes Jautrītes Putniņas piemiņas vakars "Saules mūzika" notiks svētdien, 5. maijā, Mazās ģildes Lielajā zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti