Kultūras ziņas

Mereditas Monkas mūzikas maģija

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Lielajā ģildē skan LNSO, Ešenvalds, Bēthovens un Šūmanis

Pārdabiskais Nacionālā simfoniskā orķestra koncertā – tuvojas sezonas noslēgums

Lielajā ģildē 9. maijā izskanēja priekšpēdējais Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra šīs sezonas koncerts. Programmā bija Šūmanis, Bēthovens un Ešenvalds, un, runājot diriģenta Jāņa Stafecka vārdiem, "sarežģītā laikā dzīvojam un ir vajadzīgas kādas ļoti pamanāmas bākas, kurām varam sekot. Var ņemt rokās dažādu laikmetu partitūras, taču mūzika spēj apvienot cauri gadsimtiem, un tas joprojām ir stāsts par cilvēku un cilvēcību".

Skan Roberta Šūmaņa uvertīra "Manfrēds" – pārpasaulīgs, visuvarens  cilvēks un tomēr nelaimīgs… Skan Bēthovena 5. klavierkoncerts – tapis vairāk nekā pirms 200 gadiem Vīnē Napoleona armijas ielenkumā. Un tajā nav miņas no skaudrās realitātes. Tolaik viņam ir 39 gadi un viņš pats vairs nespēlē… To dēvē arī par "Imperatora koncertu", un 9. maijā to atskaņoja 26 gadus vecā Aurēlija Šimkus.

"Man šī mūzika liekas absolūti pārdabiska un brīnišķīga. Tie tiešām ir tādi garīgi stāvokļi, kurus Bēthovens pats izdzīvo, kurus viņš pats ieliek savā mūzikā, un tos ir ļoti svarīgi precīzi atkodēt, precīzi nolasīt. Tas prasa ļoti lielu piepūli darba procesā. Ārkārtīgu piepūli, ļoti lielu fokusu un tādu distancētību no pasaules. Bet tad, kad tu atrodi to pasauli, tad, kad tu atrodi tos emocionālos garīgos stāvokļus, tā ir vislielākā bauda to pašam piedzīvot," teica pianiste.

Skan arī Ēriks Ešenvalds – šīs sezonas orķestra rezidējošā komponista simfonijas "Tā upe sākusi palot" pirmatskaņojums.

Tajā ir alkas pēc brīvības, kas radušās jau pandēmijas laikā un kvēlo joprojām, jo pasaule pēdējo gadu laikā ir mainījusies.

"Es aizvien mācos to, ka ir tik labi uzticēties! Uzticēties mūziķiem, jo viņi tik daudz spēj izdarīt! Tik skaisti viņi nospēlēja, un tas, ka komponistam var iedot 14 pirmās vijoles, 12 otrās, 10 altus, 8 čellus, 6 kontrabasus – tā ir no orķestra puses augstākā pilotāža!" sacīja komponists.

Diriģents Jānis Stafeckis pēc koncerta bilda: "Ir svētku sajūta! Ir jauna simfonija dzimusi, un šāds pavasarīgs, optimisma pilns koncerts! Mēs ļoti labi sapratāmies, un mums nevajadzēja gari diskutēt par to vai citu izteiksmi vai frāzi, vai solo posma piešķiršanu kādam instrumentam. Ar Ēriku strādāt blakus un dzīvot blakus ir liels gods, tas ir viens no mūsu šī brīža pasaulē zināmākajiem latviešu komponistiem!"

Komponists Raimonds Tiguls, kas atradās klausītāju rindās, sacīja: "Klausoties Ērika darbu, es sevi pieķēru pie domas, ka Ērika mūzika izstaro laimes sajūtu! Redzot to situāciju, kāda šobrīd ir pasaulē, es domāju, tas komponistam ir liels izaicinājums. Es domāju, tas ir ļoti svētīgs darbs – būt par bāku, kas rāda cerību un mieru!"

"Un es tieši domāju – "Tā upe ir sākusi palot!" – lai palo! Lai palo, lai cilvēki runā – sadzirdēs! Sadzirdēs! Uzklausīsim, un tāda ir Latvijas nākotne!" uzsvēra Ēriks Ešenvalds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti