Teātris trakonamā. Nedēļas skatuves notikumu apskats

Pagājušajā nedēļā, stāstot par Nacionālā teātra izrādi "Ugunsseja", minēju, ka kāds skatītājs pameta zāli 25 minūtes pēc izrādes sākuma. Šonedēļ tieši tas pats notika Nacionālā teātra izrādē "Marats/Sads", turklāt tieši 25. minūtē, tikai šoreiz izgāja sieviete. Vai tas jebko nozīmē? Varbūt tas ir teātrim uzlikts lāsts? (Joks.)

Teātris trakonamā. Nedēļas skatuves notikumu apskats
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Izrāde "Marats/Sads" Latvijas Nacionālajā teātrī
Izrāde "Marats/Sads" Latvijas Nacionālajā teātrī

"Marats/Sads"

Par Pētera Veisa lugu daudz dzirdējuši tie, kas studējuši Humanitāro zinātņu fakultātes maģistrantūras teātra modulī, bet pārējiem skatītājiem droši vien nav zināms, ka tā ir ļoti apjomīga. Režisori Klāvs Mellis un Rūdolfs Gediņš sadarbībā ar komponistu Edgaru Mākenu lugu ir koncentrējuši uz pusotru stundu bez starpbrīža un nosaukuši par vājinieku operu.

Metafora "pasaule ir teātris", tāpat kā metafora "pasaule ir trakonams" pasaules teātra vēsturē ir gana plaši izmantota, tikai šajā gadījumā tās abas apvienotas – izrādē "Marats/Sads" pasaule ir trakonama teātris, kurā marķīzs de Sads iestudē ekstravagantas ludziņas un pats risina sev svarīgus jautājumus par revolūciju un godīgumu jebkurā laikmetā. Nacionālā teātra izrādē intelektuālas diskusijas mijas ar muzikāliem numuriem trakonama pacientu izpildījumā. Tā ir raiba, skaļa un juceklīga pasaule. Mācoties no pagājušās nedēļas kļūdas, kad daudzi klausītāji sadzirdēja to, ka visiem to redzēt nevajag, šoreiz teikšu citādi – ir skatītāji, kam šī izrāde ļoti patīk. Taču domas ļoti dalās.

Izrāde "Laiks Paradīzei" Latvijas Nacionālajā teātrī
Izrāde "Laiks Paradīzei" Latvijas Nacionālajā teātrī

"Laiks Paradīzei"

Vēl kāda iepriekš netaisnīgi nepieminēta Nacionālā teātra izrāde tiek rādīta Jaunajā zālē, un tā ir jaunās režisores Endīnes Bērziņas iestudētā Mārgaretas Perijas traģikomēdija "Laiks Paradīzei". Tas ir stāsts par ēterisko eļļu izplatīšanas piramīdu, kurā iesaistītas tikai sievietes. Katrai no šīm dāmām ir savs liktenis un savi iemesli, kāpēc viņas iesaistījušās šajā projektā. Vakars, ko jūs pavadīsiet šajā kompānijā, būs saldeni rūgts, kā ēteriskās eļļas smarža. Izrādei izdevās mani apmānīt – es nojautu, ka beigās būs kāds dramatisks pavērsiens, taču tas nebija gluži tāds, kādu gaidīju.

"Mazā Pelēna piedzīvojumi"
"Mazā Pelēna piedzīvojumi"

Ko vēl piedzīvot?

No tuvākajiem jaunumiem, kam vēl nav bijusi pirmizrāde, jāpiemin Leļļu teātra šīs sezonas pēdējais jauniestudējums "Mazā Pelēna piedzīvojumi", ko varēs noskatīties valsts svētkos – 4. maijā, tā ir izrāde ēnu teātra tehnikā. Valmieras teātrī pēc zināma pārtraukuma atgriezusies izrāde "Kam bail no Virdžīnijas Vulfas", savukārt otrdien Dailes teātris atvadās no iestudējuma "Kaukāziešu krīta aplis". 8. maijā divas reizes "Zirgu pastā" varēs noskatīties Olgas Žitluhinas jaunāko darbu ar Latvijas Kultūras akadēmijas Laikmetīgās dejas mākslas 7. paaudzes studentiem, drīz jau horeogrāfiem – "Trīsošā migla". Kaut šī izrāde vēl mums visiem priekšā, varu prognozēt, ka Olgas Žitluhinas dejas izrādes vienmēr ir intriģējoša pieredze.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti