Rīgas āra kafejnīcu saimnieki piesardzīgi optimistiski par jauno sezonu

Šogad agrāk nekā ierasti sezonu sākušas Rīgas āra kafejnīcas. Līdzīgi kā iepriekš, arī šogad pašvaldība savā budžetā atvēlējusi līdzekļus, lai kafejnīcu saimnieki varētu uzstādīt zaļās ielu oāzes. Tomēr āra kafejnīcu saimnieki ir piesardzīgi par gaidāmo sezonu. 

Rīgas āra kafejnīcas gatavojas jaunajai sezonai
00:00 / 04:13
Lejuplādēt

Nav lielu pasākumu, kas nestu lielu pienesumu

Spriežot pēc Vecrīgā notiekošā, jau martā sākās āra terašu būvniecība, un tagad, sākoties siltajam laikam, kafejnīcu āra terases aizvien vairāk piepildās ar tūristiem un vietējiem apmeklētājiem. Restorāna "Ogle" direktors Roberts Kurbaka sarunā ar Latvijas Radio atzīst, ka ir piesardzīgi optimistisks par jauno sezonu.

"Martā jau bija pirmā saulīte, un cilvēki jau plus piecos grādos gribēja sēdēt ārā un izbaudīt saulaino laiku. Laiks ir ļoti svarīgs. Bet, salīdzinot ar pagājušo gadu, šogad nebūs lielu sporta pasākumu un koncertu, kas nestu lielu pienesumu," teic Kurbaka.

Kurbaka cer, ka turpmāk valdība atbalstīs lielu un vērienīgu pasākumu rīkošanu galvaspilsētā, jo ieņēmumi aptuveni četras reizes pārsniedz izdevumus. Spilgts piemērs iepriekš bija futbola spēle – Latvija pret Velsu, kad Rīgā ieradušies vairāki tūkstoši velsiešu fanu, kas četras dienas gāzuši riņķī pilsētu, dodot savu artavu ekonomikai un uzņēmējiem. Arī pērn notikusī Vecrīgas restorānu modināšanas nedēļa veicinājusi tūristu pieplūdumu un palielinājusi ieņēmumus. Šogad gan šādi pasākumi izpaliek, līdz ar to  jādomā, kā piesaistīt apmeklētājus.

Vēlas PVN samazināšanu ēdināšanas nozarei

Uzņēmējus piesardzīgus dara drošības situācija pasaulē, kad katra diena ir kā jauna diena, nezinot par to, kas būs rīt.  

"Izejvielu cenas – tas ir galvenais, kas šīs situācijas dēļ sadārdzinās. Attiecīgi aug cenas, darbaspēka [izmaksas aug] un arī ir piesardzīgums" turpina Kurbaka un piekrīt, ka būtu svarīgi samazināt PVN sabiedriskās ēdināšanas nozarē. "Tie ir 12%, ko varētu novirzīt algās, cenās." 

Arī citi aptaujātie kafejnīcu saimnieki ir vienisprātis, ka PVN sabiedriskajai ēdināšanai jāsamazina. Nozare jau ilgstoši to mēģina panākt, bet pagaidām rezultāta nav. 

Taču āra kafejnīcu skaits Rīgā pēdējos gados gan ir audzis, to liecina pašvaldības sniegtā informācija. Pirms "Covid" pandēmijas to bija 490, 2022. gadā – 535, bet pagājušajā gadā jau 560 āra kafejnīcas. Šogad jau saņemti 485 pieteikumi un izsniegtas 369 atļaujas kafejnīcu iekārtošanai.     

Restorāns Ogle
Restorāns Ogle

Atvieglotas prasības āra terasēm

Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centra komercdarbības koordinācijas nodaļas vadītājs Andris Lišmanis stāsta, ka pašvaldība atvieglojusi kārtību, pēc kādas uzņēmēji var saņemt atļauju atvērt āra kafejnīcas. 

"Mums ir izstrādāts tipveida āra kafejnīcu katalogs, uzņēmējs var izvēlēties kādu no šiem risinājumiem un viņam nav jāizstrādā dokumentācija, jānes to saskaņot uz būvvaldi, satiksmes departamentu. Viņš var uzreiz pieprasīt atļauju. Tādu variantu pagājušajā gadā izmantoja puse no visām kafejnīcām. Ja kāda kafejnīca vēlas kādu savu unikālu risinājumu, viņiem ir iespēja noalgot arhitektu, kas izstrādā individuālu risinājumu," skaidro Lišmanis.

Jau otro gadu darbojas pašvaldības līdzfinansēts projekts tiem uzņēmējiem, kas vēlas izveidot tā saucamo parkletu jeb terasi, ko neliek uz ietves, bet uz ielas uz autostāvvietas rēķina un iekārto atbilstoši tipveida prasībām. Šādā gadījumā var saņemt pusi no izmaksām, kas nepārsniedz 10 tūkstošus eiro vienam projektam. Kopējais finansējums ir 100 tūkstoši eiro. Pērn bija četri uzņēmēji, kas izmantoja šādu iespēju, bet šogad pieteikumi vēl tiek gaidīti.   

Lišmanis uzsver, ka Rīga pašlaik tiek aktīvi reklamēta dažādos ārvalstu kanālos kā tūrisma galamērķi, tāpat paredzēti vairāki basketbola un hokeja skatīšanās pasākumi Doma laukumā, kas piesaistītu tūristus un vietējos iedzīvotājus doties uz Vecrīgu, kas būtu labs pienesums tautsaimniecībai.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti