Kultūras ziņas

"Dekoloniālās ekoloģijas" mākslinieku esejās

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Sācies 3. Starptautiskais dzejas festivāls "Page Break"

Bez empātijas nevar uztvert dzeju vai pasauli. Jelgavā dzejniekus pulcē festivāls «Page Break»

Jelgavā šonedēļ norit 3. starptautiskais dzejas festivāls "Page Break", kas literatūras mīļotājiem piedāvā 14 Latvijas un pasaules dzejnieku darbu lasījumus un diskusiju. Nozīmīgs mērķis festivāla veidotājiem ir arī uzrunāt jauniešus, tādēļ dzejnieki viesojās Jelgavas skolās, kā arī sestdien, 27. aprīlī, festivāla noslēgumā dzejnieki radoši muzikālā vakarā tiksies ar laikmetīgā džeza mūziķiem. 

Spītējot lietum, ar dzejas pastaigu aizsācies trešais starptautiskais dzejas festivāls "Page Break". Kā ierasts, tas Jelgavā pulcē dzejniekus no Latvijas, kā arī citām pasaules valstīm, šogad iepazīstinot dzejas interesentus ar 14 autoru darbiem 11 valodās.

Viens no autoriem ir dzejnieks Pjērs Venklērs no Francijas, kurš uzskata: "Performancēm ir liela nozīme, jo tas ir veids, kā padarīt dzeju dzīvu un saprotamu. Ja vēl to lasa pastaigas laikā, ejot pa pilsētas ielām, ir iespēja veidot tiltu starp dzejoļiem un to lasītājiem. Tas ir veids, kā dzejniekam būt kontaktā ar pasauli."

Par dzejas dzejas klātesamību un tradīcijām Latvijā papildina latviešu dzejnieks Kārlis Vērdiņš: "Mums ir mūsu senās, mīļās "Dzejas dienas", kas ir jau sena tradīcija, bet kur ārzemju dzejnieki vienmēr paliek tā kā otrajā plānā.

Šis ir tas dzejas festivāls, kur ārzemju dzejnieki ir tieši fokusā. Līdz ar to tā ir iespēja iepazīt to jauno un interesanto, kas tieši šobrīd notiek dažādās ārzemju valstīs dzejā."

Dzejnieks no Afganistānas Ramins Mažars atzīmē: "Laikā, kad pasaulē ir daudz karu, ir sistēmas un politiskie režīmi, kas cilvēkus mēģina attālināt vienu no otra, mums vajag dot iespēju runāt par savu pieredzi un sajūtām. Tāpēc, manuprāt, šis festivāls ir lieliska iespēja to darīt."

"Es lasīju savus dzejoļus par sievietēm Afganistānā. Pēdējos divarpus gadus situācija tur ir slikta, it īpaši sievietēm. Pasaule ātri par to aizmirst. Tāpēc man šī bija nozīmīga iespēja būt kā viņu balsij, lai par šiem cilvēkiem atcerētos, lai respektētu viņu cīņu pret "Talibanu" un viņu cīņu par brīvību," saka Ramins Mažars.

Tēma, kas caurvīs visus festivāla notikumus, ir empātija. "Ņemot vērā ģeopolitisko  situāciju, ņemot vērā savstarpējās attiecības, kas bieži vien pieklibo, ņemot vērā kaut kādas lietas, kur mēs nesaprotamies, empātija ir absolūti nepieciešama mums ikdienā. Nekad nav par daudz par to atgādināt," teic festivāla "Page Break" direktore, dzejniece Madara Gruntmane-Dujana.

Tam piekrīt arī dzejnieks ar itāliešu un irāniešu izcelsmi Andrē Nafiss-Saheli: "Empātija kļūst par radikālu jēdzienu mūsdienās. Tas ir viens no tiem vārdiem, kas tiek izmantots pārāk bieži, tādēļ ir zaudējis savu nozīmi. Mūsdienās cilvēkiem trūkst empātijas. Tomēr bez tās dzeju nevar pilnībā uztvert."

Festivāls ar dažādām aktivitātēm turpināsies līdz sestdienai, 27. aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti