Asuškas
Asuškas ir vienkāršas rauga mīklas maziņas bulciņas, kuras pirms pasniegšanas silda cepeškrāsnī saldā sviesta-krējuma mērcē.
Siltam pienam pievieno cukuru, raugu, šķipsniņu sāls, nedaudz taukvielas un miltus pēc vajadzības. No uzrūgušas mīklas veido mazas bulciņas, cep cepeškrāsnī.
Mērcei ņem sviestu, kuru izkausē, pievienojot cukuru un beigās skābu vai saldu krējumu.
Gatavās bulciņas dziļākā traukā aplej ar saldo mērci un zem vāka vai apsedzot ar foliju silda cepeškrāsnī apmēram pusstundu.
Kuģelis
Nomizotus svaigus kartupeļus sarīvē uz dārzeņu rīves, pievieno rīvētus sīpolus, pēc vēlēšanās – arī maltu gaļu vai žāvētu šķiņķi gabaliņos. Pievieno sāli, piparus, visu sajauc un cep cepeškrāsnī apmēram stundu. Pasniedz ar skābu krējumu.
Citas "Pa straumei" receptes