Kopā elpot. Kultūras pieturpunkti šai nedēļai

Dziesmu svētki notika un notika tik jaudīgi, ka daudziem, pieverot acis, gar tām mirgo katra personīgie nedēļas notikumi, mirkļu kadri, atkal un atkal atgriežoties svētku un tautastērpu krāsu skaistajā jūklī. Esam saelpojušies kopā būšanu, kopā jušanu, kopā dziedāšanu un izjutuši milzīgo kopenerģijas spēku. Tas latviešiem vareni izdodas reizi piecos gados – būt tik vienotiem, tik sirsnīgi siltiem, tik sadarboties spējīgiem, tik muzikāliem. Šonedēļ mēs varam to turpināt, gan atsaucot atmiņā mūzikas mirkļus, gan ejot tālāk ikdienas gaitās. Bet mūzikas ir daudz, tā turpinās vasaras vidus koncertos un festivālos.

Dziesmu un deju svētku noslēguma koncerts "Kopā augšup"
Dziesmu un deju svētku noslēguma koncerts "Kopā augšup"

Svētku turpinājums ekrānos

Lai vēl mirkli pabūtu mistiski grandiozā mūzikas vilnī, noteikti ir vērts mierīgi vēlreiz noskatīties lielos svētku pasākumus. Klātbūtnes efekts, protams, nav aizvietojams, tomēr svētkos radītie videoieraksti ir ārkārtīgi iespaidīgi. Koncertierakstiem Mežaparka estrādē tika izmantotas vienlaicīgi pat 20 kameras, t.sk. droni, krāni, zirnekļkamera u.c. Šie ir vērienīgākie Latvijas Televīzijas daudzkameru ieraksti, kas tapuši pēdējo gadu laikā. Tie parāda svētku apjomu "no putna lidojuma", un tas ļauj apjēgt, kāda tauta esam un kādēļ esam.

Saullēkta koncerts

Arī šogad Elbfilharmonijas titulētā un izcilākā Latvijas ērģelniece Iveta Apkalna turpina brīnišķīgu tradīciju – saullēkta sagaidīšanu, spēlējot ērģeles jūras krastā. Saules ausma, tās gaismu spēles, nakts pārplūšana dienā, jūras klātbūtne un brīnišķīgas mūzikas programma, ko Iveta tik dramaturģiski meistarīgi māk uzbūvēt, līdzās viņas apgarotajai muzikalitātei rada neordināru dabas un mūzikas saplūsmes piedzīvojumu. Šogad mēs dzirdēsim Pētera Vaska, Johana Sebastiana Baha, Filipa Glāsa un Aivara Kalēja mūziku. Un šogad Latvijas Televīzijā veidosim arī skaistu koncertierakstu Eiropā populārajam kultūras kanālam internetā "Arte Concert".

Rundāles pils
Rundāles pils

Rozes un senā mūzika

Vasaras vidus krāsa un skaņa Latvijā vairs nav iedomājama bez Senās mūzikas festivāla Rundālē, Mežotnē un Rīgā. Rožu smaržu pils dārzos papildina agrāko gadsimtu instrumentu tembrāli maigās skaņas un harmonijas. Bagāta, daudzveidīga programma nedēļas garumā, kurā būs Venēcijas un angļu baroks, gregoriskie dziedājumi, renesanses mūzika, Johans Sebastians Bahs un, protams, Antonio Vivaldi "Gadalaiki" festivāla izskaņas nakts koncertā Rundāles pils dārzā. Rīkotāji sola koncertprogrammas ar interesantiem viesmūziķiem un Latvijā iemīļotiem, lieliskiem māksliniekiem, tādiem kā dziedātājas Ilze Grēvele-Skaraine un Elīna Šimkus, diriģenti Kaspars Putniņš un Andris Veismanis, klavesīniste Ieva Saliete un citiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti