«Skroderdienas» un «Limuzīns», Didonato un Čaplins. Kultūras akcenti šonedēļ

Šajā saulgriežu nedēļā sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Daira Āboliņa piedāvā gan Jāņu laika klasiku, gan alternatīvas tiem, kam saulgriežu rituāli pie sirds neiet. 

Jāņu laika klasika. Vai ir iespējama alternatīva?

Pļavas smaržu saulgriežu laikā neviena kultūra neizkonkurēs. Punkts. Bet ja nu tomēr vajag kādu mazu kultūras dopingu svinēšanai… Esiet modri, jums visapkārt ir teātris vislatviskākajā no formātiem. "Skroderdienas Silmačos" visu nedēļu  katru vakaru, bet pēdējo, pēdējo, pēdējo reizi 22. jūnijā. Nacionālajā teātrī režisores Indras Rogas iestudējums, kurš jau kļuvis par jaunlaiku klasiku ar kaislīgu mīlu un, iespējams, skaistāko Jāņu vakara iestudējumu latviešu teātra vēsturē ar vasaras lietu un ilgošanos pēc īstā cilvēka. Nacionālais teātris nobriedis jaunām "Skroderdienām" pēc gada. Bet šajos Jāņos "Skroderdienas Silmačos" Latvijas tūri dažādās Latvijas vietās piedāvā režisors Imants Strads, viņš pats arī Pindaka lomā. Bet kvēlos mīlas pārus spēlēs vadošie Latvijas aktieri: Kristīne Nevarauska, Edgars Pujāts, Ģirts Ķesteris. "Skroderdienas Silmačos" piedāvā arī Ogres teātris Jāņa Kaijaka režijā. Un, protams, ļoti der arī tās "Skroderdienas", ko spēlējat jūs paši pie sava ugunskura. Tāda Līgo vakara izklaide ir ne vien latviešu ģimenē. Lai izdodas visiem!

Filma "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" (1981)
Filma "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" (1981)

Kino klasika un pirmizrādes Latvijas Televīzijā 

Vesela plejādes nacionālo kino dārgumu! Nav banāli, bet gan sirsnīgi skatīties filmu "Limuzīns Jāņu nakts krāsā". Lai jau Lāsmiņa un Ērikonkuls lec ap ugunskuru, jūs iepriecinot. Un Mirtas tante ar savu lielo saimi, lai ir kopā ar jums. Brāļu Ābeļu mitoloģiskā un epohālā inscenētā dokumentālā filma "Baltu ciltis" 24. jūnijā pulksten 22.45; 25. jūnijā pulksten 22.05 TV pirmizrāde Alises Zariņas stilīgajai filmai "Blakus". Un vairākas pirmizrādes Latvijas Televīzijā (LTV) šajā nedēļā. Arī mūsu sirds darbs, jaunākais dokumentālais pētījums ciklā "Aija. Filmas arheoloģija" LTV1 24. jūnijā pulksten 21.10. Emocijas, atmiņas un liecības par Vara Braslas kaislīgo divsēriju filmu "Aija", kā Zane Jančevska kļuva par liktenīgo Aiju visai filmēšanas grupai un kā kino provēs uzvarēja Juris Žagars un Dita Krenberga. Dokumentālā filma sola negaidītus pavērsienus un negaidītus viesus, režisore Agita Cāne-Ķīle, scenāriste Daira Āboliņa. Pēc "Arheoloģijas" skatieties arī  Vara Braslas filmu "Aija" (1987).

Džoisa Didonato
Džoisa Didonato

Alternatīva tiem, kas neko negrib dzirdēt par saulgriežu rituāliem…

"Grammy" balvas ieguvēja, dēvēta par metāla mecosoprānu Džoisa Didonato uzstāsies Dzintaru koncertzālē 20. jūnijā Dzintaru koncertzālē. Pirmo reizi Latvijā neparastās balss zvaigzne prezentēs savu jauno projektu "Ēdene". Koncerta programmā  Hendeļa, Pērsela, Mālera, Vāgnera un Aivza mūzika. Muzicē itāļu kamerorķestris "Il Pomo d’Oro", un (atsaucoties uz ziņām) priekšnesumā iesaistīti būs arī 200 latviešu dziedošie bērni. Klasikā mūzika ar performances elementiem. Viss vispārākajā pakāpē.

Filma "Cirks"
Filma "Cirks"

Nakts kino

Absolūta klasika, absolūta labsirdība un kinematogrāfiska elegance ciklā "Vasara ar Čaplinu" "Splendid Garden" 21. jūnijā pulksten 22.30. Filma "Cirks" (1928) ir mēmā kino pērle ar visu no tā izrietošo. Neticami veikli, sarežģīti iestudēti kino gegi ar dzīvniekiem, akrobātiska veiklība katrā solī. Skumjais klauns ar melno katliņu ir ikonisks varonis, kuram just līdzi un smieties līdzi. Un mazliet tas ir arī mīlas stāsts. Melnbaltā kino maģija, kurā nepietrūkst krāsu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti