«Cilvēks ziņu virsrakstos»: Rīgas atkritumu sāga un iedzīvotāju aktivitāte
«Cilvēks ziņu virsrakstos»: Rīgas atkritumu sāga un iedzīvotāju aktivitāte
Šajā gadā līdz ar jaunā Rīgas atkritumu apsaimniekošanas operatora nosaukumu  “Tīrīga” ziņu virsrakstos regulāri parādījās pilsētas iedzīvotāju balss, ko pārstāvēja Apkaimju alianse. Šķiet, šoreiz tieši iedzīvotāju iesaistei bijusi liela loma monopola ieviešanas apturēšanā. Viens no nevalstiskās organizācijas pārstāvjiem Māris Jansons dalās pārdomās - kādas tendences pilsoniskajā aktivitātē iezīmējusi tā dēvētā “atkritumu krīze” un kas gaidāms nākotnē.  

ĪSUMĀ:
Iebildumu dēļ komisija nevienojas par ieceri pašvaldības ārkārtas vēlēšanās ievēlēt uz ilgāku termiņ...
Iebildumu dēļ komisija nevienojas par ieceri pašvaldības ārkārtas vēlēšanās ievēlēt uz ilgāku termiņu (papildināts)
Valdībā esošā "KPV LV" neatbalsta ne tikai domes atlaišanu, bet arī likumu grozījumus, kas ļautu pagarināt jaunievēlētās Rīgas domes deputātu pilnvaras uz pieciem gadiem. Daudzo iesniegto priekšlikumu un diskusiju dēļ Saeimas atbildīgajai komisijai otrdiena, 17.decembrī, tā arī neizdevās pabeigt darbu pie grozījumu sagatavošanas izskatīšanai galīgajā lasījumā.
Pūce sola pilnveidot Rīgas domes atlaišanas projektu; pieļauj iespēju vēlēšanas rīkot vēlāk
Pūce sola pilnveidot Rīgas domes atlaišanas projektu; pieļauj iespēju vēlēšanas rīkot vēlāk
Pēc Valsts kancelejas Juridiskā departamenta atzinuma, ka Ministru kabinetā iesniegtajā likumprojektā par Rīgas domes atlaišanu trūkst pietiekamas juridiskās argumentācijas, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce no “Attīstībai/Par!” pauda, ka ministrijas speciālisti līdz valdības sēdei normatīvu pilnveidos.  Taču, visticamāk, nāksies atteikties no nodoma februāra beigās rīkot ārkārtas vēlēšanas, pārliekot to termiņu – divus mēnešus pēc likuma pieņemšanas, kas varētu būt marta sākumā.
Māris Zanders: Ko ārkārtas vēlēšanas varētu mainīt galvaspilsētā?
Māris Zanders: Ko ārkārtas vēlēšanas varētu mainīt galvaspilsētā?
Vienam no komunistiskajiem līderiem pēckara Austrumeiropā tiek piedēvēts šāds misēklis svinīgas uzrunas laikā: “Vēl nesen mūsu valsts bija bezdibeņa priekšā. Kopš tā laika mēs esam spēruši lielu soli uz priekšu…” Par to, ka Rīgas dome ir nonākusi tās atlaišanas un ārkārtas vēlēšanu priekšā, ir runāts jau ilgāku laiku. Jautājums – par ko izvērtīsies šī atlaišana un ārkārtas vēlēšanas.