Ekonomika
Eksperti: Darba tirgus izaicinājumi – produktivitātes celšana un darbinieku pārkvalifikācija
Eksperti: Darba tirgus izaicinājumi – produktivitātes celšana un darbinieku pārkvalifikācija
Darba tirgu aizvien vairāk ietekmē darbaspēka novecošanās. Samazinās dzimstība, un palielinās pensijas vecuma iedzīvotāju skaits. Līdz ar pavasara un vasaras sezonas atnākšanu nedaudz palielinājusies aktivitāte darba tirgū, jo palielinājies pieprasījums pēc sezonāla darbaspēka, tomēr būtisks jaunu darbavietu un nodarbinātības palielinājums šogad nav gaidāms. Pēc Ekonomikas ministrijas prognozēm, bezdarba līmenis šogad varētu samazināties līdz vidēji 6,4%, savukārt nodarbināto skaits saglabāsies tuvu 2023. gada līmenim.
Francijas farmaceiti rīko streiku
Francijas farmaceiti rīko streiku
Francijā plašu streiku sākuši farmaceiti, kuri protestē pret medikamentu deficītu, aptieku slēgšanu un nepietiekamu darbinieku atalgojumu. Francijā šis ir pirmais farmaceitu streiks desmit gadu laikā.
OECD analītiķi meklē izeju Latgalei no «atpalicības slazda»
(papildināts)
OECD analītiķi meklē izeju Latgalei no «atpalicības slazda» (papildināts)
Ar skatu no malas Latgali šajās dienās iepazīst analītiķi no Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas jeb OECD. Viņi vērtēja – Latgale ir ne tikai no Rīgas attālākais reģions, bet visas Eiropas nomale, kas ekonomiski atpalicis, jo iekļuvis slazdā. Uzņēmēji Latgalē gatavojas palīdzēt pierobežas aizsargāšanai nepieciešamās infrastruktūras izbūvē, taču nevēlas palikt apdalīti. 
Vidējā alga «uz papīra» Latvijā gada laikā pieaugusi par 11% – līdz 1623 eiro
(papildināts)
Vidējā alga «uz papīra» Latvijā gada laikā pieaugusi par 11% – līdz 1623 eiro (papildināts)
Mēneša vidējā bruto darba samaksa valstī par pilnas slodzes darbu šī gada 1. ceturksnī pēc darba dienu un sezonāli nekoriģētiem datiem bija 1623 eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Salīdzinot ar pērnā gada 1. ceturksni, mēneša vidējais atalgojums palielinājies par 162 eiro jeb 11,0%. Samaksa par vienu nostrādāto stundu pirms nodokļu nomaksas pieaugusi līdz 10,65 eiro jeb par 16,0%.
Zemniekiem arī šogad netrūkst izaicinājumu laika apstākļu dēļ
Zemniekiem arī šogad netrūkst izaicinājumu laika apstākļu dēļ
Zemniekiem arī šogad netrūkst izaicinājumu laika apstākļu dēļ. Patlaban daudzviet ieildzis sausums, kā arī iepriekš postījumus radīja kailsals un salnas pavasarī. Graudaudzētājiem riskantākais ir ilgstošais sausums un tveice, savukārt augļkopji bažījas par krusas riskiem, kam patlaban trūkst apdrošināšanas piedāvājuma.
Eiropas Savienības ekonomika nav tikai vienotais tirgus, bet arī citi sadzīviski bonusi. Kas man no...
Eiropas Savienības ekonomika nav tikai vienotais tirgus, bet arī citi sadzīviski bonusi. Kas man no tā?
Eiropas Savienība (ES) primāri ir valstu ekonomiska apvienība, kas tiecas veicināt dalībvalstu ekonomiku ilgtspējīgu attīstību un līdzsvarotu izaugsmi. Lai arī par to, kam un kāpēc piešķirt naudu, galvenokārt lemj citas institūcijas, Eiroparlamentam pieder galavārds par ES budžetu, tas arī pieņem konkrētus lēmumus par ekonomisko krīžu risināšanu un noņem dažādus šķēršļus, lai atvieglotu iedzīvotāju dzīvi un uzņēmumu darbību.
Iecere par samazinātu PVN ēdināšanai turpina ceļu Saeimā
(papildināts)
Iecere par samazinātu PVN ēdināšanai turpina ceļu Saeimā (papildināts)
Samazinātas pievienotās vērtības nodokļa likmes 12% apmērā piemērošana sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem trešdien bija galvenais apspriežamais jautājums Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputātiem. Viedokļi šajā jautājumā dalās – nozare prasa piemērot samazināto likmi, taču Latvijas Banka un Finanšu ministrija ir pret.
Šogad aprīlī pirka mazāk pārtikas, bet vairāk degvielas nekā pirms gada
Šogad aprīlī pirka mazāk pārtikas, bet vairāk degvielas nekā pirms gada
Šogad aprīlī, salīdzinot ar 2023. gada aprīli, mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 0,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie kalendāri koriģētie dati salīdzināmajās cenās. Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 2,3%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, pieauga par 0,3%, autodegvielas – palielinājās par 2,4%.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd