Ekonomika
«Latvijas finieris» investē 16 miljonus eiro finiera ražotnē Kuldīgā
«Latvijas finieris» investē 16 miljonus eiro finiera ražotnē Kuldīgā
Koncerns AS "Latvijas finieris pagājušajā nedēļā Kuldīgā atklājis finieru ražotni "Kuldīgas fabrika", kas aprīkota ar tehnoloģiju, dodot iespēju no katra bērza apaļkoka iegūt maksimālo iespējamo finiera iznākumu. Ražošanas ēkā, iekārtās, tehnoloģijās un teritorijas labiekārtošanā investēti ap 16 miljoniem eiro, informēja uzņēmumā.
Augsto «Euribor» likmju dēļ auto mazāk pērk līzingā; biežāk lietā liek patēriņa kredītu vai iekrājum...
Augsto «Euribor» likmju dēļ auto mazāk pērk līzingā; biežāk lietā liek patēriņa kredītu vai iekrājumus
"Euribor" likmes pieaugums skāra ne tikai nekustamo īpašumu tirgu, kur darījumi notika galvenokārt sekundārajā dzīvokļu tirgū un faktiski apstājās darījumi jaunajos projektos, likmju pieaugums negatīvi ietekmēja arī auto nozari. Lai gan pērn jaunu auto tirgus pieauga par 10%, iedzīvotāji automašīnas iegādei mazāk izmantoja līzingu, priekšroku dodot patēriņa kredītam ar fiksētu likmi vai auto iegādei izmantoja savus uzkrājumus.
Kartupeļu laukos jau manītas Kolorādo vaboles. Kā cīnīties?
Kartupeļu laukos jau manītas Kolorādo vaboles. Kā cīnīties?
Dažos Latvijas novados kartupeļu laukus jau apsēdušas pirmās Kolorādo vaboles, kas var nodarīt lielu skādi tupeņiem. Speciālisti brīdina – lauki rūpīgi jāapseko un, parādoties šiem kaitēkļiem, nekavējoties jārīkojas, lai stādījumu saimnieki rudenī nepaliktu bez ražas.
«De facto»: Visa iecerētā «Rail Baltica» projekta izmaksas Latvijā – 9,5 miljardi eiro
«De facto»: Visa iecerētā «Rail Baltica» projekta izmaksas Latvijā – 9,5 miljardi eiro
Šī nedēļa "Rail Baltica" projektam bija kā pāri ejošs virpuļviesulis. Tagad ir skaidri zināms, ka visās trīs Baltijas valstīs tikai pirmā kārta vien izmaksās vairāk nekā 15 miljardus eiro, bet viss projekts – vairāk nekā 23 miljardus, un nevienai no valstīm šādas naudas nav. Latvijai kopējā summa aplēsta uz 9,6 miljardiem eiro, bet pirmā posma kopējās izmaksas varētu būt ap sešiem miljardiem. Latvijas valdība pēc ilgas lemšanas vienojās atgriezties pie sarežģītākā, bet Latvijai visērtākā pirmā posma scenārija – izlaižot vilcienu cauri visai Rīgai. Lai saprastu, vai tas patiešām ir izdarāms, valdība Satiksmes ministrijai uzdevusi sniegt atbildes līdz 30. jūnijam, ziņo LTV raidījums "De facto".
Igaunijā līdz rudenim paredz dārgu elektroenerģiju
Igaunijā līdz rudenim paredz dārgu elektroenerģiju
Igaunija šovasar piedzīvo negaidīti augstu elektrības cenu. Neraugoties uz to, ka ir vasara, kad elektrība ierasti ir lētāka, Igaunijas enerģētikas eksperti paredz augstas cenas līdz pat rudenim.
Jauniešu interese par darbu vasarā Augšdaugavas novadā šogad pieaugusi
Jauniešu interese par darbu vasarā Augšdaugavas novadā šogad pieaugusi
Tūkstošiem skolēnu pēc mācību gada beigām dodas izmantot sezonālā darba piedāvājumus. Nodarbinātības valsts aģentūrā dalībai skolēnu vasaras darbam pieteikušies ap 7000 skolēnu visā Latvijā. Darbus jauniešiem piedāvā arī pašvaldības un uzņēmēji. Un skolēnu atsaucības netrūkst. Arī Augšdaugavas novadā šovasar strādāt grib par ceturtdaļu vairāk jauniešu nekā pērn.
Četri studenti radījuši unikālu «latviešu prātu tīklu»
Četri studenti radījuši unikālu «latviešu prātu tīklu»
Reiz viens latviešu students lidmašīnā uz studiju vietu Vācijā satika otru latviešu studentu, un dzima ideja par "latviešu prātu tīklu" – unikālu virtuālo platformu, kurā viens otru var sameklēt ārvalstīs studējošie un studējušie tautieši. Nu ikvienam pieejams ērts rīks ar simbolisko nosaukumu "Tērbata". Ceļš līdz tam nav bijis viegls, idejas autors, no sirds mēģinot motivēt programmētājus, pat vedis viņiem no Vācijas piparkūkas un šokolādi – jo studentiem jau brīvu līdzekļu diži nav, un jaunieši pamata versiju produktam radījuši tikai saviem spēkiem.
Rīgā pārmērīgs slogs mājokļu izdevumu segšanai ir gandrīz 13% iedzīvotāju
Rīgā pārmērīgs slogs mājokļu izdevumu segšanai ir gandrīz 13% iedzīvotāju
Izdevumi par mājokļiem pieauguši visiem, un daudzās vietās tieši cenas ziņā pieejamu mājokļu trūkums kavē apdzīvotās vietas ekonomisko attīstību. Šīs problēmas jūtamas arī galvaspilsētā. Fakts, ka arvien vairāk rīdzinieku ir grūtības segt mājokļa izdevumus, nonācis arī Rīgas domes redzeslokā.
Sarunas par nodokļu izmaiņām turpināsies līdz vasaras beigām
Sarunas par nodokļu izmaiņām turpināsies līdz vasaras beigām
Pirms apmēram pusotra gada Finanšu ministrijas vadībā darbu sāka tā sauktā nodokļu darba grupa. Ambīcijas lielas – izvērtēt visus iespējamos scenārijus, ko darīt ar nodokļiem Latvijā. Iepriekš tika solīts – pirms Jāņiem vismaz ideju līmenī arī sabiedrībai taps zināms, kā varētu rīkoties tālāk. Tomēr tik ātri skaidrības vis nebūs – sarunas turpināšoties līdz vasaras beigām.
Latvijas ražotājs izmēģina robotus vēja ģeneratoru apkopei
Latvijas ražotājs izmēģina robotus vēja ģeneratoru apkopei
Liepājas osta šonedēļ kļuva par treniņu vietu robotam, kas apkopj vēja ģeneratorus. Robotu ražotājs – Latvijas uzņēmums – līdz šim apkalpojis tikai uz sauszemes izvietotos vēja parkus, bet šogad sāks strādāt arī jūrā esošajos. Latviešu izgudrotie roboti pilnībā spējot aizstāt cilvēka darbu, un pieprasījums pēc to pakalpojumiem pieaugot daudzviet pasaulē.
Mājokļu cenas Latvijā gada laikā palielinājušās par 3,7%
(papildināts)
Mājokļu cenas Latvijā gada laikā palielinājušās par 3,7% (papildināts)
Mājokļu cenas Latvijā 2024. gada 1. ceturksnī, salīdzinot ar 2023. gada 1. ceturksni, pieauga par 3,7%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes provizoriskie dati. Jauniem mājokļiem cenas palielinājās par 11,1%, un lietotiem mājokļiem vidējais cenu līmenis pieauga par 1,2%.
Zemnieku organizācijas risku fonda ieceri vērtē pozitīvi; daļai obligāts maksājums gan varētu būt iz...
Zemnieku organizācijas risku fonda ieceri vērtē pozitīvi; daļai obligāts maksājums gan varētu būt izaicinošs (papildināts)
Lai nodrošinātu atbalstu saimniecībām dažādu dabas stihiju gadījumā, Zemkopības ministrija jau nākamgad cer iedarbināt lauksaimniecības risku fondu. Šoreiz plānots, ka iemaksas fondā būtu jāveic obligāti visiem lauksaimniekiem. Zemnieku organizāciju pārstāvji ieceri vērtē pozitīvi, jo daļu lauksaimniecības risku patlaban nevar apdrošināt. Daļai zemnieku gan obligāts maksājums varētu būt arī izaicinošs, kā arī daļa ir apmierināta ar esošajām apdrošināšanas iespējām. Par ieceri vēl noritēs diskusijas nozares darba grupā.
Konkursā meklē jaunu «Latvijas pasta» vadītāju un valdes locekli
Konkursā meklē jaunu «Latvijas pasta» vadītāju un valdes locekli
VAS "Latvijas pasts" padome izsludinājusi atklātu konkursu uz uzņēmuma valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa amatiem. Vakancei var pieteikties līdz 5. jūlijam. Līdz jauna vadītāja un valdes locekļa pilnvaru apstiprināšanai uzņēmumā turpina darboties pagaidu valdes locekļi Beāte Krauze-Čebotare, Jānis Kūliņš un Pēteris Lauriņš.
VID kravās no ārzemēm atklāj viltotus sporta apavus un smaržas
VID kravās no ārzemēm atklāj viltotus sporta apavus un smaržas
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes amatpersonas Rīgas brīvostas muitas kontroles punktā no Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE) ievestā kravā atklāja lielu daudzumu viltotu sporta apavu. Citā kravā atklāti viltoti parfimērijas izstrādājumi ar populāru preču zīmju atdarinājumiem, informēja VID. Kopējais oriģinālo preču ražotājiem novērstais kaitējums pārsniedz 217 000 eiro.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd