Eiropas Komisija Latvijas ekonomikai šogad prognozē Baltijas valstīs otru straujāko izaugsmi

Lielākajā daļā Eiropas Savienības (ES) valstu šogad notiks lēna izaugsme 1% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), liecina Eiropas Komisijas (EK) pavasara ekonomikas prognoze. Neliela recesija ir gaidāma tikai Igaunijā. Tiek plānots, ka Latvijas izaugsme pārsniegs vidējo Eiropas Savienībā un sasniegs 1,7% no IKP. Salīdzinājumam – Lietuvas ekonomika šogad pieaugs nedaudz straujāk, proti par 2%.

Eiropas Savienības ekonomikas komisārs Paolo Džentiloni uzsvēra, ka arī inflācija sāk stabilizēties.

"Kopš gada sākuma inflācija ir samazinājusies arvien vairāk un turpinās to darīt, sasniedzot Eiropas Centrālās bankas (ECB) noteikto mērķi 2025. gada otrajā pusē. Vispārējais valdības parāds ES šogad atsāks samazināties, bet nedaudz pieaugs nākamgad. Protams, ka dažādi riski un neskaidrības paliek. Tie ir ļoti nopietni un lielākoties saistīti ar karu pie mūsu robežām un Tuvajos Austrumos," viņš teica.

Tikmēr EK jaunākajās ekonomikas prognozēs lēsts, ka Latvijas IKP šogad palielināsies par 1,7%. Komisija Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozi saglabājusi nemainīgu salīdzinājumā ar februārī izteiktajām prognozēm.

Vienlaikus trešdien publiskotajās pavasara prognozēs EK sagaida, ka Latvijas ekonomika nākamajā gadā palielināsies par 2,6%, nevis par 2,7%, kā tika lēsts ziemas prognozēs.

Tāpat EK sagaida, ka inflācija Latvijā šogad un nākamgad veidos attiecīgi 1,6% un 2%.

Paredzams, ka 2024. gadā Latvijas ekonomikas izaugsme paātrināsies, jo paātrināsies iedzīvotāju ienākumu pieauguma temps un palielināsies mājsaimniecību pirktspēja. Gaidāms, ka valsts izdevumi saglabāsies augsti, jo īpaši pateicoties papildu finansējumam veselības aprūpei un pētniecībai. Turklāt tiek prognozēts, ka 2024. gadā palielināsies Eiropas Savienības (ES) finansētās investīcijas. Vienlaikus paredzams, ka preču eksports un imports 2024. gadā pakāpeniski atjaunosies. Tomēr gaidāms, ka pakalpojumu eksports atgūsies vien 2025. gadā, jo transporta pakalpojumu eksporta uz Krieviju zaudējuma ietekme būs jūtama visu 2024. gadu, norāda EK.

Straujāko ekonomikas izaugsmi Baltijas valstīs EK šogad sagaida Lietuvā, valsts IKP pieaugot par 2%. Nākamgad komisija sagaida, ka Lietuvas IKP palielināsies par 2,9%.

Inflācija Lietuvā šogad un nākamgad lēsta attiecīgi 1,9% un 1,8% apmērā.

Savukārt attiecībā uz Igauniju EK sagaida, ka šogad IKP saruks par 0,5%, taču nākamgad palielināsies par 3,1%. EK vērtējumā, inflācija Igaunijā šogad veidos 3,4%, bet 2025. gadā tā samazināsies līdz 2,1%.

EK pavasara ekonomikas prognozēs lēsts, ka šogad ES ekonomikā gaidāms kāpums par 1%, bet nākamgad būs pieaugums par 1,6%. EK vērtējumā, eirozonas ekonomikas izaugsme šogad un nākamgad veidos attiecīgi 0,8% un 1,4%.

Inflācija ES šogad prognozēta 2,7% apmērā, bet nākamgad tai paredzēts samazinājums līdz 2,2%, savukārt eirozonā tā atbilstoši EK prognozēm būs attiecīgi 2,5% un 2,1%.

EK šogad IKP kāpumu prognozē visās ES dalībvalstīs, izņemot Igaunijā un Somijā, kur IKP, pēc EK vērtējuma, saglabāsies nemainīgs. Straujākā izaugsme tiek gaidīta Maltā (+4,6%), Rumānijā un Horvātijā (abās valstīs +3,3%), Kiprā un Polijā (+2,8%), kā arī Dānijā (+2,6%). Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā šogad prognozēta vien 0,1% augšupeja, kas arī būs vājākā izaugsme ES.

EK katru gadu (pavasarī un rudenī) publicē divas visaptverošas prognozes un divas starpposma prognozes (ziemā un vasarā). Starpposma prognozes ietver gada un ceturkšņa IKP un inflāciju par attiecīgo gadu un nākamo gadu attiecībā uz visām dalībvalstīm, kā arī ES un eirozonu kopumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti