Anna Ūdre

Anna Ūdre


Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Lielbritānijā īpaša ierīce palīdz ieturēt distanci citam no cita
Lielbritānijā īpaša ierīce palīdz ieturēt distanci citam no cita
Laikā, kad Lielbritānijas valdība meklē veidus, kā novērst otro Covid-19 uzliesmojuma vilni, kāds Anglijas robotikas uzņēmums izstrādājis īpašu ierīci "Bump", kas palīdz ieturēt distanci citam no cita. "Bump" palīdzējis pašam uzņēmumam novērst vīrusa izplatību savu darbinieku vidū.
Tihanovska Briselē: Bez ārvalstu atbalsta Lukašenko režīmam naudas pietiks 5-8 nedēļām
(papildināts)
Tihanovska Briselē: Bez ārvalstu atbalsta Lukašenko režīmam naudas pietiks 5-8 nedēļām (papildināts)
Bez ārvalstu atbalsta pašreizējā Baltkrievijas līdera Aleksandra Lukašenko režīmam pietiks naudas vēl tikai piecām līdz astoņām nedēļām. Pēc tam viņš nespēs samaksāt pat algas milicijai un OMON. Tā pirmdien, 21. septembrī, Briselē paziņoja Baltkrievijas opozīcijas politiķe Svetlana Tihanovska un viņas sabiedrotie. Tādēļ, pēc viņas domām, ir būtiski nedot naudu Lukašenko režīmam.
Eksperti: ES jāsniedz kompetence un finansiāls atbalsts baltkrievu tautai
Eksperti: ES jāsniedz kompetence un finansiāls atbalsts baltkrievu tautai
Kamēr Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pēc palīdzības vērsies Maskavā, opozicionāre Svetlana Tihanovska tiekas ar Eiropas Savienības (ES) līderiem, piemēram, Lietuvā un Polijā. Gan Baltkrievijas varas iestādēm, gan opozīcijai šobrīd nepieciešams atbalsts. Lukašenko tas nepieciešams, lai turētos pie varas, bet opozīcijai un ielās izgājušajiem iedzīvotājiem – lai turpinātu izdarīt spiedienu uz vadību.
Minskā aizturēti simtiem cilvēku
(papildināts)
Minskā aizturēti simtiem cilvēku (papildināts)
Baltkrievijas varasiestādes svētdien, 13. septembrī, galvaspilsētā Minskā aizturējušas simtiem cilvēku (Baltkrievijas Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka svētdien līdz pulksten 19 Minskā aizturēti vairāk nekā 400 protestētāju), kuri devās uz protesta akciju pret autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko. Cilvēki izgāja ielās par spīti vakar notikušajiem masveidīgajiem arestiem sieviešu gājiena laikā. Demonstrācijas un aresti šodien notikuši arī citās lielākajās Baltkrievijas pilsētās.
Sazvērestības teorijas par Covid-19 – kāpēc cilvēki tām tic?
Sazvērestības teorijas par Covid-19 – kāpēc cilvēki tām tic?
Kopš Covid-19 pandēmijas sākuma dažādas sazvērestības teorijas, baumas un cita veida nepatiesa informācija interneta vidē izplatījusies kā neapvaldāms ugunsgrēks. Cilvēki apšauba gan to, ka vīruss eksistē, gan tā izcelsmi, gan arī dažādu valstu ieviesto ierobežojumu nepieciešamību.
Habarovskā nerimst protesti pret Maskavu un «Vienoto Krieviju»
Habarovskā nerimst protesti pret Maskavu un «Vienoto Krieviju»
Krievijas Tālo austrumu pilsētā Habarovskā, kas atrodas netālu no robežas ar Ķīnu, protesti kļuvuši par ikdienas rituālu. Darba dienu vakaros ielās iziet vairāki desmiti cilvēku, bet nedēļas nogalēs pilsētā valda plaša pulcēšanās. Šī diena nav bijusi izņēmums. Plašāk Annas Ūdres un Habarovskas žurnālistes Aleksandras Tepļakovas sižetā.
Baltkrievu opozicionārs Latuško: Masveida protesta akcijas nevar turpināties gadiem
Baltkrievu opozicionārs Latuško: Masveida protesta akcijas nevar turpināties gadiem
Vairums Baltkrievijas opozīcijas līderu pašlaik vai nu atrodas ārzemēs, vai apcietinājumā. Kaut arī baltkrievi jau otro mēnesi iziet ielās un turpina pieprasīt varas maiņu, valsts vadītājs Aleksandrs Lukašenko neplāno atkāpties. LTV sarunājās ar Baltkrievijas opozīcijas izveidotās Koordinācijas padomes prezidija locekli, bijušo kultūras ministru un diplomātu Pāvelu Latuško, lai noskaidrotu, kādi ir opozīcijas turpmākie plāni. 
Baltkrievi lūdz ANO nosūtīt miera uzturēšanas misiju
Baltkrievi lūdz ANO nosūtīt miera uzturēšanas misiju
Uz Baltkrieviju būtu nepieciešams nosūtīt Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) miera uzturēšanas misiju. Ar šādu paziņojumu ANO Ģenerālajai Asamblejai nākusi klajā baltkrievu rakstniece Nobela prēmijas laureāte Svetlana Aleksijeviča kopā ar Baltkrievijas Žurnālistu asociācijas prezidentu Andreju Bastuņecu un Parīzē bāzētās starptautiskās organizācijas "Reportieri bez robežām" ģenerālsekretāru Kristofu Deluāru.
Baltkrievijas eksperts: Revolūcija nevar notikt bez līderiem
Baltkrievijas eksperts: Revolūcija nevar notikt bez līderiem
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko turpina vardarbīgi apspiest opozīciju, aizturot vai citādi represējot protesta kustības līderus. Lai noturētos pie varas, Lukašenko cer uz Maskavas atbalstu. Somijas ārpolitikas institūta Krievijas programmas direktors Arkādijs Mošess intervijā LTV uzsvēra, ka revolūcija nevar notikt bez līderiem.   
Igaunijā ievieš «digitālo klejotāju» vīzas
Igaunijā ievieš «digitālo klejotāju» vīzas
Covid-19 pandēmijas dēļ miljoniem cilvēku ir spiesti strādāt no mājām. Tie, kuriem nepieciešams tikai dators un stabils interneta savienojums, pārdomā, vai vispār kādreiz vajadzēs atgriezties biroju telpās. Šo mūsdienu fenomenu plāno izmantot Igaunija.
Baltijas valstis un Ziemeļvalstis nosoda vēršanos pret Baltkrievijas opozīciju
Baltijas valstis un Ziemeļvalstis nosoda vēršanos pret Baltkrievijas opozīciju
Starptautiskajai sabiedrībai ir nepieciešams izmantot visus rīcībā esošos instrumentus, lai apturētu vardarbību pret miermīlīgiem protestētājiem, kā arī veicinātu Baltkrievijas varas dialogu ar opozīciju un sabiedrību. To uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (“Jaunā Vienotība”), piedaloties Baltijas valstu un Ziemeļvalstu ārlietu ministru sanāksmē.
Vairākiem Baltkrievijas opozicionāriem aizdomās turētā statuss par mēģinājumiem sagrābt varu
(papild...
Vairākiem Baltkrievijas opozicionāriem aizdomās turētā statuss par mēģinājumiem sagrābt varu (papildināts)
Pazudusī Baltkrievijas opozīcijas līdere Marija Koļesņikova aizturēta un atrodas izmeklēšanas izolatorā Minskā. Šādu informāciju saņēma viņas tuvinieki. Viņai piemērots aizdomās turētās statuss lietā par mēģinājumu sagrābt varu valstī. Aizturēti arī vairāki viņas kolēģi. Tikmēr Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pieļāvis iespēju rīkot pirmstermiņa vēlēšanas.
Ukraina: Baltkrievijas opozicionāri tiek vardarbīgi deportēti
(papildināts)
Ukraina: Baltkrievijas opozicionāri tiek vardarbīgi deportēti (papildināts)
Joprojām nav zināma Baltkrievijas opozīcijas Koordinācijas padomes pārstāves Marijas Koļesņikovas atrašanās vieta. Baltkrievu robežsargi paziņojuši, ka Koļesņikova kopā ar diviem citiem padomes locekļiem ir centusies bēgt uz Ukrainu. Kijeva šādu informāciju noraida – divi no baltkrievu opozicionāriem tiešām Ukrainā ir ieradušies, bet Koļesņikovas atrašanās vieta tā arī joprojām nav zināma. Turklāt ukraiņu amatpersonas uzsver, ka šī nav bijusi brīvprātīga izceļošana, bet gan vardarbīga deportācija.
Nolaupīta Baltkrievijas opozīcijas līdere Marija Koļesņikova
(papildināts)
Nolaupīta Baltkrievijas opozīcijas līdere Marija Koļesņikova (papildināts)
Baltkrievijā turpinās protesti pret pašreizējo valsts vadību. Nedēļas nogalē miermīlīgos protestos piedalījās tūkstošiem cilvēku. Drošības darbinieki aizturējuši simtiem protesta dalībnieku, kā arī vairākus žurnālistus. Bet pirmdien, 7. septembrī, pazudusi viena no opozīcijas kustības līderēm Marija Koļesņikova. Pašlaik nav zināms, kur viņa aizvesta.
Habarovskā turpinās protesti pret Kremli; pauž atbalstu arī Baltkrievijas tautai
Habarovskā turpinās protesti pret Kremli; pauž atbalstu arī Baltkrievijas tautai
"Es, mēs esam Sergejs Furgals!", "Mūsu izvēle ir Furgals!", "Krievija bez Putina" - ar šādiem saukļiem kopš jūlija sākuma ielās iziet tūkstošiem Habarovskas iedzīvotāju, pieprasot aizturētā Habarovskas novada gubernatora Sergeja Furgala atbrīvošanu. Demonstrācijās izrāda atbalstu arī Baltkrievijai, redzami arī Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija portreti.
Viktora Coja dziesma «Pārmaiņas!» – Baltkrievijas opozīcijas simbols
Viktora Coja dziesma «Pārmaiņas!» – Baltkrievijas opozīcijas simbols
Lietuvā šobrīd atrodas ne tikai Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska, bet arī citi, kuri bēguši no Baltkrievijas varas iestāžu represijām. Piemēram, divi baltkrievu skaņu inženieri, kuri valdības rīkota pasākuma laikā pirms prezidenta vēlēšanām Minskā atskaņoja leģendāro Viktora Coja dziesmu "Peremen!" jeb "Pārmaiņas!". Skaņu inženierus uz desmit dienām apcietināja. Bet dziesma vēlāk kļuva par Baltkrievijas protestētāju himnu.
Tramps pieņem nomināciju prezidenta amatam
Tramps pieņem nomināciju prezidenta amatam
Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidents Donalds Tramps oficiāli pieņēmis nomināciju prezidenta amata otrajam termiņam. Uzrunājot vēlētājus Republikāņu partijas Nacionālā konventa pēdējā vakarā, Tramps apgalvoja, ka Demokrātu partijas kandidāts Džo Baidens ir sociālists, kurš iznīcinās ASV nākotni.

"Šī ir vienojoša nacionālā programma, kas vienos mūsu valsti. Tāpēc šovakar saku visiem amerikāņiem, ka šīs ir svarīgākās vēlēšanas mūsu valsts vēsturē. Tādas atšķirības partiju un personu ideoloģijā, filozofijā un vīzijā nav bijušas.
Baltkrievijā aiztur vairāk nekā divsimt cilvēku
(papildināts)
Baltkrievijā aiztur vairāk nekā divsimt cilvēku (papildināts)
Baltkrievijā turpinās plašas demonstrācijas un iedzīvotāji pieprasa atkārtotas vēlēšanas. Valsts vadītājs Aleksandrs Lukašenko gan nedomā padoties. Ceturtdien protestu laikā aizturēti vairāk nekā 260 cilvēki, no kuriem arī vismaz 50 žurnālisti. Vairākus no viņiem šodien paredzēts tiesāt par piedalīšanos nesankcionētos mītiņos. Daži tiek apsūdzēti par strādāšanu bez akreditācijas, viens Zviedrijas pilsonis no valsts izraidīts. Tikmēr Ukraina paziņojusi, ka uz laiku pārtrauc jebkādus oficiālos kontaktus ar Baltkrieviju.
Baltkrievijas opozīciju atbalsta arī ASV un citās valstīs
Baltkrievijas opozīciju atbalsta arī ASV un citās valstīs
Atbalsta akcijas Baltkrievijas tautai notiek gandrīz ikdienu dažādās pasaules valstīs. Piemēram,  Amerikas Savienotajās Valstīs, arī Ukrainā, Vācijā un citviet vienlaikus norisinājās demonstrācijas, kuru laikā tika pievērsta uzmanība cilvēktiesību pārkāpumiem Baltkrievijā. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd