Anna Ūdre

Anna Ūdre


Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Baltkrievijā turpinās protesta akcijas pret Lukašenko
(papildināts)
Baltkrievijā turpinās protesta akcijas pret Lukašenko (papildināts)
Baltkrievijā jau ceturto dienu turpinās protesta akcijas, kuru iemesls ir iespējamā prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošana, lai pašreizējais valsts vadītājs Aleksandrs Lukašenko saglabātu varu. Vakar protesti bija miermīlīgāki, taču spēka struktūru pārstāvji turpina pielietot spēku pret aktīvistiem. Baltkrievijas Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka aizvadītās diennakts laikā aizturēti gandrīz 700 protestētāji. Eiropas Savienība un ASV neizslēdz iespēju noteikt jaunas sankcijas pret Baltkrieviju.
Kubā pakāpeniski atceļ Covid-19 ierobežojumus
Kubā pakāpeniski atceļ Covid-19 ierobežojumus
Dažādus Covid-19 laika ierobežojumus atceļ visdažādākajās pasaules valstīs. Arī Kubā pēc vairāku mēnešu karantīnas iedzīvotājiem ļauts brīvāk pārvietoties, kā arī atsākt uzņēmējdarbību. Starptautiskais tūrisms gan vēl nav atļauts.
Spānijā piemin Covid-19 upurus
Spānijā piemin Covid-19 upurus
Ar īpašām ceremonijām Spānijā piemin Covid-19 upurus, kā arī tos, kuri vīrusa uzliesmojuma laikā pakļāvuši sevi vislielākajam riskam – mediķus, veikalu darbiniekus un citus.
Maskavā protestos pret konstitūcijas izmaiņām vairāk nekā 140 aizturēto
(papildināts)
Maskavā protestos pret konstitūcijas izmaiņām vairāk nekā 140 aizturēto (papildināts)
Protestējot pret izmaiņām konstitūcijā, Maskavā ielās izgāja simtiem cilvēku. Iedzīvotāji iebilst pret izmaiņām, kas ļautu prezidentam Vladimiram Putinam kandidēt uz vēl diviem termiņiem, tā paliekot pie varas līdz 2036.gadam. Protesta laikā sanākušie vāca parakstus par referenduma rezultātu anulēšanu. Aizturēti vairāk nekā simts cilvēku.
Norvēģijā pieaug autoavāriju skaits
Norvēģijā pieaug autoavāriju skaits
Ņemot vērā Covid-19 ierobežojumus, daudzi sākuši iepazīt savas valsts skaistākās dabas takas, ezerus un citus dabas objektus. Tā dara ne tikai Latvijā, bet arī Norvēģijā. Pieaugot braucēju  skaitam, uz lielceļiem diemžēl pieaug arī avāriju skaits. 
Atceļ EK lēmumu piedzīt no «Apple» Īrijā nenomaksātos nodokļus
Atceļ EK lēmumu piedzīt no «Apple» Īrijā nenomaksātos nodokļus
Amerikas Savienoto Valstu tehnoloģiju uzņēmumam "Apple" nebūs jāatmaksā 13 miljardi eiro, lai kompensētu uzņēmuma nenomaksātos nodokļus Īrijā. Tā lēmusi Eiropas Savienības Vispārējā tiesa.

Eiropas Komisija (EK) 2016. gadā uzsāka procesu pret "Apple", norādot, ka uzņēmuma priekšrocības Īrijā ir pretrunā ar Eiropas Savienības tiesību normām, kas regulē valsts atbalstu uzņēmumiem.
Norvēģijā uzbrucējs sadur trīs sievietes; viena mirusi
Norvēģijā uzbrucējs sadur trīs sievietes; viena mirusi
Norvēģijā kāds uzbrucējs sadūris vairākas sievietes, un pēc gūtajiem ievainojumiem viena mirusi. Divas cietušās atrodas kritiskā stāvoklī slimnīcā. Policija aizturējusi kādu 31 gadus vecu vīrieti, kurš jau iepriekš bijis sodīts.
Francijā atzīmē Bastīlijas ieņemšanas dienu
Francijā atzīmē Bastīlijas ieņemšanas dienu
Francijā otrdien valsts svētki – Bastīlijas ieņemšanas diena. Šī diena saistās ar notikumiem Parīzē 1789. gada 14. jūlijā. Tad parīzieši ieņēma Bastīliju – viduslaiku cietoksni, kas līdz tam bija kalpojis kā cietums un arsenāls. Tas bija izšķirošais brīdis Lielajai Franču revolūcijai.

Atšķirībā no citām reizēm, šogad nozīmīgo svētku militārā parāde veltīta Covid-19 laika varoņiem. Tiek godināti ātrās palīdzības automašīnu vadītāji, lielveikalu kasieri, pasta darbinieki un mediķi.
ANO brīdina par bada izplatīšanos Covid-19 dēļ
(papildināts)
ANO brīdina par bada izplatīšanos Covid-19 dēļ (papildināts)
Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) ceļ trauksmi par Covid-19 pandēmijas smago ietekmi uz nabadzību un bada izplatīšanos. ANO ikgadējais ziņojums liecina, ka pērn hronisku badu pasaulē izjuta aptuveni 100 miljoni cilvēku, kas ir par 10 miljoniem vairāk nekā vēl pirms gada.
Riodežaneiro maskas jāvalkā arī pludmalē
Riodežaneiro maskas jāvalkā arī pludmalē
Ņemot vērā Covid-19 izplatību, Brazīlijas pilsētā Riodežaneiro sejas masku valkāšana ir obligāta. Šis noteikums attiecas arī uz tiem, kuri vēlas apmeklēt pludmales.  
Pasaulē rekordaugsts Covid-19 slimnieku pieaugums
Pasaulē rekordaugsts Covid-19 slimnieku pieaugums
Pagājušajā diennaktī pasaulē reģistrēts rekordaugsts ar Covid-19 saslimušo skaita pieaugums. Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem inficēto skaits pieaudzis par vairāk nekā 230 tūkstošiem. Kopumā pasaulē Covid-19 skāris aptuveni 13 miljonus cilvēku. Visvairāk saslimušo ir Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV), Brazīlijā, Indijā un Krievijā. 
Vairāk nekā 80 miljonāri nākuši klajā ar aicinājumu paaugstināt nodokļus bagātajiem
Vairāk nekā 80 miljonāri nākuši klajā ar aicinājumu paaugstināt nodokļus bagātajiem
Vairāk nekā 80 miljonāri pirmdien, 13. jūlijā, atklātā vēstulē aicinājuši valdības visā pasaulē piemērot bagātniekiem lielākus nodokļus, lai palīdzētu finansēt ekonomikas atveseļošanu no krīzes, ko radījusi jaunā koronavīrusa pandēmija. Cīnoties ar pandēmiju un tās sekām ekonomikā, vairākas valstis jau ir ierosinājušas ideju palielināt nodokļus.
Zēlandes iedzīvotāji plašā pulkā vakariņo pludmalē
Zēlandes iedzīvotāji plašā pulkā vakariņo pludmalē
Covid-19 dēļ vairums pasākumu atcelti vai pārcelti uz citu laiku. Sabiedriskā dzīve daudzviet ir ierobežota, bet tas licis pasākumu organizatoriem kļūt radošākiem. Piemēram, Dānijā uzrīkots pasākums diviem tūkstošiem cilvēku, vienlaikus ievērojot visus drošības pasākumus.    
Protesti Serbijā nerimst
Protesti Serbijā nerimst
Protesti Serbijā, kas aizsākās otrdien pēc valdības nodoma atjaunot daudz stingrākus ierobežojumus koronavīrusa pandēmijas dēļ, turpinājās arī vakar. Kaut gan valdība tomēr atteicās no lēmuma, piemēram, nedēļas nogalē ieviest komandantstundu, iedzīvotāji turpina iziet ielās, izrādot neapmierinātību ar valdību un prezidentu. 
Srebreņicas slaktiņam - 25
(papildināts)
Srebreņicas slaktiņam - 25 (papildināts)
Bosnijas musulmaņi šodien piemin 25. gadadienu kopš Srebreņicas slaktiņa. 1995. gadā serbu spēki dažu dienu laikā nogalināja aptuveni 8 tūkstošus musulmaņu vīriešu un zēnu. Sagaidāms, ka šīgada piemiņas pasākumi būs skaitliski mazāk apmeklēti koronavīrusa radīto ierobežojumu dēļ.
Zviedrijā atklāta izstāde «Infekciozs»
Zviedrijā atklāta izstāde «Infekciozs»
Zviedrijā atklāta izstāde ar nosaukumu "Infekciozs". Tā stāsta par dažādiem ar pandēmiju saistītiem jautājumiem un apskatāma Stokholmas Nobela prēmijas muzejā, kas veltīts dažādiem izciliem atklājumiem, kā arī sniegumiem zinātnē un kultūrā.
ASV turpinās protesti, tiek demontēti pieminekļi
ASV turpinās protesti, tiek demontēti pieminekļi
Amerikas Savienotajās Valstīs turpinās protesti, kas aizsākās pēc afroamerikāņa Džordža Floida nāves. Protestētāji daudzviet gāzuši statujas un pieminekļus, kas, viņuprāt, simbolizē verdzības koloniālo pagātni, kā arī saistās ar rasismu.
Eiropā dažviet atkārtoti Covid-19 uzliesmojumi
Eiropā dažviet atkārtoti Covid-19 uzliesmojumi
Kaut arī visās Eiropas valstīs mīkstina Covid-19 pandēmijas laikā ieviestos ierobežojumus, dažviet reģistrēti vīrusa uzliesmojumi. Tāpēc dažu valstu pilsētās karantīna ieviesta atkārtoti.
Kanādā pakāpeniski atceļ Covid-19 ierobežojumus
Kanādā pakāpeniski atceļ Covid-19 ierobežojumus
ASV kaimiņvalsts Kanāda ir viena no valstīm, kuru Brisele šonedēļ iekļāva drošo valstu sarakstā. Tas nozīmē, ka teorētiski kanādiešiem ļauts ieceļot Eiropas Savienībā. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz jauno Covid-19 gadījumu skaitu pēdējās 14 dienās, vispārējo slimības izplatības tendenci, kā arī valdības rīcību krīzes situācijā. Kanāda gan savas robežas vēl stingri sargā. Tur ierobežojumus mīkstina pakāpeniski.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd