Eirovīzija

Eirovīzijas dziesmu konkurss. Pirmais pusfināls

Eirovīzija

Iešūpo Eirovīziju! Diskusija

Eirovīzijas dziesmu konkurss. Otrais pusfināls

Dons ar dziesmu «Hollow» iekļūst Eirovīzijas finālā

Pēc ilgākas pauzes Latvijai atkal būs iespēja uzstāties Eirovīzijas finālā, to nodrošinājis mūziķis Dons ar dziesmu "Hollow".

Iepriekšējā reize, kad Latvijas pārstāvis kāpa uz Eirovīzijas fināla skatuves, bija 2016. gadā, un to paveica Justs ar dziesmu "Heartbeat".

Finālā tiek arī Grieķijas, Šveices, Austrijas, Armēnijas, Gruzijas, Igaunijas, Izraēlas, Norvēģijas un Nīderlandes pārstāvji. Tas nozīmē, ka visas trīs Baltijas valstis būs uz skatuves sestdien, 11. maijā.

Aiz strīpas otrajā pusfinālā palikuši Maltas, Albānijas, Čehijas, Dānijas, Sanmarīno un Beļģijas priekšnesumi.

Preses konferencē Malmē pēc Eirovīzijas otrā pusfināla Dons sacīja, ka šodien bija īpaša diena viņa dzīvē: "Es nekad neesmu juties tik lepns būt daļai no Latvijas nācijas, būt latvietis.

Mēs esam vienīgā valsts pasaulē, kam ir tauriņa forma. Tauriņš simbolizē cerību un brīvību, jo, lai būtu par tauriņu, tev ir jālido un tev ir jābūt brīvam. Un katra valsts pasaulē ir pelnījusi būt brīva."

Jautāts, ko viņam nozīmē uzvarēt tik spraigā konkurencē un ko nozīmē iekļūt finālā kopā ar Baltijas valstīm, Dons sacīja, ka ikvienam māksliniekam ceļojums šāda līmeņa konkursā ir emocionāls un satraucošs brīdis: "Es teiktu, ka es saglabāju sevī ikvienu labu vēlējumu, katru labu vārdu, arī no daudziem jums, kas ir šeit telpā, ar kuriem es patiešām parunāju iepriekš. Šis siltums pats par sevi dod man pārliecību palikt pazemīgam un būt cilvēkam."

Runājot par dziesmas patieso vēsti, Dons žurnālistiem bilda: ""Hollow" stāsts ir par to, ka mūsu dzīvēs ir tik daudz grūtību un problēmu – katru dienu, visādu, muļķīgu problēmu un lielu problēmu. Taču, ja mēs nepieturamies pie maza cerību stara, kas ir kaut kur augšā Visumā, kas mūs izvilks ārā no tās bedres, kurā dažreiz esam... Mums ir jāturas. Ir cerība un gaiša nākotne mums visiem. Es tiešām tam ticu ar visu sirdi."

Dona balāde "Hollow" tapusi kopā ar īru dziesmu autoru un producentu Liamu Gedesu (Liam Geddes) un amerikāņu dziesmu autori Keitu Nortropu (Kate Northrop) un sākotnēji tika izdota latviešu valodā ar nosaukumu "Lauzto šķēpu karaļvalsts". Versija latviešu valodā atzīta par "Muzikālās bankas 2023" vērtīgāko dziesmu. Dziesmu producējis Liams Gedess kopā ar Rūdolfu Budzi jeb DJ Rudd.

Raksturojot dziesmu "Hollow", Dons iepriekš izvēlējies minēt iemīļotā latviešu dzejnieka vārdus: "Imants Ziedonis ir teicis: "Šausmīgi daudz patiesību. Nojukt var, ja nav savējās." Tas ir tas kodols, kā es sajūtu šo dziesmu, šo vēstījumu par to, kas notiek apkārt un kā mēs redzam sevi starp visu šo notikumu gūzmu, un cik tas viss reizēm pieriebjas, un tad gribas izlauzties brīvībā." 

Dona ceļš uz Eirovīzijas otrā pusfināla skatuvi

Lai arī dziedātājs ar pārliecību kļuva par Latvijas Televīzijas dziesmu konkursa "Supernova" uzvarētāju, sabiedrībā valdīja šaubas, vai dziesma tiks tālāk par pusfinālu. Pētījumu centra "Norstat" aptauja martā vēstīja, ka 24% respondentu uzskata – Donam neizdosies tapt par vienu no 10 pusfināla dalībniekiem, kas spēkosies par uzvaru Eirovīzijas finālā.

Savukārt īsi pirms fināla, raidījuma "Gudrs, vēl gudrāks" Eirovīzijas speciālizlaidumā dziedātājs Roberto Meloni apsolīja – ja Dons tiks finālā, viņš nodzīs matus "uz nullīti".

Jāpiebilst, ka šogad visa atbildība par to, kas no pusfināla tiks finālā, bija tikai uz skatītāju pleciem – starptautiskā žūrija balsošanā nepiedalījās. 

Eirovīzijas otrā pusfināla dalībnieki:

Malta | Sarah Bonnici – Loop

 

Albānija | Besa – Titan

 

Grieķija | Maria Satti – Zari

 

Šveice | Nemo – The Code

 

Čehija |  Aiko – Pedestal

 

Austrija | Kaleen – We Will Rave

 

Dānija | Saba – Sand

 

Armēnija | Ladaniva – Jako

 

Latvija | Dons – Hollow

 

Sanmarino | Megara – 11:11

 

Gruzija | Nutsa Buzaladze – Firefighter

 

Beļģija | Mustii – Before the Party's Over

 

Igaunija | 5miinust x Puuluup" – (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi

Izraēla | Eden Golan – Hurricane

 

Norvēģija | Gåte – Ulveham

 

Nīderlande | Joost Klein – Europapa

 

Fināla diena

Eirovīzijas fināla vakarā, 11. maijā, pulksten 21.10 pie ekrāniem aicinās Jānis Pētersons no grupas "Citi zēni", kā arī mūziķis Kaspars Ansons un grupas "Vēstulēs" dalībnieki, lai jautrā, tomēr izzinošā diskusijā "Iešūpo Eirovīziju!" apspriestu, kā šogad konkursā sokas Donam un kas gaidāms finālā. Būs arī iespēja ielūkoties konkursa aizkulisēs un uzklausīt Latvijas delegācijas pārstāvjus.

Savukārt pulksten 22.00 beidzot būs laiks just līdzi norisēm Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā! Eirovīzijas oficiālais sauklis "Vienoti mūzikā" atspoguļo mūzikas spēku, kas saved kopā cilvēkus no visas pasaules. Daudzveidība būs viena no šī gada konkursa galvenajām iezīmēm, svinot dažādību ne tikai mūzikā, bet arī emocijās!

Finālā balsošana sāksies jau īsi pirms pirmās dziesmas.

Visas konkursa tiešraides no Malmes arēnas vada Holivudas aktrise Malina Akermane un Eirovīzijas veterāne, komiķe Petra Mede. Latvijā Eirovīzijas fināla tiešraidi komentēs Toms Grēviņš un Lauris Reiniks.

Šī ir trešā reize, kad Malmē notiek Eirovīzijas dziesmu konkurss – iepriekš 1992. un 2013. gadā –, un septītā reize, kad konkurss notiek Zviedrijā. 1975., 2000 un 2016. gadā Eirovīzija aizvadīta galvaspilsētā Stokholmā, bet 1985. – Gēteborgā.

"Vienoti mūzikā" ("United By Music") izvēlēts par 2024. gada starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa saukli, un tāds tas saglabāsies arī visus turpmākos konkursa norises gadus. "Eirovīzijas gaisma" kalpos par 68. Eirovīzijas dziesmu konkursa tēmu.

Eirovīzija 2024 – dalībnieki

Vairāk

KONTEKSTS:

2024. gada Eirovīzijas dziesmu konkurss notiek Malmē, Zviedrijā. Latviju Eirovīzijā pārstāv Dons ar dziesmu "Hollow". Viņš uz Eirovīzijas skatuves kāpa otrajā pusfinālā ar 9. kārtas numuru un tika iebalsots konkursa finālā.

Pirmajā pusfinālā – 7. maijā – ceļazīmi uz Eirovīzijas finālu ieguva Kipra, Serbija, Lietuva, Īrija, Ukraina, Horvātija, Slovēnija, Somija, Portugāle un Luksemburga. No otrā pusfināla – 9. maijā – uz finālu tika Latvija, Grieķija, Šveice, Austrija, Armēnija, Gruzija, Igaunija, Izraēla, Norvēģija un Nīderlande.

20 valstis pievienosies 2023. gada Eirovīzijas uzvarētājai Zviedrijai un "lielajam piecniekam" – Spānijai, Apvienotajai Karalistei, Vācijai, Itālijai un Francijai. Fināls, kur par vietām sacentīsies 26 valstis, notiks 11. maijā.

Artūrs Šingirejs jeb Dons ir viens no pēdējās desmitgades visvairāk apbalvotajiem Latvijas māksliniekiem.

Balāde "Hollow" tapusi kopā ar īru dziesmu autoru un producentu Liamu Gedesu (Liam Geddes) un amerikāņu dziesmu autori Keitu Nortropu (Kate Northrop), un sākotnēji tika izdota latviešu valodā ar nosaukumu "Lauzto šķēpu karaļvalsts". Versija latviešu valodā atzīta par "Muzikālās bankas 2023" vērtīgāko dziesmu.

Iepriekšējā reize, kad Latvijas pārstāvis kāpa uz Eirovīzijas fināla skatuves, bija 2016. gadā, un to nodrošināja mūziķis Justs ar dziesmu "Heartbeat".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti