Kultūras ziņas

Mereditas Monkas mūzikas maģija

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Lielās Ģildes pārbūves termiņš - 2026. gads

Lielās ģildes pārbūves termiņš – 2026. gads

Beidzot skaidri iezīmējies Lielās ģildes pārbūves termiņš. Lai arī iepriekš vairākkārt noteikti pēdējo koncertu datumi, senās koncertzāles atjaunošana atkal un atkal atlikta. Ilgajai gaidīšanai ir sava zelta maliņa – projekta īstenošanai izdevies piesaistīt līdzekļus no divām Eiropas programmām.

Vairs nekādas flīģeļa nešanas pa kāpnēm, mūziķu pārģērbšanās trepju telpās, bezgaisa un bezgalīgu rindu uz labierīcībām koncertu starpbrīžos – ilgi gaidītā Lielās ģildes rekonstrukcija sola daudz, tostarp, beidzot ēkā būs arī lifts. Pārbūves būvprojekta arhitektoniskās koncepcijas un idejas autore Zane Koroļa stāsta: "Palielināsies sēdvietu skaits un zāles ietilpība, zāles interjers tiks pārbūvēts pilnībā. Ja mēs varam teikt, ka pārējā ģildes ēkā mēs esam ļoti pieturējušies un maksimāli mēģinājuši saglabāt visu autentisko, kas šeit ir, tad zāle, kas ir galvenais smagsvars šajā ēkā, galvenā sirds, kurai jāpukst, to sagaida vislielākās izmaiņas."

Lielās ģildes iemītnieki -– Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris – mantu kravāšanu sāks jau nākamnedēļ.

"Mēs strādāsim, lai pārcelšanās tiktu veikta jūnijā, kamēr mūziķi ir atvaļinājumā," skaidro orķestra direktore Indra Lūkina. "Faktiski jūnija laikā mēs visu pārceļam un jūlijā sākam mēģinājumus jau Kongresu nama zālē, kurā būs turpmākos divus gadus mēģinājumi."

Konkursā no pieciem būvuzņēmējiem darbu veikšanai izraudzīja SIA "RERE MEISTARI", un senās koncertzāles pārbūve notiks divās kārtās. Plānotie ieguldījumi ir ap 14,5 miljoniem eiro, un pēc kultūras ministres teiktā, visi projektam nepieciešamā nauda ir sagādāta – ministrija piesaistījusi Eiropas fondu līdzekļus.

"Šis ir viens no tiem projektiem, kur mums termiņa pagarināšana īsti nav iespējama, šis ir Atveseļošanas fonda finansējums, kas nāk ar ļoti konkrētu termiņu, mums šie darbi ir jāpabeidz līdz 2026. gada pavasarim, un tur nav īsti nekādu atkāpšanās iespēju,"

norāda kultūras ministre Agnese Logina ("Progresīvie").

Pārbūves projekta autore ieskicē, ka pēc ēkas rekonstrukcijas tiks izcelti iepriekšējo gadsimtu akcenti dažādos ēkas stāvos, bet daudz kas paliks nemainīgs: "Tiks saglabātas gan Modra Ģelža projektētās kāpnes, visi būvizstrādājumi, kas ir pagrabā, lodžija, vītņu kāpnes darbinieku ieejā, mēs esam paredzējuši atsegt, noņemt linoleju nost un atsegt koka pakāpienus, visur esam mēģinājuši noņemt eiroremontu nost un atsegt tieši tos dabīgos materiālus un sākotnējos oriģinālos risinājumus."

Pēc pašreizējām prognozēm pirmie koncerti atjaunotajā ēkā notiks 2026. gada rudenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti