Kultūra / Kultūrtelpa
Kaimiņam satikt kaimiņu. Kādas ir apkaimju biedrību iespējas, attīstot kultūras dzīvi Rīgā
Kaimiņam satikt kaimiņu. Kādas ir apkaimju biedrību iespējas, attīstot kultūras dzīvi Rīgā
"Lai radītu jēgpilnus laikmetīgās mākslas produktus, kas paredz šo kopienu iesaisti vai iedzīvotāju iesaisti ar nolūku radīt kopienas, nav iespējams kādam atnākt ar savu ideju un pateikt – šito taisām. Tas ir jautājums par to, kā mēs vispār varam saprasties, vai mums ir kopīgi mērķi, ko mēs varam kopā radīt, un tas, protams, sākas ar ieklausīšanos," atskatoties uz nesen aizvadīto apkaimju biedrību tīklošanās forumu, kurā biedrību pārstāvjiem bija iespēja satikt un iepazīt kultūras profesionāļus, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" skaidro biedrības "Ascendum" valdes priekšsēdētāja Antonija Skopa.
Vai zini par Hermaņa Brauna korespondenci ar Bendžaminu Britenu?
Vai zini par Hermaņa Brauna korespondenci ar Bendžaminu Britenu?
1918. gada 7. janvārī Maskavā piedzima Mavriks Vulfsons. Vasarā tālu pāri okeāniem pasaulē nāca Nelsons Mandela un Leonards Bernsteins, bet 9. augustā Pēterburgā pasauli ieraudzīja Hermanis Brauns – tātad šogad izcilo pianistu, koncertmeistaru un pedagogu pieminēsim viņa 105. dzimšanas dienā. 
Uzvelkot tautastērpu, uzvelk Latviju. Ārzemju latviešu tautastērpu valkātāju un darinātāju stāsti iz...
Uzvelkot tautastērpu, uzvelk Latviju. Ārzemju latviešu tautastērpu valkātāju un darinātāju stāsti izzināmi izstādē
Latviešu tautastērpi, kas atceļojuši no Austrālijas, no Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas, pat no Baškīrijas un Omskas. Bēgļu gaitās izdzīvojuši, ar radošu izdomu veidoti mājas apstākļos, nodoti no paaudzes paaudzē – tādi ir eksponāti, kas apskatāmi muzeja un pētniecības centra "Latvieši pasaulē" izstādē "Uzvilkt Latviju. Latvieša tautastērps pasaulē", ko 8. jūnijā atklās Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un kas iekļauta arī dziesmu un deju svētku programmā.
Mierā sēdēt nebūs laika! Lielais vasaras festivālu ceļvedis
Mierā sēdēt nebūs laika! Lielais vasaras festivālu ceļvedis
Vasara un festivāli ir neatdalāms kopums, turklāt mūsdienās izvēle ir ļoti plaša – var baudīt mākslu brīvdabā vai arī nepamest pilsētu un apmeklēt festivālu izejamā tērpā. Jaunus iespaidus šajā vasarā varēs gūt ne vien mūzikas, bet arī dejas, kino, teātra un arī kulināro gardēžu festivālos. Laikus der ieplānot braucienu uz Lietuvu un Igauniju.
«Mākslas ir tik daudz kā nekad.» Mākslinieki gatavojas piektajam Karostas festivālam
«Mākslas ir tik daudz kā nekad.» Mākslinieki gatavojas piektajam Karostas festivālam
Šajā nedēļas nogalē Liepājā norisināsies jau piektais Karostas festivāls. Tā dalībnieki ir no vairākām Eiropas valstīm un pat attālākām zemēm – Indijas, Etiopijas, Pakistānas un Peru. Festivālā būs redzamas pašlaik notiekošā plenērā tapušas gleznas, kā arī instalācijas un performances. Neiztrūks arī tradicionālais seno spēkratu brauciens, kurā šogad būšot rekordliels dalībnieku skaits.
«Māksla uz riteņiem» – laikmetīgās mākslas piedzīvojums bērniem un jauniešiem
«Māksla uz riteņiem» – laikmetīgās mākslas piedzīvojums bērniem un jauniešiem
Mākslas centrs "Noass" kopā ar norvēģu mākslas studiju "Fargefabrikken" izveidojis interaktīvu ceļojošu laikmetīgās mākslas izstādi bērniem un jauniešiem, taču tā pārsteigs arī pieaugušos. Divi apgleznoti busiņi ved "Mākslu uz riteņiem" pa Latvijas skolām, lai veicinātu radošumu drošā vidē. Busos iespējams gan iekāpt un iepazīt citu realitāti, gan, iesaistoties instalācijā, pašiem uzcelt jaunu pasauli.
Vai zini, ka Pēterim Pētersonam, strādājot pie slavenās Čaka dzejas izrādes, naktīs aiz loga sēdēja...
Vai zini, ka Pēterim Pētersonam, strādājot pie slavenās Čaka dzejas izrādes, naktīs aiz loga sēdēja pūce?
Tā bija egle, kas atradās pie mūsu vasarnīcas Jaundubultos, jūras pusē, kur Pētersons visu 1971. gada vasaru un vēl rudens sākumā strādāja pie Aleksandra Čaka dzejas, poēmu un stāstu dramatizēšanas, lai izveidotu dzejas drāmu "Spēlē, Spēlmani!".  Jūrmalā nekad pirms tam vai pēc tam šo putnu netikām redzējuši. Vienīgais izskaidrojums bija tāds, ka pūce esot bijusi arī Čakam simboliski zīmīgs putns un dzejnieka bērēs esot sēdējusi kokā netālu no kapa.
Izstādē «Mēs uzvarēsim!» apskatāmas Ukrainas mākslinieku skulptūras no kara lādiņiem
Izstādē «Mēs uzvarēsim!» apskatāmas Ukrainas mākslinieku skulptūras no kara lādiņiem
Unikāla kara laika māksla, kas līdz Līgo svētkiem apskatāma Rīgā – Ukrainas pilsētas Ļvivas mākslinieku grupa cilvēkiem Latvijā piedāvā savu darbu kolekciju, kuras nosaukums "Mēs uzvarēsim!" iemieso viņu nešaubīgo ticību kara iznākumam. Izstādi veido aptuveni 60 laikmetīgās mākslas darbu, tostarp skulptūras, kurās izmantoti kara lādiņi. 
Somu mitoloģijā pasaule radās no putna olas. Stāsta rūnu pētnieks Peka Hutu-Hiltunens
Somu mitoloģijā pasaule radās no putna olas. Stāsta rūnu pētnieks Peka Hutu-Hiltunens
"Pastāv uzskats, ka rūnu dziesmas izveidojušās pirms divtūkstoš gadiem un tā bijusi kopīga tradīcija visām Baltijas somu tautām – igauņiem, karēļiem, ingriešiem un votiem. Tām visām ir līdzīga rūnu dziesmu tradīcija un līdzīgas dziesmas. (..) Senākie izdziedātie stāsti ir par to, kā radusies pasaule, no kurienes mēs nākam, no kurienes radušās dažādas lietas. Tos uzskata par senākajiem stāstiem. Somu mitoloģijā pasaule radās no putna olas. No olas baltuma radās mēness, no dzeltenuma – saule. Un visi mazie čaumalu gabaliņi izbira pa debesīm un kļuva par zvaigznēm," Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Odiseja" stāsta somu dziedātājs, pētnieks un Rūnu dziesmu akadēmijas vadītājs Peka Hutu-Hiltunens (Pekka Huttu-Hiltunen).

Vairāk

Svarīgākais šobrīd