Dzīve & stils / Virtuve
Mantecado cepumu izcelsme meklējama Spānijā, kur tradicionāli tie gatavoti, izmantojot cūkgaļas taukus, taču mūsdienās biežāk tos aizstāj ar eļļu. Šo cepumu pagatavošanā var izlīdzēties ar vien trīs sastāvdaļām – eļļu, miltiem un cukuru, kas savukārt nozīmē, ka ar šiem cepumiem var droši cienāties arī vegāni.
Es zinu drošu veidu, kā vienlaikus sanaidoties ar itāļu mafiju, meksikāņu karteli un pat ar vietējiem soctīklu lietotājiem. Atliek tikai paziņot, ka tu proti pagatavot viņu iecienīto ēdienu mazliet atšķirīgā veidā no kanona. Bekons pančetas vietā vai īsta parmezāna vietā parastais cietais siers, un gatavojies uzklausīt bezgalīgās pamācības par to, kāda ir "pareizā" recepte. Ēdienu snobi mēdz būt nepiedodoši. Tomēr šodien riskēšu un gatavošu gaļas mērci.
Peldošās salas nudien ir deserts, kas piestāv Latgales upei Narūtai, kur salas ir ļoti pazīstams termins. Piedāvājam Latvijas Televīzijas raidījuma "Pa straumei" recepti, kuru izmēģināt, tuvojoties aktīvajai laivošanas sezonai.
Apsveicam latviešus – trīs sezonālās norises ir klāt: Lieldienas, brīvdienas un nelūgti padomdevēji. Tādi, kas olām sāk skaitīt kalorijas un holesterīnu. Laikam būs iestrēguši deviņdesmitajos, kad olu uzskatīja par infarktu no vistas dibena. Pa šo laiku produkts jau piedzīvojis attieksmes maiņu. Kādreiz olu statuss tiešām nebija diez ko labs – daudzi bažījās par holesterīnu un labas funkcijas šķietami neredzēja. Taču saliksim visu pa plauktiņiem, labi?
Olu krāsošanai ir senas tradīcijas. Jau senie ēģiptieši, svinot ziemas aiziešanu, olas krāsoja spilgtās krāsās, lai atainotu pavasara saules gaismu. Tās izmantoja ripināšanas sacīkstēs un dāvināja citiem. Olas bieži krāsoja dažādās krāsās, tā simbolizējot pavasara krāsas un sauli. Kā krāsot olas, izmantojot dabiskos olu krāsošanas paņēmienus, Latvijas Radio atklāja tradicionālās dziedāšanas kopas "Burdons" dalībnieces.