Dzīve & stils / Virtuve
Latvijas Televīzijā (LTV) no 12. oktobra ceturtdienu vakaros pulksten 21 būs skatāma raidījuma "Īstās latvju saimnieces" jaunā sezona. Arī šogad tajā piedalīsies septiņas saimnieces, pārstāvot Vidzemi, Kurzemi, Latgali un Zemgali. Raidījuma astotā sezona pārsteigs ar to, ka dalībnieču vidū būs pa vienai saimniecei no katras iepriekšējās sezonas.
Saltimbocca ir tipisks Itālijas gaļas ēdiens, kura izcelsme meklējama Romā. Te to atradīsiet gandrīz ikkatra restorāna ēdienkartē. Lai arī restorāna "Casa Nostra" saimnieks Adriano Karlesi gaļu pasūta no Itālijas, šī recepte lieliski izdosies arī ar Latvijā audzētu jaunlopa mīkstumu, to kārtīgi izklapējot plānu jo plānu.
Vieta, kur iepazīties ar inovācijām, ar dažādu valstu kulināro mantojumu, veselīgu dzīvesveidu, tikties izglītojušos pasākumos un testēt biznesa idejas – tā jauno, plašai auditorijai pieejamo koprades virtuvi "Re Cep Te" reklamē atjaunotā Āgenskalna tirgus administrācija. Trīs dienu garumā, no piektdienas līdz svētdienai, notiek tās atklāšanas pasākumi.
Vakariņas Spānijā nav tikai ēšanai un sāta sajūtas sasniegšanai, bet gan kopābūšanai. Tas ir laiks, kad ģimene un draugi sanāk kopā, lai baudītu kompāniju. Ja brokastis un pusdienas Spānijā ir tradicionālas, tad vakariņas ir ēdienreize, kad maltītes pārtop gastronomiskos šedevros, līdz ar to mielasts nereti ir veģetārs, veselīgs, vienkāršs un ne tik tradicionāls. Salāti parasti tiek gatavoti lielās bļodās, – tā, lai pietiek visiem. Uz galda vienmēr būs šķēlītēs sagriezts svaigas maizes klaips, olīvas, kā arī neliela siera un žāvētas gaļas plate.
Gaļas kūpināšana ir laikietilpīgs process, kam jāatvēl teju visa diena. Protams, gaļai nav nepieciešama nemitīga uzraudzīšana visu kūpināšanas laiku, tomēr kaut kur tuvumā ir jārosās. Nedaudz vienkāršot un atvieglot šo pasākumu var, kūpinot gaļu bez iepriekšējas marinēšanas – vienkārši uzberot izvēlētās garšvielas pirms likšanas kūpinātavā. Arī šādā veidā kūpinātai gaļai piemīt izteiksmīga garša, jo būtisku garšas niansi veido tieši dūmi.
Daži jau paguvuši apmeklēt savas iecienītās sēņošanas vietas un tagad prāto, ko iesākt ar mājās pārvestajām veltēm, citi uz mežu vēl tikai pošas. Lai sēņošanas prieks pārtaptu gardā maltītē, piedāvājam dažas idejas sēņu pagatavošanai, kas aizgūtas no pagājušā gadsimta 30. gadu izdevuma "Zeltene" numuriem.