Nepieciešams:
- bietes,
- ķimenes (uz vienu burciņu 1 tējkarote),
- ķiploki – pēc izvēles.
Marinādei (šāds daudzumus pietiks 3–4 puslitra burciņām):
- 1 litrs ūdens,
- 5 ēdamkarotes cukura,
- 1/2 ēdamkarote sāls,
- 5 krustnagliņas,
- 8 smaržīgie pipari,
- 2 lauru lapas,
- 100 ml etiķa.
Gatavošana:
Vispirms novāra bietes (atkarībā no izmēra bietes uz lēnas uguns vāra vidēji 40 minūtes), tad tās atdzesē, nomizo un sagriež gabaliņos vai sarīvē.
Gatavo marinādi – ūdenī ieber cukuru, sāli, pievieno krustnagliņas, smaržīgos piparus un lauru lapas. Vāra apmēram desmit minūtes. Noņem katliņu no uguns, pievieno etiķi. Bietes sapilda burciņās, katrai uzber virsū tējkaroti ķimeņu; ja vēlas pikantāku garšu, var ielikt daiviņu ķiploka, pārlej ar marinādi. Burciņas bez vākiem pasterizē 15 minūtes – saliek katlā burciņas, ielej ūdeni teju pilnā to augstumā un silda tādā temperatūrā, lai ūdens ir karsts, bet nesāk burbuļot. Tad taisa vākus ciet un liek pieliekamajā. Aukstajai zupai šādi marinētas bietes var izmantot nākamajā dienā, bet droši var glabāt arī ilgākam laikam.
Ja bietes paredzētas kā piedeva citiem ēdieniem, nevis aukstajai zupa, Ilze Lipska tās iesaka izmēģināt marinēt kopā ar vārītiem burkāniem – gatavošanas process tāds pats, bet tad uz burciņu liek pustējkaroti ķimeņu.
Recepte pirmo reizi LSM.lv publicēta 2020. gada 29. jūnijā.