Mūžībā devies dizainers, pedagogs Juris Krūmiņš

Mūžībā aizsaukts ilggadējais Latvijas Mākslas akadēmijas pedagogs, dizainers Juris Krūmiņš (1972–2023), vietnē "Facebook" vēsta akadēmijas pārstāvji.

Juris Krūmiņš dzimis Rūjienā 1972. gada 29. oktobrī, bet ģimene dzīvo Līgatnē. 1988. gadā Juris Krūmiņš uzsāka mācības Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas (tagad Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola) Koktēlniecības nodaļā, ko 1992. gadā beidzis ar izcilību. Pēc tam iestājies Latvijas Mākslas akadēmijā Interjera un iekārtu nodaļā (šobrīd LMA Dizaina nodaļas Vides mākslas apakšnozare). 1996. gadā ieguvis bakalaura grādu, bet 1999. gadā – mākslinieka diplomu Vides mākslas apakšnozarē. 2000. gadā ar izcilību ieguvis mākslas maģistra grādu par tēmu  "Bīdermeijera mēbeļu stila formu īpatnības Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja kolekcijā".

Paralēli studijām Latvijas Mākslas akadēmijā no 1996. līdz 2007. gadam Juris Krūmiņš pasniedza veidošanu un darbu materiālā Māras Muižnieces Rīgas Mākslas skolā. No 1998. gada līdz 2022. gadam bijis eksperts Dobeles pilsētas mākslas skolas diplomdarbu eksaminācijas komisijā.

Pēc studijām Latvijas Mākslas akadēmijā toreizējais akadēmijas rektors Jānis Andris Osis uzaicināja Juri kļūt par pasniedzēju Vides mākslas apakšnozarē. "Juris ir LMA pasniedzējs no 2000. gada, un viņa lielākais pienesums bija atraisīt studentos dizaina domāšanas pieeju un spēju paskatīties uz lietām no cita skatupunkta caur eksperimentālu uzdrīkstēšanos," atzīmēja Krūmiņa kolēģi.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Daudzi no viņa studentiem guvuši panākumus vietējos un starptautiskos dizaina konkursos un saņēmuši atzinību gan lokālā, gan pasaules mērogā. Lielākā daļa no viņiem arī šobrīd turpina radošo darbību un ir savas jomas profesionāļi.

Arī viņš pats piedalījies un ieguvis pirmās vietas tādos dizaina konkursos kā "SaloneSatellite" Maskavā, piedalījies simpozijos un metu konkursos, piedalījies grupu un personālizstādēs.

Juris Krūmiņš vadījis neskaitāmus diplomdarbus, kā arī bijis daudzās kvalifikācijas darbu komisijās Latvijas dizaina un mākslas skolās. Kopā ar Dizaina nodaļas kolēģiem rīkojis studentu izstādes, vasaras prakses, klauzūras un radošo darbnīcu projektus.

Paralēli Krūmiņš nemitīgi pilnveidojis sevi kvalifikācijas celšanas un Eiropas mobilitātes programmās un regulāri apmeklējis starptautiskas dizaina izstādes Milānā, Venēcijā, Londonā, Stokholmā.

"Juris izmanto materialitāti kā metodi satura un formveides meklējumos. Vērojot, pētot un kombinējot šķietami nesavienojamas lietas, kas noved pie inovatīviem risinājumiem un produktiem," uzsvēra Mākslas akadēmijā.

"Juris vienmēr savus studentus ir izaicinājis, provocējis domāt citādāk, licis vairāk analizēt, vērot procesus, ļaujot studentam atklāt un nonākt pie rezultāta. Viņš bija prasīgs, bet caur radošajām mokām daudzi izgāja ārpus savas komforta zonas un kļuva par labākiem domātājiem.

Daudzi draugi, kolēģi un studenti atcerēsies Juri kā talantīgu, vitālu, asprātīgu cilvēku, kas iet pret straumi un ir palīdzējis attīstīties citiem talantīgiem cilvēkiem."

Atvadīšanās no Jura Krūmiņa notiks ceturtdien, 17. augustā, pulksten 12.00 Rīgas krematorijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti