Eirovīzija

Gongu meditācija ar Donu un Kristiānu Grāmatiņu

Eirovīzija

Eirovīzijas dziesmu konkurss. Otrais pusfināls

Eirovīzijas dziesmu konkurss. Pirmais pusfināls

Lietuva un Ukraina iekļūst Eirovīzijas finālā

Krāšņi aizvadīts pirmais Eirovīzijas pusfināls, kur tapis zināms, ka finālā cīņu turpinās Kipras, Serbijas, Lietuvas, Īrijas, Ukrainas, Horvātijas, Slovēnijas, Somijas, Portugāles un Luksemburgas pārstāvji.

No 15 dalībvalstīm, kas uzstājās Eirovīzijas pirmajā pusfinālā 7. maijā, šīs desmit pievienosies 2023. gada Eirovīzijas uzvarētājai Zviedrijai un "lielajam pieciniekam" – Spānijai, Apvienotajai Karalistei, Vācijai, Itālijai un Francijai, lai cīnītos par uzvaru Eirovīzijas finālā 11. maijā. 

Dalību šī gada Eirovīzijā neturpinās Polija, Islande, Moldova, Azerbaidžāna un Austrālija.

Pusfinālā balsošana sākās pēc pēdējās dziesmas izskanēšanas, un balsot varēja no tām valstīm, kuras pārstāvēja dalībnieki, kā arī jau garantētie finālisti. 

Skatītāji pusfināla starplaikos varēja novērtēt arī jau trīs apstiprināto finālistu priekšnesumus – britu dziedātāja Olija Aleksandra dziesmu "Dizzy", Vācijas pārstāvja Isaak dziesmu "Always On The Run" un Zviedrijas dueta Markus un Martinus dziesmu "Unforgettable".

Lietuvu Eirovīzijas konkursā šogad pārstāv dziedātājs Silvestrs Belts (Silvester Belt) ar dziesmu "Luktelk", savukārt Ukrainu – hiphopa māksliniece Alyona Alyona un dziedātāja Jery Heil ar dziesmu "Teresa & Maria".

Eirovīzijas pirmā pusfināla dalībnieki:

Kipra | Silia Kapsis – Liar


Serbija | Teya Dora – Ramonda

 

Lietuva | Silvester Belt – Luktelk

 

Īrija |  Bambie Thug – Doomsday Blue

Ukraina |  Alyona Alyona & Jery Heil – Teresa & Maria

Polija | Luna  – The Tower

 
Horvātija | Baby Lasagna  – Rim Tim Tagi Dim
 

Islande | Hera Björk – Scared of Heights

 

Slovēnija | Raiven – Veronika

 

Somija | Windows95man – No Rules!

 

Moldova | Natalia Barbu – In the Middle

 

Azerbaidžāna | Fahree pied. Ilkin Dovlatov – Özünlə apar

 

Austrālija | Electric Fields – One Milkali (One Blood)

 

Portugāle | Iolanda – Grito

 

Luksemburga | Tali – Fighter

 

Pirms pirmā pusfināla  LTV jauniešu platformā "16+" pirmizrādi piedzīvoja spēle "Eirovīzijas nokauts". Šajā erudīcijas sacensībā tikās divas šovbiznesa haizivis – Edgars Bāliņš un Rihards Gromuls. 

Otrā pusfināla diena

Otrais pusfināls gaidāms 9. maijā. Tajā ar devīto kārtas numuru uz Eirovīzijas skatuves kāps Latvijas pārstāvis Dons.

Iesildoties otrajam pusfinālam, 21.10 raidījuma "Gudrs, vēl gudrāks" Eirovīzijas speciālizlaidumā pie dalībnieku pultīm stāsies cilvēki, kuri par Eirovīziju zina daudz, jo paši bijuši ar to saistīti: Arvīds Babris – LTV režisors, Kašers jeb Kaspars Blūms-Blūmanis – tērpu mākslinieks, kā arī mūziķi: Andrejs Reinis Zitmanis no grupas "Sudden Lights", Marija Naumova, Aminata Savadogo, Justs Sirmais, Līga Robežniece, Agnese Rakovska, Roberto Meloni, Katrīna Dimanta, Markus Riva, Dagnis Roziņš no grupas "Citi zēni" un Lauris Reiniks.

Uzreiz pēc spēles – pulksten 22.00 – Eirovīzijas otrais pusfināls, kurā piedalīsies Latvijas, kā arī Maltas, Albānijas, Grieķijas, Šveices, Čehijas, Austrijas, Dānijas, Armēnijas, Sanmarīno, Gruzijas, Beļģijas, Igaunijas, Izraēlas, Norvēģijas un Nīderlandes pārstāvji. 

Skatītāji aicināti sagatavoties aktīvai līdzi jušanai un balsošanai. Šogad pirmo reizi Latvijā par otrā pusfināla dalībniekiem un par finālistiem varēs balsot, ne tikai zvanot un sūtot īsziņas, bet arī Eirovīzijas dziesmu konkursa lietotnē (Eurovision Song Contest app) un vietnē www.esc.vote.

Pusfinālā balsošana sāksies pēc pēdējās dziesmas izskanēšanas.

Kā ierasts, par Latvijas priekšnesumu Latvijā balsot nevarēs.

Fināla diena

Eirovīzijas fināla vakarā, 11. maijā, pulksten 21.10 pie ekrāniem aicinās Jānis Pētersons no grupas "Citi zēni", kā arī mūziķis Kaspars Ansons un grupas "Vēstulēs" dalībnieki, lai jautrā, tomēr izzinošā diskusijā "Iešūpo Eirovīziju!" apspriestu, kā šogad konkursā sokas Donam un kas gaidāms finālā. Būs arī iespēja ielūkoties konkursa aizkulisēs un uzklausīt Latvijas delegācijas pārstāvjus.

Savukārt pulksten 22.00 beidzot būs laiks just līdzi norisēm Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā! Eirovīzijas oficiālais sauklis "Vienoti mūzikā" atspoguļo mūzikas spēku, kas saved kopā cilvēkus no visas pasaules. Daudzveidība būs viena no šī gada konkursa galvenajām iezīmēm, svinot dažādību ne tikai mūzikā, bet arī emocijās! Jau zināms, ka finālā piedalīsies mūziķi no lielā sešinieka valstīm: Francijas, Vācijas, Spānijas, Itālijas, Apvienotās Karalistes un Zviedrijas.

Lielajā finālā balsošana sāksies jau īsi pirms pirmās dziesmas.

Eirovīzijas fināla tiešraidi komentēs Toms Grēviņš un Lauris Reiniks.

Šī ir trešā reize, kad Malmē notiek Eirovīzijas dziesmu konkurss – iepriekš 1992. un 2013. gadā –, un septītā reize, kad konkurss notiek Zviedrijā. 1975., 2000 un 2016. gadā Eirovīzija aizvadīta galvaspilsētā Stokholmā, bet 1985. – Gēteborgā.

"Vienoti mūzikā" ("United By Music") izvēlēts par 2024. gada starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa saukli, un tāds tas saglabāsies arī visus turpmākos konkursa norises gadus. "Eirovīzijas gaisma" kalpos par 68. Eirovīzijas dziesmu konkursa tēmu.

Visas trīs konkursa tiešraides no Malmes arēnas vadīs Holivudas aktrise Malina Akermane un Eirovīzijas veterāne, komiķe Petra Mede.
 

Eirovīzija 2024 – dalībnieki

Vairāk

KONTEKSTS:

2024. gada Eirovīzijas dziesmu konkurss notiks Malmē, Zviedrijā. Savu dalību tajā ir apstiprinājušas 37 valstis. Latviju Eirovīzijā pārstāvēs Dons ar dziesmu "Hollow". Viņš uz Eirovīzijas skatuvi kāps otrajā pusfinālā ar 9. kārtas numuru.

31 valsts sacentīsies divos pusfinālos. Pirmajā pusfinālā – 7. maijā – savus priekšnesumus pasaulei rādīs Kipra, Serbija, Lietuva, Īrija, Ukraina, Polija, Horvātija, Islande, Slovēnija, Somija, Moldova, Azerbaidžāna, Austrālija, Portugāle un Luksemburga.

Otrajā pusfinālā – 9. maijā – uzstāsies Malta, Albānija, Grieķija, Šveice, Čehija, Austrija Dānija, Armēnija, Latvija, Sanmarino, Gruzija, Beļģija, Igaunija, Izraēla, Norvēģija un Nīderlande. 

No katra pusfināla 10 valstis iekļūs Eirovīzijas finālā, tādējādi 20 valstis pievienosies 2023. gada Eirovīzijas uzvarētājai Zviedrijai un "lielajam piecniekam" – Spānijai, Apvienotajai Karalistei, Vācijai, Itālijai un Francijai. 

Fināls, kur par vietām sacentīsies 26 valstis, notiks 11. maijā.

Artūrs Šingirejs jeb Dons ir viens no pēdējās desmitgades visvairāk apbalvotajiem Latvijas māksliniekiem.

Balāde "Hollow" tapusi kopā ar īru dziesmu autoru un producentu Liamu Gedesu (Liam Geddes) un amerikāņu dziesmu autori Keitu Nortropu (Kate Northrop), un sākotnēji tika izdota latviešu valodā ar nosaukumu "Lauzto šķēpu karaļvalsts". Versija latviešu valodā atzīta par "Muzikālās bankas 2023" vērtīgāko dziesmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti