Dienas ziņas

Skolēnu Tautas mūzikas festivāls Saldū

Dienas ziņas

Rīgā iebraucot Daugavā, gājis bojā cilvēks

Birmingemā – Latvijas kultūras diena

Latviešu Kultūras diena Birmingemā pulcē vairāk nekā 500 tautiešu

Latviešu Kultūras diena zīmīga datumā, 4. maijā, Lielbritānijā šogad izvērtusies īpaši plaša, pulcējot lielāko dalībnieku skaitu – virs 500. Katru gadu Kultūras diena notiek citā pilsētā, un šogad latvieši no tuvākas un tālākas apkārtnes devās uz otro lielāko Lielbritānijas pilsētu – daudznacionālo Birmingemu.

Lai sarīkotu svētkus pašā Birmingemas sirdī, nepieciešamas neskaitāmas atļaujas, apdrošināšanas un apsardze, taču par spīti dažādām problēmām un šķēršļiem, ieceri izdevies īstenot. 

"Tas ir ļoti svarīgi mums pašiem, ka mēs kā latvieši ieliekam to karogu pilsētas centrā un sirdī un parādām – mēs te esam! Jo bieži vien viņi nezin, Latvija vai kāda cita Eiropas valsts. Tad, kad mēs runājam dažreiz pārrunās ar pašvaldībām, mēs runājam kā Eiropa. Jo šī pilsēta ir ļoti multikulturāla, mēs tomēr esam minoritāte ar to, cik mēs esam šeit. Līdz ar to man liekas, ka ir ļoti, ļoti būtiski, ka šādi svētki notiek, un ka vispār Kultūras svētki notiek šeit," norāda Latvijas Kultūras dienas vadītāja un organizatore Lita Temistokleusa.

Birmingemas bibliotēkā, kas ir viena no lielākajām Eiropā, vienā zālē iekārtots stūrītis bērniem, kur, sadarbojoties latviešu skoliņām, sarūpētas dažnedažādas nodarbes.

"Ļoti daudz latviešu bērnu, latviešu vecāku, bet arī te ir ļoti daudz cittautiešu. Ļoti daudzi arī tiek ieinteresēti aktivitātēs, latviešu aktivitātēs. Protams, mēs sniedzam informāciju gan latviešu, gan angļu valodā," stāsta Norhamptonas latviešu skolas "Sprīdītis" skolotāja Viktorija Gavare.

Blakus Simfoniskajā hallē pulcējas latviešu teātri, turpat aplūkojama arī neliela izstāde. Sabraukuši arī latviešu amatnieki un tirgotāji.

Galvenais koncerts notiek laukumā, kur uz skatuves ar balto galdautu pietiek vietas kopkorim ar 130 dziedātājiem, bet blakus skatuvei laukumā – 16 deju kopām.

"Esam kolektīvi sabraukuši, lai klātu baltu galdautu, svinētu mūsu mīļās dzimtenes atdzimšanas, atjaunošanas dienu, un esam bezgala laimīgas, ka varēsim tūlīt dejot un priecēt mūsu skatītājus! Mēs mīlam savu Tēvu zemi!" pauž Pīterboro senioru deju kolektīvs "Virpulis".

Daudzi garāmgājēji piestāj un lūdz kopīgu foto, jo piesaista krāšņie tērpi.

"Diezgan daudz cilvēku, ne tikai puišu, bet arī meiteņu un sievu vienkārši nāk pafotografēties ar mani un maniem kora biedriem, jo tiešām ir tāds iespaids, ir tāda diena, visi tik krāšņi, tik skaisti!" priecīga ir Bristoles latviešu kora "Tilts" dziedātāja Kristīne Neigla.

Kopdeju pat nācās atkārtot, jo publika bija sajūsmā, dziedāja līdzi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti