Dienas ziņas

Saasinās cīņa par pasažieru pārvadājumiem no Rīgas uz Liepāju

Dienas ziņas

Rīgā iebraucot Daugavā, gājis bojā cilvēks

Sākusies skolēnu pieteikšanās vasaras darbam

Darbam vasaras brīvlaikā caur NVA pirmajā dienā pieteikušies vairāki tūkstoši skolēnu

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) ceturtdien, 2. maijā, sākusi skolēnu elektronisko reģistrāciju dalībai vasaras nodarbinātības pasākumā, un pirmajās stundās tam pieteikušies aptuveni 4500 skolēnu, intervijā Latvijas Radio pastāstīja NVA Nodarbinātības pasākumu nodaļas departamenta direktora vietniece Vineta Leončika.

Leončika informēja, ka pirmajā pieteikšanās dienā jauniešiem piedāvātas aptuveni 200 vakances, bet ar katru dienu piedāvājums tiks papildināts. Jaunieši bijuši ļoti aktīvi, un

pirmajās 15 minūtēs darbam vasarā pieteikušies gandrīz 1000 skolēnu, bet līdz ceturtdienas pēcpusdienai viņu skaits pieaudzis līdz 4500.

Darbam vasaras brīvlaikā caur NVA pirmajā dienā pieteikušies vairāki tūkstoši skolēnu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Pieteikties vasaras darbam skolēni var, aizpildot pieteikuma anketu NVA tīmekļvietnes sadaļā "Darbs vasaras brīvlaikā". Pieteikuma anketā skolēnam jānorāda savi personas dati, mācību iestāde, kurā tiek iegūta izglītība, klase vai kurss, kurā skolēns mācās, un kontaktinformācija saziņai ar NVA. Leončika skaidroja, ka pieteikties darbam vasarā caur NVA var skolēni vecumā no 15 līdz 20 gadiem. Skolēnam ir jāmācās kādā no vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēm.

Lai gan skolēni vasarā var pieteikties darbam arī citos veidos, nevis caur NVA, Leončika norādīja, ka šajā programmā jaunietis var justies drošāks, ka darba devējs un vakance ir NVA pārbaudīta. Savukārt darba devējam NVA piešķir līdzfinansējumu daļai skolēna atalgojuma.

Darba devēji gan vairs savas vakances pieteikt nevar, tas bija jāizdara līdz 19. aprīlim. Šobrīd NVA vēl apstrādā pieteiktās vakances un

kopumā skolēnus darbam vasarā meklē vairāk nekā 800 darba devēju. Gan noliktavas darbiniekus, gan tūrista gidus, gan skolotāja palīgus, gan darbiniekus cehā.

SIA "MAGMA" mārketinga un projektu vadītāja Sintija Zilbermane Latvijas Televīzijai apstiprināja, ka pieteikumu šogad ir ļoti daudz: "Es gan nezinu, vai šogad ir samazinājies piedāvājumu skaits, bet šogad zvana īpaši daudz. Tā, ka telefons ir karsts bez pārtraukuma. Vairāk interesentu nekā citus gadus."

Būtiskākais iemesls, kāpēc NVA kādam darba devējam var atteikt, ir nodokļu parādi vai cita veida pārkāpumi attiecībā uz nodarbināšanu.

Leončika skaidroja, ka jaunieši darbam var pieteikties vēl visu vasaru līdz pat augusta vidum, jo minimālais laiks, kas jānostrādā, ir divas  nedēļas.

Vienlaikus NVA direktore Evita Simsone atzina, ka gribētāju noteikti būs vairāk nekā iespēju, tāpēc "piesakoties jāņem vērā, ka ir jāmāk sevi prezentēt un pasniegt potenciālajam darba devējam".

Šogad jauniešu vasaras nodarbinātībai atvēlēti 4,3 miljoni eiro, un tas ļāvis izveidot vairāk nekā desmit tūkstošus darbavietu, taču ar to aizvien ir par maz. Pieprasījums allaž bijis lielāks par piedāvājumu. Skolēna mēneša atalgojums par pilnu nostrādātu darba laiku būs ne mazāks par valstī noteiktās minimālās algas apmēru – 700 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Skolēns vecumā no 15 līdz 17 gadiem tiek nodarbināts ne ilgāk kā septiņas stundas dienā un ne vairāk kā 35 stundas nedēļā. Skolēns vecumā no 18 līdz 20 gadiem tiek nodarbināts astoņas stundas dienā, 40 stundas nedēļā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti