Panorāma

Valdība mudina atlaist Rēzeknes domi

Panorāma

Panorāma

Izjaukts Krievijas plāns likvidēt Zelenski un citas amatpersonas

Ukrainas specdienesti aizturējuši vairākus Krievijas aģentus, kas gatavojās sarīkot atentātu pret Zelenski

Ukrainas Drošības dienests (SBU) otrdien paziņoja, ka aizturējis vairākus Krievijas specdienestu aģentus, kas gatavojušies sarīkot atentātu pret Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un citām augstām amatpersonām. Aizturēto vidū ir arī divi Ukrainas Valsts apsardzes dienesta (UDO) pulkveži.

Ukrainas Drošības dienests arī izplatījis 12 minūšu garu video, kurā atklāj, kā noziedzīgos nodomus Maskava plānoja īstenot. Federālā drošības dienesta (FDD) aģentūras tīklā darbojušies arī divi Ukrainas Valsts apsardzības pārvaldes augsta ranga virsnieki, kas piegādājuši slepenu informāciju Krievijai.

"Viens no aģentu svarīgākajiem uzdevumiem bija meklēt Ukrainas militārpersonu un prezidenta apsardzei pietuvināto vidū cilvēkus, kuri varētu sagūstīt Volodimiru Zelenski un pēc tam nogalināt," sacīja Ukrainas drošības dienesta pārstāvis Artems Dehtjarenko.

"Man bija uzdots noskaidrot, kāds ir prezidenta apsardzes biroja darbinieku noskaņojums. Uzdevums bija atrast cilvēkus, kuri varētu .. pārvietojoties .. prezidentam uz vakara uzrunu kabinetā, vai laukumā pie prezidenta biroja, nobloķēt ceļu. Kuratoram vajadzēja dod uzdevumu tam cilvēkam, kurš, pēc manām domām, būtu gatavs izpildīt šo operāciju," drošības dienesta pārstāvja teikto apstiprināja apcietinātais Ukrainas Valsts apsardzības pārvaldes pulkvedis.

"Terora akts, kas bija iecerēts kā dāvana Putinam uz viņa inaugurāciju [tā notika šodien, 7. maijā], patiesībā kļuva par Krievijas specdienestu izgāšanos. Taču mēs nedrīkstam aizmirst – ienaidnieks ir spēcīgs un pieredzējis, to nedrīkst novērtēt pārāk zemu," vēstīja SBU vadītājs Vasiļs Maļjuks.

Ukrainas drošības dienesti jau agrāk ziņojuši, ka izdevies novērst vairākus atentātus pret Zelenski. Pats Zelenskis stāstījis, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins vairāk nekā desmit reižu centies sarīkot Zelenska likvidēšanu.

SBU informēja, ka Krievijas specdienesti izstrādāja Zelenska likvidēšanas plānu. Krievijas specdienesti vervējuši aģentus Ukrainas dienestos, kas saistīti ar prezidenta apsardzi.

"Tīklā, kura darbību no Maskavas vadīja FDD, bija arī divi UDO pulkveži, kuri nopludināja slepenu informāciju Krievijai," teikts SBU paziņojumā.

Krievijas mērķis bijis sagūstīt Zelenski vai viņu nogalināt. Tāpat bijis plāns iznīcināt arī SBU vadītāju Maļjuku, Galvenās izlūkošanas pārvaldes priekšnieku Kirilo Budanovu un citas augstas Ukrainas amatpersonas.

Budanova likvidēšanas plānu bija paredzēts īstenot pirms pareizticīgo Lieldienām. Krievijas aģentam bija uzdots izsekot viņa pārvietošanos; pēc tam bija plānots ar raķeti iznīcināt ēku, kurā viņš atradies. Vēl pēc brīža pa šo vietu bija paredzēts drona un vēl vienas raķetes trieciens.

"Pēc tam [bija uzdevums] ar dronu uzbrukt cilvēkiem, kuri tur atrastos. Un pēc tam krievi plānoja raidīt vēl vienu raķeti, tostarp lai iznīcinātu bezpilota lidaparāta atstātās pēdas," stāstīja Ukrainas drošības dienesta pārstāvis Artems Dehtjarenko.

Plāna dalībnieki jau esot saņēmuši divus FPV dronus un lādiņus, ko izmantot uzbrukumā.

Arī pret Budanovu jau iepriekš organizēti vairāki atentāti; pagājušogad viņa sieva nonāca slimnīcā ar smagu saindēšanos.

Ukrainas drošības dienests fiksējis visas iesaistīto personu darbības un sarunas ar Krievijas specdienesta kuratoru.

Abiem Ukrainas Valsts apsardzības pārvaldes pulkvežiem, kas sadarbojušies ar Krievijas specdienestu, uzrādītas apsūdzības valsts nodevībā un līdzdalībā terora akta organizēšanā.

"Iecerētajam terora aktam vajadzēja kļūt par dāvanu Putinam viņa inaugurācijas dienā. Taču tas izvērstās par Krievijas specdienestu izgāšanos. Mēs nedrīkstam  aizmirst, ka ienaidnieks ir spēcīgs un pieredzējis, to nedrīkst novērtēt par zemu. Tāpēc mēs arī turpmāk strādāsim uz apsteigšanu, lai katrs nodevējs saņemtu pelnītu tiesas sodu," piebilda Dektjarenko.

Tikmēr ASV amatpersonas paudušas bažas saistībā ar šīm ziņām. ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas preses sekretāre Karīna Žanpjēra plānoto Zelenska slepkavības plānu nodēvēja par ļoti satraucošu ziņu, viņa arī pauda prieku, ka to izdevies novērst. Savukārt ASV Valsts departamenta pārstāvis Mets Millers to nodēvēja par kārtējo apliecinājumu Putina režīma samaitātībai. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti