ASV tiesa lēmusi, ka «Google» ļaunprātīgi izmantojis monopolstāvokli: ko tas nozīmē?

Nedēļas sākumā tiesa Amerikas Savienotajās Valstīs lēmusi, ka tīmekļa meklētāja "Google" īpašnieks ir ļaunprātīgi izmantojis savu dominējošo stāvokli un rīkojies, lai saglabātu "Google" monopolu tīmekļa informācijas meklēšanā un reklāmas tirgū. Eksperti pievērš uzmanību tam, ka šis ir vēsturisks lēmums, kam var būt ietekme uz to, kā varētu darboties tehnoloģiju giganti un attīstīties tirgus.

ASV tiesa lēmusi, ka „Google” ir ļaunprātīgi izmantojis monopolstāvokli: ko tas nozīmē?
00:00 / 04:29

Pirmdien pieņemtajā Kolumbijas apgabala apgabaltiesas lēmumā teikts, ka "Google" dominance interneta meklētāju tirgū ir pierādījums tās monopolstāvoklim. Vispārējo meklētājprogrammu vidū "Google" daļa tirgū ir 89%, bet mobilajās ierīcēs tās daļa sasniedz teju 95%. Atverot jebkurā ierīcē interneta pārlūkprogrammu, pirmā izvēle, ko lietotājs redz, ir "Google" meklētājs. Attiecīgi daudziem ir paradums vajadzīgo informāciju meklēt ar "Google" meklētāja palīdzību.

Uzņēmums esot maksājis desmitiem miljardu dolāru ekskluzīvu līgumu noslēgšanā, lai nodrošinātu "Google" kā noklusējuma meklētājprogrammu tīmekļa pārlūkos un viedierīcēs.

Tiesa secinājusi, ka "Google" esot bijis monopolstāvoklis vispārējo meklētājprogrammu jomā un vispārējās meklēšanas teksta reklāmu jomā. Tomēr tiesa atzina, ka reklāmas vispārējās meklētājprogrammās nav uzskatāmas par tirgu, attiecīgi šeit nevar tikt konstatēts monopolstāvoklis.

Eksperts: "Google" bremzējusi konkurētspēju un ietekmējusi lietotāju intereses

Intervijā BBC nevalstiskās organizācijas "Amerikas Ekonomisko brīvību projekts" vecākais juridiskais padomnieks Lī Hepners uzsvēra, ka "Google" ar savu rīcību bremzēja konkurētspēju un lietotāju intereses.

"Google izmantoja savu varu, lai savam meklētājam nodrošinātu ikvienu izplatīšanas kanālu internetā tiktāl, ka "Google" ir kļuvis par sinonīmu meklēšanai internetā. Runājot par 26 miljardiem dolāru, ko viņi maksāja "Apple" – līdzīgu daudzumu viņi maksā "Samsung", "Motorola", LG, teju ikvienam tīmekļa pārlūkam. "Google" patiešām ir maksājusi par savu ietekmi un savu tirgus pozīciju tā vietā, lai nodarbotos ar inovācijām, lai satiktu patērētājus tur, kur atrodas viņu vēlmes. Kad inovāciju vada "Google" intereses, nevis patērētāju vēlmes, tā ir patiesa problēma tirgum un inovācijām," viņš teica.

Pieņemtais lēmums ir uzvara ASV valdībai. Pirms četriem gadiem, iepriekšējā prezidenta Donalda Trampa administrācijas laikā, ASV Tieslietu departaments iesūdzēja uzņēmumu "Google", apsūdzot to pretmonopola likuma panta, kas aizliedz monopolstāvokli, pārkāpšanā.

Tagad ASV ģenerālprokurors Meriks Gārlands to raksturojis kā vēsturisku uzvaru amerikāņu tautai, uzsverot, ka neviens uzņēmums nevar stāvēt pār likumu.

"Google" lēmumu sola pārsūdzēt

"Google" solījis pārsūdzēt minēto lēmumu. Uzņēmuma starptautisko lietu vadītāja Kenta Volkera paziņojumā teikts, ka tiesas lēmums "atzīst, ka "Google" ir labākā meklētājprogramma, bet secina, ka mums to nevajadzētu padarīt viegli pieejamu". Turklāt Volkera paziņojumā izcelts tiesas uzsvars uz "Google" meklētājprogrammas augsto kvalitāti.

Aģentūras "Associated Press" žurnālists Maikls Lidtke uzsver, ka tiesa vēl lems par to, kādu sodu vai izmaiņas piespriest uzņēmumam. Viņš arī vērš uzmanību uz to, ka "Google" bez minētā sprieduma saskaras ar citiem izaicinājumiem.

"Izmaiņas, kuras visdrīzāk novērosim tirgū, notiks dabiski, jo esam mākslīgā intelekta sākumposmā. Tāpēc šis lēmums "Google" ir īpaši riskants, jo viņi nevar atļauties novērst uzmanību. Šobrīd viņi jau saskaras ar jauniem izaicinājumiem no OpenAI, ChatGPT. [..] "Google" [šo lēmumu] pārsūdzēs, mēs nezinām, cik laika tas aizņems. Tas, ko mēs zinām, būs process, kurā tiks lemts par tiesiskās aizsardzības līdzekļiem. Pirmā sēde sāksies 6. septembrī. Bet tas process var aizņemt vairākus mēnešus vai pat gadu. Tur tiesneši lems, kāda veida izmaiņas varētu tikt noteiktas, lai nodrošinātu konkurētspējīgāku vidi," vērtēja Lidtke.

Kā patērētājus ietekmēs ASV tiesas lēmums?

Kādi varētu būt paredzamie scenāriji? Vanderbilta Universitātes profesore Rebeka Alensvorta sarunā ar raidsabiedrību CNN pieļāva vairākus iespējamos scenārijus.

Piemēram, tiesa varētu piespiest "Google" ieviest tā saucamo "izvēles ekrānu", kurā lietotāji tiek informēti par citām pieejamām meklētājprogrammām.

Varētu būt, ka uzņēmumam tiek piespriests naudas sods. Citi eksperti pieļauj iespēju, ka nākamajā tiesas posmā varētu tikt pavēlēts "Google" pārstāt maksāt par savu noklusētās meklētājprogrammas statusa noteikšanu. Vēl viens radikāls scenārijs būtu piespiest uzņēmumu sadalīt. Jebkurā gadījumā ekspertu vērtējumā tiesas lēmums paver iespēju uz lielāku konkurenci kā interneta meklētāju, tā arī tehnoloģiju tirgū.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti