Konkurences padome atļauj «Stiga RM» pārņemt «Rīgas mežu» kokzāģētavu «Norupe»

Konkurences padome (KP) nolēmusi atļaut mežizstrādes un finiera lokšņu ražošanas uzņēmumam SIA "Stiga RM" iegūt izšķirošu ietekmi pār SIA "Rīgas meži" kokzāģētavu "Norupe". KP nekonstatēja būtisku kaitējumu konkurencei, tāpēc lēma par darījuma atļaušanu, informēja konkurences uzraugs.

2018. gadā KP konsultēja un sniedza atbalstu Valsts kontroles veiktās likumības revīzijas "SIA "Rīgas meži" darbības, apsaimniekojot pašvaldības īpašumā esošo mežu platības, atbilstība normatīvo aktu prasībām" ietvaros, secinot, ka SIA "Rīgas meži" aktīvs jeb kokzāģētava "Norupe" darbība tirgū var radīt konkurences neitralitātes riskus un negatīvu ietekmi uz konkurencei.

Ņemot vērā, ka kokzāģētavas plānotās darbības ievērojami pārsniegtu sākotnējo kokzāģētavas "Norupe" izveides mērķi un ierobežotu resursu pieejamību tirgū jau esošajām kokzāģētavām, Valsts kontrole un KP norādīja, ka pašvaldības uzņēmumam būtu objektīvi jāvērtē darbība kokapstrādes nozarē Latvijā.

Par atbilstošāko investoru kokzāģētavas iegādei "Rīgas meži" izvēlējās uzņēmumu SIA "Stiga RM", kurš pašreiz darbojas mežizstrādes, kā arī finiera lokšņu un saplākšņa ražošanas nozarē. Turpretī kokzāģētava "Norupe" ir viena no Rīgas valstspilsētai piederošās kapitālsabiedrības "Rīgas meži" organizatoriski saimnieciskajām darbības vienībām, kuras darbības veids ir zāģmateriālu ražošana un tirdzniecība.

Izvērtējot uzņēmumu sniegto un KP rīcībā esošo informāciju, KP secina, ka apvienošanās rezultātā būtiski nemainīsies tirgus struktūra, nemazināsies konkurence un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis koksnes resursu ieguves, pārstrādes un tirdzniecības nozares tirgos Latvijā, tāpēc apvienošanās darījums ir atļaujams.

KONTEKSTS:

"Rīgas meži" šā gada 4. aprīlī parakstīja līgumu ar "Stiga RM" par kokzāģētavas "Norupe" pārdošanu. Darījuma summa ir seši miljoni eiro (bez PVN), un pašvaldības uzņēmums pārdevis visu kokzāģētavas biznesu, nedalot to daļās. Darījums stāsies spēkā pēc tam, kad tiks saņemta KP atļauja.

Kokzāģētava "Norupe" netālu no Ogres izveidota pirms 11 gadiem. Kokzāģētava, tās būves, granulu cehs un kokmateriālu uzglabāšanas laukums aizņem nepilnus 10 hektārus. Ražotnes iekārtas ir darba kārtībā, bet, lai palielinātu darba ražīgumu, nepieciešamas būtiskas investīcijas to modernizēšanā, kā arī izejmateriāli ražošanai, norādīja uzņēmumā "Rīgas meži".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti