Rīdzinieku parāds par apkuri – ap 10 miljoniem eiro

Apkures sezona Latvijā tuvojas noslēgumam. Siltuma uzņēmumu ieskatā, kopumā situācija saglabājas stabila un parādi nepārsniedz 2–4%. Maksājumu disciplīna nemainās – ziemā uzkrātos parādus pamazām nomaksā vasarā. Šosezon arī samazinājušies siltumenerģijas tarifi un apkurē aizvien biežāk izmanto šķeldu.

Parādi par apkuri
00:00 / 04:03
Lejuplādēt

Rīgā parādā ir 4% iedzīvotāju, summa – 10 miljoni eiro

Vislielākie parādi par apkuri ir iedzīvotājiem Rīgā. AS "Rīgas siltums" Komercdarbības departamenta vadītāja Tatjana Kuļešova pavēstīja, ka līdz martam par apkuri nav norēķinājušies 4% iedzīvotāju, bet līdzīga situācija atkārtojas katru gadu.

"Šobrīd tas [parāds] ir gandrīz 10 miljoni. Bet šī situācija mainās katru dienu. Maksājumu disciplīna diemžēl nemainās arī uz labāko pusi, apmēram tādā pašā līmenī tā arī ir," sacīja Kuļešova.

Savukārt "Ventspils siltuma" valdes priekšsēdētājs Arnis Uzaris stāstīja, ka ventspilniekiem parādu par apkuri nav, jo iedzīvotāji jau apmēram piecus gadus tiešā veidā norēķinās ar siltumapgādes uzņēmumu.

"Mums ļoti nopietni strādā abonentu daļu un arī tie, kas apzina šos parādniekus un strādā ar katru individuāli. Mums ir tiešie norēķini, kas ir vienkāršāk savā ziņā. Mēs ļoti labi apzināmies arī to, ka šī nauda kādam ir jāatgūst par sniegto pakalpojumu, jāapzina šīs summas, ja gadījumā tās palielinās, un tad jau laicīgi tiek sūtīti brīdinājumi. Mazāk konfliktu un vairāk rezultātu," secināja Uzaris.

Jāņem gan vērā, ka Ventspilī ir tikai 300 daudzdzīvokļu mājas, bet Rīgā – vairāk nekā 5800.

Pārsvarā kurina ar šķeldu

Savukārt "Jūrmalas siltuma" valdes priekšsēdētājs Valdis Vītoliņš pastāstīja, ka Jūrmalā parādā par apkuri ir 2–3% iedzīvotāju, situācija esot stabila. Jūrmalā 75–80% mājokļu apkurina ar šķeldu.

"Pagājušajā gadā nodevām divas jaunas biomasas katlumājas. Pārsvarā kurinām ar šķeldu. Pīķa slodzes, kas ir aukstos ziemas periodos, piekurinām nedaudz arī ar dabasgāzi," skaidroja Vītoliņš.

Tarifi tagad Jūrmalā esot nostabilizējušies, ir veikts dabasgāzes iepirkums jau uz nākamo apkures sezonu, arī šķeldas piegādes un iepirkumi. "Tarifs, kas tagad mums ir ap 70 eiro, visdrīzāk, ja nebūs nekādu satricinājumu, tāds arī būs nākamajā apkures sezonā," pieļāva Vītoliņš.

Tikmēr Ventspilī nekurina ar gāzi, bet galvenais kurināmais ir šķelda, pavisam nedaudz izmanto granulas un dīzeļdegvielu. Apkures tarifi esot samazinājušies.

"Šķeldas cenas pagājušajā gadā bija apmēram par ceturto daļu vismaz zemākas. Mums [Ventspilī] tarifs regulāri samazinās. Par 50 eiro centiem ja ir izmaiņas, piemēram, kurināmā cenās, tad mēs arī paši varam samazināt tarifu. Pašreizējā momentā mūsu tarifs ir 78,01 eiro par megavatstundu. Tagad tas ir stabils, bet, ja jaunās iepirkuma cenas par šķeldu būs zemākas, tarifs arī kritīsies," skaidroja Uzaris.

Rīgā pērn tarifi mainīti četras reizes

AS "Rīgas siltums" 70% siltumenerģijas, galvenokārt gāzi, iepērk no "Latvenergo", bet no pieciem neatkarīgiem piegādātājiem – šķeldu.

30% nepieciešamās siltumenerģijas uzņēmums saražo pats, un šķeldas apjoms sasniedzis 59%. Pērn apkures tarifi mainīti četras reizes.

"Uzsākot 2023.–2024. gada apkures sezonu, nu jau arī pagājušo, mums tarifs bija 87,57 eiro par megavatstundu. Turpinām aktīvi strādāt zaļā kursa virzienā. Mēs šobrīd domājam par atlikuma siltuma plašāku izmantošanu, raugāmies arī vēju, saules pielietošanā, tātad inovatīvam tehnoloģijām, lai ražotu siltumenerģiju daudz efektīvāk un lai tā būtu arī konkurētspējīga, drošāka un arī lētāka," skaidroja "Rīgas siltuma" pārstāve Kuļešova.

AS "Rīgas siltums" šobrīd iesniedzis izmaiņas par tarifu samazinājumu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai. No 1. jūnija plānotā cena ir 82,63 eiro, bet no 1. oktobra – 76,49 eiro par megavatstundu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti