Kartupeļi aug labi, tāpēc cenas varētu kristies

Mainīgā laikapstākļu situācija atšķirīgu ainu rāda arī dažādu reģionu kartupeļu laukos, taču lielākoties līdz šim laiks bijis ar pienācīgu mitruma daudzumu, kas savukārt ļauj cerēt uz jēdzīgām gan ēdamo, gan sēklas kartupeļu ražām. Pašlaik stādījumos intensīvi barojas lapgraužu kāpuri un arī sagaidāma lakstu puves izplatība, tāpēc zemnieku vienīgās raizes ir par sarūkošo augu aizsardzības līdzekļu klāstu. Jau sāk iezīmēties arī jauno ēdamo kartupeļu cenu kritums, jo kartupeļi labi aug gan pie mums, gan importētājiem kaimiņiem.

Kartupeļu raža
00:00 / 04:39
Lejuplādēt

Dienvidkurzemes novada Nīcas pagasta Otaņķu saimniecības "Gudriķi" īpašnieks Guntis Silenieks daļu no pārdesmit hektāros audzētajiem sēklas kartupeļiem šopavasar iestādīja smilšainākā zemē. Agrīnās šķirnes jau noziedējušas, bet vēlākajām pašlaik tieši ziedēšanas spices laiks. Guntis Silenieks par situāciju kartupeļu laukos izsakās ierasti skeptiskajiem zemniekiem neraksturīgi – lauki izskatās ļoti cerīgi.

"Godīgi sakot, pavasarī nedaudz nožēloju, ka es tai smiltī iestādīju, bet nu pagaidām daba ir manā pusē! Šogad daba mūs nedaudz ir palutinājusi ar nokrišņiem, kartupeļiem [mitruma] ir, varētu teikt, gandrīz pietiekami, jo ziedēšanas laikā mitrumu vajag visvairāk. Turklāt rīt [trešdien] sola vēl lietu, tad visam vajadzētu būt kārtībā," viņš stāsta.

"Gudriķu" laukos aug desmit šķirņu kartupeļi, daļu aizņem no ārzemēm ievests elites sēklas materiāls, pārējos laukos – A klases ataudzējums. Tātad – labākais sēklas materiāls. Tomēr arī tas nav pasargāts no kaitēkļiem un slimībām, kam līdz ar siltu un mitru laiku ir intensīvākais izplatīšanās brīdis.

"Šis kartupeļu lauks nav miglots ar insekticīdiem pret kukaiņiem, jo mēs kodinām sēklas materiālu, un tas ir viens no iemesliem, kāpēc Kolorado vaboļu nav. Bet apskatieties kaimiņa trīs reizes migloto lauku! Ir daudz labāk, nekā sākumā bija, jo, redziet, tur, tālumā, lapu vispār vairs nav, ir tikai kātiņi. Bet viņš jau trīs reizes miglojis šo gabaliņu," norāda Guntis Silenieks.

Kartupeļu lapgrauzis Latvijas audzētājiem ir pazīstams jau ilgāk nekā 60 gadu, un šī vasara nav izņēmums, kaitēkļu izplatību vērtē Valsts augu aizsardzības dienesta inspektore Māra Bērziņa. Vaboles pēc veiksmīgās pārziemošanas ir naski piedējušas kartupeļu laukus.

"Kāpuri aktīvi barosies, līdz būs sasnieguši ceturto augumu. Ja saimnieks būs pret viņiem tik laipns, ka ceturtais augums būs sasniegts, būs arī ražas zudumi. Ko tad ar viņu īsti darīt? Viennozīmīgi šis kaitēklis ir jāierobežo. Mazdārziņos vienīgā izeja ir kāpuru savākšana. Būtu labi savākt vaboles jau pavasarī, kad tās izlien no zemes un gaida izlienam pirmo kartupeli," skaidro Māra Bērziņa.

Eksperte mazdārzniekiem iesaka savākt kaitēkļu oliņas un arī pašas oranžās vaboles, tās mehāniski vienkārši saspiežot. Savukārt īstiem zemniekiem jāliek lietā insekticīdi.

"Nav jau vairs arī, ar ko kodināt, jo viss, kas ir bijis labs, tiek aizliegts! Iespējas aizsargāt kartupeļus paliek arvien mazākas.

Tas pats arī attiecināms par slimībām – bija labs līdzeklis, bet tika aizliegts. Ražas kvalitāte sāk šķobīties. Grūti ir noturēt kvalitāti, ja nav fungicīdu un insekticīdu, ar ko cīnīties. Pircējs tomēr ir diezgan izvēlīgs. Bļauj, ka jūs indējat un ķīmiķojat, bet lielveikalā, kur vienā plauktā būs tārpaini un ar kraupi apauguši kartupeļi, bet blakus skaisti, līdzeni un gludi, diemžēl neviens jau tos "tārpainos" nepērk," sūrojas Guntis Silenieks.

Lai gan līdz ar tveicīgo laiku kaitēkļu un ierastās lakstu puves izplatībai būs labvēlīgi apstākļi, augu aizsargātāji vērtē, ka šogad situācija neatšķiras no citiem gadiem. Bet Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības vadītāja Aiga Kraukle teic, ka kartupeļu ražai viss vēl priekšā.

"Kopumā tagad kartupeļiem "riktīgais" augšanas laiks. Bumbuļi smuki aizmetušies, cik skatos, forši aug. Visnotaļ pozitīvi izskatās. Tā ka – siltums ir, mitrums ir, un, ja kartupelim ēst ir iedots, pašlaik viss notiek!" teic Aiga Kraukle. 

Zemnieki priecājas, ka energoresursu cenas ir stabilizējušās, taču prognozes par cenām rudenī negrib izteikt, pirms kartupeļi nebūs pagrabā. Piemēram, Liepājas tirgū dārgākie jaunie kartupeļi nopērkami par vienu eiro kilogramā, bet līdz ar jaunās ražas vākšanu cenas krītas. Taču tā kā importētājvalstīs un pie mums jau ir un arī rudenī sagaidāmas labākas ražas, paredzama kartupeļu cenu samazināšanās zem pērnā gada cenām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti